Ontdek jouw wijnsmaak in 5 simpele stappen

0
Ribera del Duero

Man man man, wat heb ik vaak tijdens een etentje tegen m’n boyfriend of eet- en drinkgrage Bourgondische vrienden gezegd: ‘Doe maar hetzelfde glas (of fles) wijn die jij ook neemt, jij weet wel wat ik lekker vind.’ Hands up als je dit zó erg herkent!

Laatst is deze wijnkenner in de dop voor een living the good life wijntrip naar het Spaanse Ribera del Duero afgereisd om die kennis over dit alcoholische lekkers in een spoedcursus eens flink bij te spijkeren. Het waren vier dagen, waarin ik figuurlijk in een rood wijnbad werd ondergedompeld. Ik heb de 5 stappen over wijnproeven als een spons opgezogen. Natuurlijk deel ik ze graag met je, zodat ook jij er kan achterkomen waar je voorkeur ligt. Komen ze!

Stap #1 – Bekijk je wijn

Oké, oké het liefst neem je natuurlijk direct lekker een slok, maar wist je dat juist je ogen en neus je smaaksensatie kunnen verbeteren en zelfs 99% van de informatie over de wijn geven? Bekijk je wijn eens goed, want op basis daarvan kan je al veel info te weten komen. De kleur paars geeft bijvoorbeeld aan dat je een wat jongere, meer fruitige wijn te pakken hebt, dieprode kleuren duiden op vollere wijnen.

Ribera del Duero

Stap #2 – Laat je wijn in je glas ‘dansen’

Daar stond ik dan tussen een bups wijnkenners m’n glas lekker onhandig, ongecontroleerd te walsen. Ook op z’n tijd wat clumsy? Zet je wijnglas dan op tafel en maak kleine rondjes, zodat je wijn in beweging komt. Zo kan je niet alleen de blits maken bij je tafelgenoten, het zorgt er ook nog eens voor dat er meer zuurstof bij je wijn komt en er meer smaken en geurstoffen vrijkomen.

Stap #3 – Ruiken maar

Almost there, na het walsen is het namelijk ruiken geblazen. De geuren zijn aan de rand van het glas het meest intens. Hoe intenser, hoe makkelijker het is om de geuren te kunnen herkennen. Wees niet te voorzichtig, je mag je neus ongegeneerd diep je glas in brengen. Welke aroma’s ruik je? Vind je ze lekker? Vraag vooral nog eens aan de ober wat voor type wijn je hebt, zodat je dit voor de volgende keer weet dat het een go or no go is! Ik moet bekennen dat het ruiken echt heel moeilijk is en je dit niet zomaar na een paar dagen wijnproeven kan, dus keep tryin’!

collistar make up

Stap #4 – Go for it!

Kijk hier komen we op het punt waar de wijnnippers zich van de wijnslurpende spittende kenners onderscheiden. Ik voelde er meer voor om een slokje te nemen, de wijn door m’n mond te laten rollen en vervolgens ervan te genieten. Wat ook kan is de wijn door je mond te laten gaan, omgekeerd te fluiten en het vervolgens te ‘spitten’. Dan wordt de wijnsmaak net weer wat intenser, maar moet je niet in een restaurant zitten 😉 Smaakt het naar meer? Zo ja, neem deze kennis dan de volgende keer mee als je voor het volgeladen wijnschap in de supermarkt staat of de drankenkaart tijdens een etentje onder je neus geschoven krijgt.

Een paar must-knows op een rijtje:

  • Kom je erachter dat je meer van de fruitige, rode wijnen bent? Je gaat dan zeker geen spijt krijgen als je een Merlot of Tempranillo uit Ribera del Duero besteld. In de subtielere, fruitigere wijnen kan je o.a. framboos, zwarte bes en / of aarbei ruiken en proeven.
  • Mag een wijn voor jou wel een net wat vollere, krachtigere en kruidigere smaak hebben, waarbij je vooral kruiden en specerijen kan onderscheiden? Rode wijn van de blauwe druif Garnache uit Ribera del Duero is dan een goede om te onthouden.
  • Malbec wijnen uit Ribera del Duero zijn zachte rode wijnen die een absolute aanrader voor de steak lovers

Stap #5 – last but not least, taste till you drop

Eerlijk is eerlijk, je hebt niet in no time het fingerspitzengefühl te pakken. Gun jezelf de tijd – dit was wel een lastige voor dit meiske, het kon me niet snel genoeg gaan. De tip die ik kreeg, was – als je het écht leuk vindt om beter wijnen te leren proeven – om een dag per week te bombarderen tot ‘huis-tuin-en-keuken ruikdag’. Loop door je huis en ruik eens aan je kruidenpotten, fruit, maar ook bloemen en planten. Hoe meer je dit oefent, hoe beter je het scala aan geuren in wijnen kan herkennen. En wel fijn om te weten: niets is fout of goed. Als jij een bepaalde aroma in een wijn ruikt, ruik jij dat en doet dat je zelfs misschien aan een specifieke ervaring denken. Kennis helpt om wijnen te waarderen, maar het openstaan voor nieuwe smaken en geuren is net zo essentieel.

Cheers,

Sharmaine

De tekst gaat onder de foto verder

Ribera del Duero

Dat smaakt naar meer

Als perfecte aansluiter op dit stuk van Sharmaine deed ik (Kelly) laatst een te gekke ontdekking. Neerlands’ beste sommerlier Jan-Willem heeft een boek uitgebracht dat je helpt bij het ontwikkelen van je wijnsmaak.

Jan-Willem deelt in ‘Dat smaakt naar meer’ wijnen in op smaak en karakter. Namen van die honderden verschillende druiven hoef je nog niet te kennen. Hij laat je kennismaken met 16 smaken, die je houvast gaan geven en geeft heldere uitleg over druiven en gebieden. Daarnaast vertelt hij zijn ervaringen en anekdotes, evenals die van restauranthouders, andere sommeliers en wijnverkopers.

Geen stoffige theorie of wijncursus, maar eenvoudigweg: het ontdekken van wijnen, zodat je er meer van geniet en wijn beter leert waarderen.

Enthousiast? Hier kan je het boekje bestellen.

dat smaakt naar meer

 

Over de auteur

Redactie - Sharmaine

Zeg je 'Sharmaine' dan zeg je lekkerbek! Een lekkerbek die houdt van de combi gezond eten en je af en toe lekker laten gaan. Ze is een rasechte zoetekauw, alsof ze de uitvinder ervan is. Guilty pleasure? American pancakes - lekker stapelen - en natuurlijk Tony's! Ze is er zo één die 's avonds in bed al uit kan kijken naar het lekkers van de volgende dag. Keukenprinses, neuh dat wil ze niet zijn, ze is een dankbare eter die zich graag laat verrassen door de kookkunsten van haar vriend(en) of chefkoks!

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: