Een mediterrane lifestyle maakt je gelukkiger (en ik ontdekte het op Ibiza)

0
mediterrane lifestyle
Herkennen we dit gevoel niet allemaal: je bent op vakantie in een warm land, voelt de zon op je gezicht, doet alles tranquillo, geniet van lekker eten en drinken en denkt: dít is waar ik gelukkig van word. Nu hebben wij niet het klimaat om elke dag in deze omstandigheden te verkeren, maar we kunnen wel degelijk iets leren van de mediterrane lifestyle. 

 

Over het algemeen ben ik een heel positief mens. Ik zie altijd over de sunny side van, en weet alles om te buigen naar iets wat happy is. Nu geloof ik ook heel erg in balans, en zo kwam het dat mijn ‘weegschaal’ een aantal weken terug uitschoot naar de unhappy side. Het was nog niet eens half augustus, mega kloteweer en de voorspellingen waren ook niet best. Vrienden van me zaten in Spanje en ik besloot spontaan een ticket te boeken om er en een paar dagen later heen te vliegen. Even weg uit grijs Nederland, even naar de zon, even niet voor werk op reis (hoewel ik dat geweldig vind) en even tijd doorbrengen met mensen met wie ik graag ben.

 

mediterrane lifestyle
Daar, op het strandbedje, besefte ik me dat ik van deze paar dagen heel veel kon leren. Een tripje naar Ibiza met Gin Mare 3 weken later bevestigde dit gevoel alleen maar. Ik zal het je uitleggen.

Bewust de tijd nemen om te genieten

We zijn zo gewend om alles snel te doen en overal doorheen te haasten dat we vaak te vergeten om bewust het moment in ons op te nemen. Genieten van het moment vergeten we simpelweg, omdat we te druk zijn met wat we daarna gaan doen, of met het direct delen van onze ervaring. Foto’s maken is voor mij een manier om echt op het moment te genieten van wat er is: ik kijk bewust om me heen, neem de omgeving in me op en leg vast wat ik mooi vind. Dat delen, dat komt later pas. Eerst genieten, ook zonder camera wanneer ik alle foto’s heb.

Even alle afleidingen uitzetten

Dat ‘niet meteen delen’ is de beste tip die ik je kan geven. Het klinkt misschien ondenkbaar, maar wanneer je je telefoon een dag (of ochtend + middag om mee te beginnen) niet gebruikt is er echt niet veel dat je mist. Ik schrok ervan hoe gewend ik ben om voor letterlijk ALLES mijn telefoon te pakken. Even een foto maken, even iets googlen, even iets opschrijven. En wanneer ik mijn telefoon dan pak, word ik direct afgeleid door berichten of mailtjes, en zit ik er zo weer een kwartier mee in m’n hand.

 

mediterrane lifestyle

Nee Kel, die telefoon moet juist even wég 😉 | Bikini is van Muchachomalo

De beste manier: telefoon opbergen (bijvoorbeeld in een laatje), een boek – of iets dergelijks – pakken en ergens anders gaan zitten, het liefst buiten. Na een paar uur met een stapel tijdschriften, goede gesprekken en lekkere drankjes heb je bijna niet eens meer zin om je telefoon er nog bij te pakken, omdat het ‘echte’ leven veel leuker is.

Rustig aan doen – de tijd nemen om te genieten van het moment, van eten, van het gezelschap

Toegegeven: dit vind ik vaak nogal een lastige. Na een tripje of vakantie denk ik wanneer ik in het vliegtuig zit elke keer weer ‘wat is het voorbij gevlogen’. Het feit dat ik me hier bewust van ben, is al een stap in de goede richting. Ook wanneer ik een moment heb dat ik bijvoorbeeld denk ‘ah wat fijn, de zon op mijn huid’ probeer ik dit gevoel zo lang mogelijk vast te houden en er echt van te genieten.

 

Bewust eten is ook zo’n punt: ik betrap mezelf er vaak op dat ik zonder al te veel na te denken eet. Wanneer je geen afleidingen om je heen hebt (behalve gezellige mensen natuurlijk), en je focust op het ‘voelen’ en proeven van het eten wordt het intenser, en zal je er ook meer van genieten. Wat ik dan extra leuk vind, en wat ook helemaal in de zuidelijke lifestyle past is eindeloos met mijn tafelgenoten bespreken wat er op ons bord ligt, wat we proeven en hoe lekker het wel niet is.

Proeven van de mediterrane lifestyle op Ibiza

Begin september nam Gin Mare mij – en een aantal andere, hele leuke influencers – mee naar hun Vila Mare op Ibiza. Vanaf het moment dat ik binnenkwam tot het moment dat ik de villa 3 dagen later verliet, ben ik ondergedompeld in de mediterrane lifestyle die het merk zelf ook zo perfect uitdraagt. Door heerlijk in het zwembad te dobberen en gewoon voor me uit te staren naar het prachtige uitzicht werd ik helemaal zen – een gevoel dat tijdens een yogales later op de dag alleen maar versterkt werd. De WiFi werkte slecht en er was nauwelijks 4G, dus ook de afleidingen werden (handig!) weggehaald. Er bleef niets anders over dan compleet relaxen, genieten van de zon, het gezelschap en natuurlijk het heerlijke frisse drankje in mijn hand.

 

mediterrane lifestyle
Het enige waar ik me druk om moest maken: ‘welke heerlijke hapjes pak ik nu weer van de tafel’, ‘moet me alweer insmeren’ en ‘is het al tijd voor de volgende gin & tonic’. Nu zijn wij in Nederland natuurlijk niet altijd (lees: bijna nooit) in de positie om de hele dag te relaxen, in de zon te liggen en elke dag ons eten te laten maken door een privé kok. Toch is er genoeg dat je kunt doen om jouw lifestyle iets meer mediterraan te maken, en van de voordelen te profiteren:

 

♥ Neem elke dag een momentje van rust, zoals ze bij een siesta doen. Je hoeft zeker niet een uur te slapen, maar neem – het liefst op een vast moment – een paar minuten de tijd om je even af te zonderen, te gaan zitten en je focus naar je ademhaling te brengen. Dat geeft heel veel rust, vooral tijdens een drukke dag
♥ Wanneer je ergens blij van wordt of iets leuk vindt, sta er dan wat langer bij stil. Zo beleef het je het moment intenser en blijft de herinnering eerder hangen
♥ Neem de tijd! Het avondeten is hier een perfect voorbeeld van: alle telefoons van tafel en met elkaar bespreken waar je vandaag blij van werd, hoe het eten smaakt of andere happy vibes. Bijkomend voordeel is dat je rustig de tijd neemt om te eten, en dat is ook nog eens goed voor de spijsvertering

♥ Kies voor kwaliteit. Dit is – vooral in mediterraanse landen – een belangrijk punt. De Italiaanse keuken bijvoorbeeld, maakt alleen gebruik van de beste ingrediënten. Dit geldt ook voor Gin Mare: alle ingrediënten zijn van topkwaliteit en komen uit de mediterranee.

Wat brood gedipt in olijfolie of een frisse gin & tonic ongezond? Welnee! Zolang je er van geniet, en juist weet te doseren word je er alleen maar happy van, en dat is in mijn ogen gezonder dan jezelf van alles ontzeggen =)

 

Hoe kijk jij tegen de mediterrane lifestyle aan? Is het iets dat je zelf toepast in je leven, of heb je wellicht nog meer tips om te delen?

 

mediterrane lifestyle
mediterrane lifestyle
mediterrane lifestyle
mediterrane lifestyle

 

De meiden die je op de foto’s voorbij ziet komen zijn Sarah (@sarahmen.des), Iris (@adashoffash), Marlieke (@marliekekoks), Nicky (@nickyinsideout), Aranka (@aranka.world) en Yas (@yas_from_moderngetaways). Voor deze trip was ik uitgenodigd door Gin Mare.

 

De foto’s waarop ik te zien ben zijn gemaakt door Rosa (@rosa.scipion) en alle andere foto’s heb ik zelf gemaakt met mijn Nikon D3400.

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: