Wijn tour de France: Dijon

0
Dijon

Zeer bekend om zijn mosterd, maar zoveel meer dan dat: Dijon. De Franse stad (en geboorteplaats van Gustave Eiffel) is de hoofdstad van Bourgogne, en ligt in het departement Côte d’Or. Dankzij de gunstige ligging, pal langs de Route du Soleil, is dit een stad om keer op keer opnieuw te bezoeken.

Naast veel activiteiten op het gebied van geschiedenis en cultuur (denk aan het Ville d’art et d’Histoire) is Dijon bijzonder culinair. En dat is natuurlijk hetgeen waar ik jullie meer over wil vertellen.

5 Michelin zaken in één stad

Als je – net als ik – vind dat dineren op hoog niveau een feestje is, kom je in Dijon bijzonder goed aan je trekken. De stad is namelijk 5 (!) zaken met een Michelinster rijk. Bij deze zaken eet je op sterrenniveau:

  • Loiseau des Ducs – het eten brengt de traditionele keuken van de Bourgogne samen met creativiteit en sophisticated smaken.
  • La Maison des Cariatides – gesitueerd in een oud pand, maar met een modern interieur. Hier eet je heerlijk in de tuin of op het terras.
  • Stéphane Derbord – hebben hun gerechten gebaseerd op ingrediënten van de lokale markt.
  • Auberge de la Charme – deze zaak staat bekend om zijn interessante en inventieve gerechten, en heeft volgens de Michelin experts een bijzonder interessante wijnkaart.
  • William Frachot – deze zaak heeft zelfs 2 sterren. In het interieur worden elementen uit de natuur gebruikt (zoals boomstronken), en ook de gerechten zijn geïnspireerd op de elementen die we kennen.

Dijon

Abraham haalt hier niet alleen mosterd vandaan…

Hoewel Dijon natuurlijk bekend staat om z’n wereldberoemde mosterd, brengt de stad nog meer lekkers.

Pain d’épices (kruidkoek)

Oorspronkelijk afkomstig uit China (waar het bekendstaat als honingbrood), wordt in Dijon bijzonder goede kruidkoek verkocht. Zo goed zelfs, dat het wereldwijd over de toonbank gaat. De firma Mulot & Petitjean heeft het wereldwijde recept geërfd, en heeft een winkel aan de Place Bossuet 11. Een ander fijn adres voor deze lekkernij is de Rose de Vergy 1, rue de la Chouette.

Zwartebessenlikeur

Officieel mag ‘Cassis de Dijon’, zoals de zwarte bessenlikeur heet, nergens anders ter wereld gemaakt worden. Dit likeurtje is een van de meest favoriete aperitieven van de Fransen in Dijon. Kies eens voor iets anders dan een biertje, en neem een heerlijke Cassis de Dijon wanneer je aan het einde van de dag op een terras neerstrijkt.

Voor meer info klik hier. 

Wijn uit de regio

Deze serie zou geen ‘wijn tour de France’ heten als we het niet over wijn zouden hebben. Wel, daar ben je in Dijon ook voor aan het juiste adres. Of beter gezegd: in de regio, want Dijon wordt gezien als poort naar de Côte de Nuits, waar de meest prestigieuze wijngaarden van Frankrijk zich bevinden.

In deze regio kun je verschillende wijntours doen, waaronder:

  • Charm – tijdens deze tour die een halve dag duurt, bezoek je wijngaarden, oude wijnkelders en proef je naast wijn ook lokale mosterd, en loop je rond in het historische centrum
  • Sip & Savour – onder het genot van een goed glas wijn en een mooi stuk kaas leer je meer over de geschiedenis van Bourgogne
  • Passion – deze tour neemt je een volle dag mee naar de meest prestigieuze wijnhuizen van dit gebied. Daar horen ook exceptionele wijnen bij, dus verwacht premier cru’s en grand cru’s. Voor de echte wijnliefhebbers!

Klik hier voor alle tours.

Dijon

Wat vind je eigenlijk in je glas? Bourgogne produceert 70% witte wijn, gemaakt van Chardonnay, Aligoté Pinot Blanc, Chassellas en Sauvignon Blanc druiven. 30% van de wijnproductie wordt gemaakt uit blauwe druiven: Pinot Noir, Gamay Noir, Tressot en César.

Fan van de wijn tour de France? Houd Goodfoodlove de komende weken dan goed in de gaten, want er komt nog veel meer aan. En ik mag ook alvast verklappen dat ik in het volgende artikel iets heel lekkers (met wijn) mag weggeven. Stay tuned!

Voor meer informatie en leuke tips bezoek deze website.

#FEELFRANCE

WIN

Namens Atout France mag ik een wijnproeverij voor 2 personen weggeven! Meedoen? Dat kan via de Facebookpagina van Goodfoodlove.

Klik hier voor de actievoorwaarden

 Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Atout France

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: