Wijn tour de France: Beaune

0
beaune

Hebben jullie de smaak al te pakken? Het is alweer tijd voor het derde gebied in de wijn tour de France, en dit keer wordt de ‘wijnhoofdstad’ van Bourgogne uitgelicht: Beaune. Gastronomisch, country chic (maar niet bekakt), authentiek en kosmopolitisch, dat zijn de kernwaarden die toegeschreven worden aan dit stadje dat dichtbij Dijon gelegen is.

Bekende wijnen uit de regio

Hoe gek ik ook op wijn ben, er is eigenlijk nog maar zo weinig wat ik ervan weet. Wat verschillende streken en druivenrassen, maar veel verder kom ik niet. De prestigieuze huizen die de regio van Beaune rijk is doen bij mij dan ook geen belletje rinkelen, maar ze laten het hart van menig wine lover sneller kloppen:

  • Meursault: staat bekend als de mooiste witte wijn in Bourgondië. De wijnen van Meursault ‘vieren’ de naam Chardonnay
  • Corton et Corton-Charlemagne: de Montagne de Corton heuvel wordt bezet door twee grand-cru’s: de rode Corton en witte Corton-Charlemagne wijn. Je kunt een prachtige hike maken door dit gebied
  • Pommard: de wijnen van Pommard worden gezien als hét symbool voor rode wijnen uit de Bourgogne. Breng een bezoek aan de wijngaard en het iconische dorpje, op korte afstand van Beaune. Daarbij mag je Château de Pommard absoluut niet missen: hier zijn recentelijk de wine tourism experiences compleet vernieuwd. Op deze site vind je daar alles over.

Bekijk hier een uitgebreid overzicht van alle mooie wijndorpen die je kunt bezoeken. 

beaune

Hospices de Beaune

Het gebied rondom Beaune staat niet alleen bekend om zijn wijnen, maar ook om de jaarlijkse wijnverkopen die door de Hospices de Beaune georganiseerd worden. Deze liefdadigheidsinstelling begon ooit als armenhospitaal. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als museum en wordt gezien als een van de pronkstukken van de Vlaams-Bourgondische bouwstijl. Met de jaarlijkse wijnveiling zamelt Hospices de Beaune geld in voor het goede doel.

Een andere manier om de wijngaard te ontdekken

Je kunt natuurlijk met de auto rondrijden en genieten van het schitterende wijngebied, of een lange wandeling maken. Prachtig, maar wanneer je wat avontuurlijker bent aangelegd heb ik een hele leuke tip voor je: Kick ’n go. Je verkent je de wijngaarden op… een step! En niet zomaar een step: de Kick ’n go wordt omschreven als een elektrische scooter, maar dan eentje waarop je staat. Een alternatief voor de fiets, en het maakt de tocht door de wijngaarden nét even wat spannender. Ook heel tof om als teambuilding te doen, of als originele activiteit tijdens een vrijgezellenfeest.

Meer info: klik hier voor de website

beaune

Waar gaan we eten?

Net als in de regio van Dijon, zit je in Beaune gebeiteld als het gaat om gastronomisch genieten. Het gebied is maar liefst 8 Michelin restaurants rijk, waarvan één zelfs is bekroond met 3 sterren. Wil je alvast weten wat je daar kunt verwachten? Deze website geeft een duidelijk overzicht van alle restaurants, en vermeld er ook bij of ze een ster hebben. Extra handig: bij elk restaurant vind je een kaart met de routebeschrijving, en zie je in een oogopslag welke talen er gesproken worden.

Voor meer informatie en leuke tips bezoek deze website.

#visitfrenchwine #feelfrance

Tot de volgende etappe!

beaune

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: