Snack | De gezondste en lekkerste reep: chocolate oatbar

32
Sinds ik mijn foodblog heb volg ik ook veel andere foodbloggers. Ik zie de lekkerste en gezondste dingen voorbij komen, ook in ‘snoepvorm’. Sommige recepten zijn behoorlijk ingewikkeld of hebben een hele lijst aan ingrediënten die vaak alleen bij natuurwinkels verkrijgbaar zijn.
Om het leuk en makkelijk, maar wel gezond te houden vind ik het leuk om wat meer toegankelijke recepten te plaatsen. Ik had toevallig alle ingrediënten voor deze superlekkere (en gezonde!) chocolate oatbar in huis, maar als je dat niet hebt zijn alle ingrediënten verkrijgbaar bij de supermarkt, wel zo makkelijk!

Untitled

Dit heb je nodig:
Keuken machine of blender – steelpannetje – bakblik – bakpapier
Ingredienten:
 • 200 – 250 gram havermout
 • 15 – 20 dadels zonder pit (hangt af hoe groot en ‘sappig’ ze zijn)
 • 3 el.pindakaas
 • 3 el. Maple syrup (je kan ook voor honing kiezen)
 • 1 reep 70+% pure chocolade (ongeveer 100 gram), liefst zonder suiker. Ik koos voor chocolade met kleine kokosstukjes erin.
 • kaneel naar smaak, ik gebruikte zo’n 3 tl.
 • 3 – 4  eetlepels amandelmelk (je kan hier ook voor soya-, rijst- of gewone melk kiezen, wat je wilt. Die laatste maakt het alleen wel minder gezond!)

 

Untitled

Zo doe je het:

Doe de havermout, dadels, pindakaas, kaneel en maple syrup in de keukenmachine (met standaardmes) en laat hem draaien. Het deeg moet een beetje korrelig en plakkerig deeg worden. Is het te droog? Voeg wat dadels of siroop toe. Is het te nat? Voeg dan nog wat havermout toe.

Brokkel de chocoladereep in stukken en laat deze samen met de melk op laag vuur (!!) en onder contant roeren in het pannetje smelten. Het is belangrijk om steeds te roeren en het langzaam te smelten, dan gaat het goed.

Untitled
Leg het bakpapier in het bakblik en vul het met het deeg. Druk het heel stevig aan met de achterkant van een lepel of gewoon met je handen. Let op de hoekjes, deze moet je goed aandrukken. Verspreid de gesmolten chocolade over het deeg en zet het blik een uur in de koelkast.

Als het klaar is kan je de oatbar er heel makkelijk uithalen door het papier omhoog te trekken. En nu: in stukjes snijden en smullen! Wat je niet meteen opeet kan je rustig een week goedhouden in de koelkast.

Untitled
Je kan je bijna niet voorstellen dat iets dat zo onwijs lekker en zoet is gezond kijk zijn, maar toch is het zo!

 • Dadels zijn van nature zoete, gedroogde vruchten.
 • Pindakaas bevat geen toegevoegde suiker maar wel plantaardige olie, welke rijk is aan omega 3 vetzuren.
 • Havermout houdt onder andere de cholesterol spiegel in balans (en is de gezondste graansoort).
 • Maple syrup (esdoornsiroop) is plantaardig en van nature zoet.
 • Mocht je honing gebruikt hebben: dit heeft een antibacteriële werking
 • Amandelmelk zit vol vitaminen en mineralen
 • Pure chocolade bevat zeer gezonde flavonoïden
 • Kaneel is immuun versterkend
Meer dan genoeg redenen dus om onbezorgd van deze heerlijke oatbar te genieten 😉 Enjoy!

Untitled

Het recept komt van de leuke beautyblog van Miss Lipgloss, ik heb zelf wat aanpassingen gemaakt =)
Over de auteur

32 comments

 1. H 26 november, 2018 at 15:10 Beantwoorden

  Ik ga ‘m maken! Heb al veel repen zoals deze gemaakt.

  Wil wel even kwijt dat ik het écht onzin vind dat je er bij de melk bij zet dat de laatste,’ normale’ melk minder gezond is. Mensen nemen dit over terwijl het gewoon onjuiste informatie is. Ik wil echt geen discussie uitlokken, maar uiteindelijk kunnen onze ‘Westerse’ lichamen normale koemelk beter verteren /opnemen dan soyamelk.

 2. Maaike 10 november, 2016 at 09:11 Beantwoorden

  Ik heb het recept gisteren gemaakt. Wat een heerlijke reep! Zelfs mijn man die erg vab suiker houdt en niet van pindakaas vond hem heerlijk! Deze ga ik nog vaak maken!

  • Kelly 13 april, 2015 at 00:00 Beantwoorden

   Hi Kim!

   Ik heb zelf een foodprocessor van Philips, die is wel prima maar ik zou graag een wat betere hebben. Ik heb een tijd lang de MaxxiMUM van Bosch mogen gebruiken waar ik heel erg tevreden over was. Je kunt er alle kanten mee op door de opzetstukken die aan te schaffen zijn. Ik weet van veel collega foodbloggers dat ze gek zijn op KitchenAid, deze zien er ook nog eens prachtig uit. Alleen wordt het wel een dure grap met alle losse onderdelen die je moet kopen… Wat zoek je precies in een keukenmachine?

   Groetjes

 3. Barbara 17 december, 2014 at 18:03 Beantwoorden

  Hallo Kelly, moet toch even kwijt dat dit écht mijn lievelings tussendoortje is, ik maak niet anders! Soms ook zonder de honing en dan met een beetje water omdat het anders te droog is. Meestal doe ik er wel een beetje keltisch zout bij, net iets pittiger van smaak. Ook wel eens een noten topping gedaan, op de gesmolten chocolade. Genoeg te variëren dus. Als chocolade gebruik ik de 92% met kokosbloesem van Vivani.
  Ben dus heel blij dat ik je site gevonden heb!
  Gezonde groet van Barbara!

  • Kelly 20 december, 2014 at 10:45 Beantwoorden

   Hi Barbara, wat een leuk berichtje! Ik heb deze reep eigenlijk al veel te lang niet meer gemaakt, ga ik weer eens doen =) chocolade van Vivani is inderdaad top! Je zou ook gesmolten kokosolie kunnen gebruiken als hij wat droog is, wordt ‘ie lekker smeuïg =)

 4. Marieke 7 september, 2014 at 11:35 Beantwoorden

  Hoi Kelly,
  Die reep ziet er super lekker uit. Zou je hem ook kunnen maken met iets van chocopasta ofzo? Ik wilde een reep bakken voor mijn zusje maar haar vriend heeft een pinda allergie dus mag zij ook geen pinda’s eten.

  Groeten Marieke

 5. Henny 12 mei, 2014 at 14:32 Beantwoorden

  Wow…wat zijn ze lekker. Ik maak een hele schaal en zo heb ik voor ruime anderhalve week een lekker reep om mee te nemen naar het werk. Nu heb ik een vraagje: hoe zit het met de koolhydraten in dit recept?

  • Kelly 12 mei, 2014 at 14:41 Beantwoorden

   Wat leuk om te horen Hetty! Wat betreft de koolhydraten: dat durf ik niet te zeggen, daar heb ik helaas geen verstand van. Voor die van de chocolade en pindakaas kan je het beste op de verpakking kijken. De rest heb ik opgezocht: havermout 60 gr. per 100 gr.Dadels: 33 gr. per 100 gr.

 6. ZarahC 11 maart, 2014 at 17:22 Beantwoorden

  Ik had er 16 dadels door gedaan en nog een scheut extra maple syrup omdat het een beetje droog leek. Toen ik het proefde was het veel te zoet! Ik heb er toen een handje hazelnoten doorheen gedraaid, het komt net uit de koelkast: héérlijk!

  • Kelly 11 maart, 2014 at 22:38 Beantwoorden

   Kik, goed bezig! Gewoon aanpassen zodat jij het lekker vindt =) Het kan aan de dadelsoort liggen, zit een groot verschil tussen. Sommige zijn vrij droog terwijl andere heel sappig (plakkerig) zijn. Geniet ervan!

  • Kelly 16 februari, 2014 at 20:03 Beantwoorden

   Hi Annemarie!

   Hou je niet van dadels of kan je er niet tegen? Mocht je de smaak niet zo lekker vinden: deze proef je niet heel duidelijk terug in de reep, dus misschien is het het proberen waard? Anders zou ik voor iets met dezelfde substantie gaan, dus ook een beetje stevig en ‘plakkerig’ zeg maar. Bijvoorbeeld gedroogde pruimen, vijgen of abrikozen.

   Veel succes!

 7. Inge 9 januari, 2014 at 11:07 Beantwoorden

  Ik heb hem gister gemaakt en ik vind hem ook erg lekker.
  Omdat mijn dadels niet zo sappig waren heb ik er wat kokosolie in gedaan voor de betere binding.
  Ik gebruik de chocolade van Vivani 92 % daar zit kokosbloesemsuiker in. Is zeker een aanrader. En daar heb ik een reep van 80 gram voor gebruikt maar dat kan ook wel minder omdat deze chocolade nogal intens is.

  Groetjes Inge

   • Inge 9 januari, 2014 at 14:15 Beantwoorden

    Hoi Kelly,

    De Vivani koop je idd bij de natuurwinkel. Het is mij echter opgevallen dat hij of vaak op is of niet te krijgenv:-(. Dus het is wel even zoeken, maar online is hij ook te koop.

    Ik had nu gewoon de eerste de beste dadels gekocht die ik kon vinden maar zal er in het vervolg wel wat beter op letten dat het ook sappige zijn.

    De bosbessen notentaart zie er idd ook heel goed uit. Ga ik zeker ook eens proberen. Dank je wel voor de tip.

    Groetjes Inge

  • Kelly 2 januari, 2014 at 16:45 Beantwoorden

   Hi Elzeline! Deze chocola had ik toevallig van de Plus, maar het is er helaas niet altijd. De natuurwinkel verkoopt het ook (die in Lelystad in ieder geval, maar ik verwacht andere ook =) ) Dankjewel voor de pindakaastip! Ik gebruik altijd Calvé, hier zit alleen plantaardige olie in dus ook helemaal prima =)

   • Naomi 4 januari, 2014 at 18:59 Beantwoorden

    Hoi! weet je welke suikervervanger zit in deze suikervrij chocola van de Plus? meestal zitten er alcoholische vervangers (zoals Maltitol en Xylitol) in. Deze verhogen namelijk het suikergehalte in het bloed net als sucrose, dus witte suiker. Als er een chocola bestaat zonder deze suikersvervangers zou deze zeker gezonder zijn. Vooral de pure 😉

    Bedankt alvast!

    • Kelly 5 januari, 2014 at 17:11 Beantwoorden

     Hi Naomi,

     Nee sorry dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik zelf niet gauw voor dingen kies met dat soort namen 😉 Ik ben een klein zoektochtje begonnen en kwam uit bij de repen van Lovechock. Deze heb ik zelf weleens geproefd en ik vind ze heerlijk! Via deze link kan je wat meer informatie erover lezen. Hoop dat je zo een beetje geholpen bent =)
     Mocht je nog ergens anders zo’n zelfde soort chocolade vinden, laat maar weten, vind ik altijd leuk!

 8. Naomi de Jong 2 september, 2013 at 18:46 Beantwoorden

  Hoi Kelly, wat een leuke site heb je, heb hem tegengekomen in de lijst op “Judith keuken” site. Mooie foto’s en de recepten zien er heeel smakelijk uit… Deze ga ik zeker maken! Inderdaad bevat deze gezonde ingredienten, wat aanvullingen: havermout heeft van alle granen de laagste GI, dwz dat de suikerspiegel stijgt niet zo hoog als je bijv aardappelen of rijst eet. Zo zijn ook de suikers in dadels.Verder inderdaad kan havermout het cholesterolgehalte verlagen. Pindakaas bevat helaas wel toegevoegd suikers maar inderdaad de beste vetzuren, net als in noten.

  Ben benieuwd naar de rest van jouw recepten, en als je er geen bezwaar tegen hebt ga ik jouw site als link bij mijn site plaatsten(-;

  Groetjes!
  Naomi

  • Kelly 9 september, 2013 at 12:24 Beantwoorden

   Hi Noami,

   wat een leuk berichtje! Dankjewel voor je toevoegingen, heel interessant! Alleen de pindakaas bevat echt geen toegevoegde suikers, heb ik speciaal nog gecheckt =)

   Leuk dat je mijn link plaatst! Zal die van jou er ook tussen zetten.

   Groetjes Kelly

   • Naomi 10 september, 2013 at 18:51 Beantwoorden

    Graag gedaan Kelly!
    Je hebt natuurlijk gelijk wat de pindakaas betreft, in de gewone zit geen suiker. In die met stukjes noot (wat ik lekker vind…zo maar met een lepel te eten(-;) zit er “dextrose” in. Wat misschien ook interessant is en heb ik onlangs geleerd, is dat pinda’s geen noten zijn maar peulvruchten. Ze bevatten wel dezelfde gezonde vetzuren en vitaminen zoals in noten.

    p.s. jouw site staat nu in mijn “favoriet lijstje”, dacht dat ik dit al lang gedaan heb…

    Groetjes, Naomi

 9. Ellen van Duijn 26 augustus, 2013 at 16:10 Beantwoorden

  Hi Kelly,

  Kom er net achter dat je ook een blog over eten hebt, leuk! Kan begrijpen dat je de recepten toegankelijk wilt maken voor iedereen. Dat heb ik zelf ook en probeer daarom alleen ingredienten te gebruiken die ook in de supermarkt te vinden zijn. Lukt bijna altijd:) Groetjes, Ellen

  • Kelly 29 augustus, 2013 at 13:56 Beantwoorden

   Hi Ellen,

   Wat leuk dat je dezelfde insteek hebt! Heb je site bekeken, ziet er heel mooi uit =)
   Misschien kunnen we elkaars link plaatsen?

   Groetjes Kelly

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: