Restaurant Ali in Amsterdam

0
ali ocakbasi

“Merhaba! Icitane sharmshak ekmek.”* Veel verder kom ik niet in het Turks. Tot een paar weken terug, want sindsdien kan ik het woord ‘ocakbasi’ aan mijn woordenschat toevoegen. En niet alleen het woord, ik weet ook wat ik ermee moet doen.

*Hallo! Twee maal knoflookbrood

vlees met pepers

Ik werd uitgenodigd om bij restaurant Ali in Amsterdam een workshop Turks koken te volgen. Een aantal jaar terug kwamen we zomers graag in Marmaris en ik werd altijd erg blij van het Turkse eten daar. Ali had meteen mijn interesse, omdat ik me afvroeg of ze wel écht Turks konden koken. Niet elk Italiaans restaurant serveert immers goed Italiaans eten, en dat geldt (helaas) voor meer zaken met een internationale keuken.
Ballon ekmek maken Deeg in de oven
Toen ik de zaak binnenstapte was de eerste punt voor Ali al binnen: de geur, de muziek, de inrichting, alles straalt een warme en gezellige Turkse sfeer uit. Verwacht geen kleedjes op tafel: Ali is een modern Turks restaurant. Na een welkomstwoord werden we meegenomen naar de keuken waar we ballon ekmek, oftewel ballonbrood gingen maken. Het deeg platmaken, wat olie en kruiden erop, in vier stukjes snijden en hup, de oven in. Je zag het broodje letterlijk opblazen en daar komt ook de naam vandaan. Binnen 2 minuten hadden we een paar heerlijke Turkse ballonbroodjes gecreëerd. Ik baal ervan dat mijn oven niet zo heet kan als die van Ali anders had ik het graag zelf thuis gemaakt.
de ocakbasi
ali ocakbasi
Goed, op naar de grill! Ali heeft als ‘tweede naam’ ocakbasi, wat ‘bbq’ betekent in het Turks. Een barbecueën, dat kunnen ze wel! Gehakt vlees wordt aan een grote spies geplakt en dan op de grill gelegd. Vervolgens wordt het eraf gehaald en geserveerd als – je kent het waarschijnlijk wel – kebab. Na een glaasje Raki genoten we van ons broodje met dips, net zoals in Turkije. Daarna verscheen onze ober met een gigantische schaal vol Turkse gerechten. Ik heb serieus van elk gerecht gesmuld en ik kan dan ook oprecht zeggen dat het eten hier écht Turks is.
dessert
Eigenlijk had ik iets teveel gegeten om nog een nagerecht aan te kunnen maar hey, verse baklava kan niemand weerstaan toch? Tot slot een kopje koffie en je kon me letterlijk naar buiten rollen. Ik kom zeker nog een keer terug rollen naar Ali want wow, wat kan je hier lekker eten! En door de fijne sfeer en het vriendelijke personeel waan je je ook echt even in Turkije.
couscous
Ali Ocakbasi is elke dag geopend van 11.30 – 23.00 uur. Ocakbasi spreek je trouwens uit als “Oh-tjak-basj”. 
 
 

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: