4 tips voor het ontspannen van je ogen

0
ogen ontspannen

Het gebeurt me zó vaak: branderige ogen, hoofdpijn, nog onscherper zien. Net zoals velen anderen breng ik het grootste gedeelte van de dag starend naar een scherm door. Om mijn werk te doen, mijn favo serie te kijken of (ik geef het ruiterlijk toe) om te Instagrammen, Whatsappen of wat dan ook te doen op mijn iPhone. Mijn ogen krijgen eigenlijk nooit rust. Dat dat niet goed is, weten we allemaal. Maar weet je ook wat je eraan kunt doen?

Ik heb al sinds zo’n 10 jaar een bril. ‘Heb’ zeg ik heel bewust in plaats van ‘draag’, want zo vaak draag ik hem niet. De samenwerking die ik met Mister Spex ben aangegaan kwam dan ook als geroepen. Want eerlijk: een nieuwe bril zet je toch net even wat sneller op. Bij deze toffe online opticien is Stefanie Müller werkzaam, die samen met gezondheidscoach Astrid Nöhring een aantal tips heeft bedacht die je kunnen helpen bij het ontspannen van je ogen.

ogen ontspannen

 

Yoga voor de ogen

“In het dagelijks leven gebruiken we onze ogen vaak op dezelfde manier”, zegt Astrid Nöhring. “Dat kan leiden tot verkrampte oogspieren, die op hun beurt vastzittende schouders en een verkrampte nek kunnen veroorzaken. Veel mensen zijn zich niet bewust van deze samenhang.” De volgende twee oefeningen helpen de oogspieren ontspannen:

1. Ga met een rechte rug op het uiterste puntje van de bureaustoel zitten. Laat de schouders ontspannen vallen, sluit de ogen en adem een paar keer diep door. Knipper nu 10 tot 20 keer snel met de ogen en sluit de ogen daarna kort. Herhaal de oefening nog twee tot drie keer.

2. Sluit de ogen en wrijf de handpalmen snel tegen elkaar, net zolang tot ze aangenaam warm zijn. Plaats de handen op de oogleden: de warmte zorgt voor ontspanning van de oogspieren. Deze oefening heet palming.

Een goede computerbril

Voor wie veel tijd doorbrengt achter een beeldscherm is de aanschaf van een computerbril een goed idee. Computerbrillen optimaliseren het zicht tussen één en vier meter en worden vaak vergoed als een groot deel van het werk achter een computer plaatsvindt. Draagt de ziektekostenverzekeraar de kosten niet, is de werkgever er mogelijk verantwoordelijk voor.

ogen ontspannen

Vitamines voor de ogen

Een gezond en divers eetpatroon dat rijk is aan vitamine A, E en C is volgens opticien Stefanie Müller net zo belangrijk voor onze ogen als voor ons. Met name ons netvlies profiteert van vitamine A, dat voorkomt in groente en fruit zoals abrikozen, spinazie, pompoen en wortels. Dat vitamine A ons zicht verbetert, is een fabeltje, maar het kan wel klachten zoals nachtblindheid helpen voorkomen.

Regelmatige controles bij de opticien

“Vermoeidheid, hoofdpijn en jeukende of rode ogen kunnen tekenen van een oogafwijking zijn”, zegt Mister Spex opticien Stefanie Müller. “Yoga voor de ogen en een gezonde levensstijl helpen bij het ontspannen van de ogen maar corrigeren natuurlijk niet voor eventuele oogafwijkingen.” Eén keer per twee jaar de ogen laten meten bij een opticien is daarom erg belangrijk. Verkrampte spieren en droge en tranende ogen kunnen daarmee worden voorkomen, en het zicht en de concentratie geoptimaliseerd.

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: