Welke wijn drink je bij mosselen?

0
mosselweek

Het mosselseizoen is weer van start gegaan! Oh wat kan ik smullen van zo’n heerlijke pan schelpen. Daarbij heeft het ook iets gezelligs, vind je niet? Het liefst eet ik mijn mosselen thuis met een vriend of vriendin, of op een zonnig terras. De ene keer op Thaise wijze, de andere keer liever klassiek. Maar altijd met een lekker glas wijn ernaast. Tot nog toe kocht ik ‘gewoon’ een flesje witte wijn, maar het is eigenlijk veel leuker (en lekkerder!) om een wijn te kiezen die perfect aansluit bij het gerecht. Wat voor wijn dat in het geval van mosselen is, dat zocht ik voor jullie uit.

R in de maand: feit of fabel?

Laten we eerst even beginnen met het uit de wereld helpen van een hardnekkige fabel. Ze zeggen dat mosselen alleen lekker zijn wanneer de ‘r’ in de maand zit. Vroeger was dit het geval; dat had alles te maken met de houdbaarheid van mosselen. Sinds het mogelijk is om dingen gekoeld te vervoeren, is dit achterhaald. Mosselen zijn verkrijgbaar tussen juli en april, wat betekent dat ze eigenlijk alleen in het voorjaar niet te krijgen zijn. Negen maanden per jaar kan je genieten van heerlijke Zeeuwse mosselen. Wanneer de ‘r’ in het seizoen zit is dus een beter ezelsbruggetje: in de zomer, herfst en winter zijn er mosselen.

Schenk jezelf een lekker glas in

Lekker eten wordt nóg lekkerder wanneer je er een bijpassende wijn bij drinkt. Nu is dat bij mosselen helemaal niet lastig, je moet alleen net even weten welke wijn je moet hebben.

De meest klassieke wijze van het bereiden van mosselen is wanneer ze gestoofd worden in witte wijn. Kies hierbij geen complexe wijn, dus geen zware Chardonnay die houtgelagerd is. Wat wel een goede keuze is? Een wijn met een zogeheten ‘zuur’ karakter, zoals de Muscadet (niet te verwarren met de Muskaatdruif, die voor zoete wijnen gebruikt wordt). De smaak van de Muscadet gaat perfect samen met het ziltige van de mosselen. De wijn die je op de foto ziet, Mélon de Bourgogne, komt van Lidl. Het is een verfrissende muscadet met subtiele aroma’s en een lichte prikkeling op de tong, aangevuld met tonen van groene appel, citrusvruchten en peer.

Een andere wijn die hoger in de zuren is, is de welbekende Sauvignon Blanc. Naar mijn ervaring zijn de Franse Sauvignons vaak behoorlijk zuur, terwijl die uit Nieuw-Zeeland zachter van smaak zijn. Het is maar net wat het beste bij jouw smaak past =)

Ben je een échte Chardonnaydrinker en stap je daar liever niet vanaf? Kies dan bij mosselen voor een Chablis: deze wijn is gemaakt van de chardonnaydruif maar vrij mineraalachtig. Het is gerijpt op stalen vaten waardoor dat ‘zware’ wat hout vaak geeft ontbreekt, en de wijn daardoor een bijzondere en goede keuze is bij een mosselpan.

Tip

Op de website van Lidl vind je een handige tool, dat je helpt bij het uitkiezen van de juiste wijn bij gerechten. Je ziet de ‘wijnzoeker’ staan. Dan kun je onderaan ‘lekker bij’ aanklikken wat je wilt, bijvoorbeeld schaal- en schelpdieren. De tool zoekt dan wijnen uit het assortiment die hier goed bij passen.

wijn

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

zomerdrankje

Fris & heerlijk: Limoncello spritz

Oooh jongens worden jullie ook zo blij van dit heerlijke voorjaarsweer?? Het zonnetje schijnt, de terrassen lopen vol en ook je eigen tuinmeubels worden weer ...