Hieronder wil ik je 10 belangrijke lessen over voeding meegeven die ik door de jaren heen heb geleerd. Doe er je voordeel mee zodat jij beter in je vel gaat zitten en duidelijkheid hebt. Let’s go!

Calorieën zullen altijd tellen

Tot aan de dood zullen er calorieën bestaan en belangrijk zijn in het spelletje om er goed uit te zien en je goed te voelen. Het is niet de enige factor, maar wel een bepalende. Je kunt niet 7000 calorieën aan organische bosbessen, groene groenten, eiwitshakes, zoete aardappel en biologische kip eten en vet verbranden. Je zult altijd(!) meer moeten verbranden dan je binnenkrijgt.

Iedere 2-3 uur eten is vast een marketinggrap

Waarschijnlijk heb jij dit weleens gehoord:

“Je stofwisseling is een kacheltje van binnen en als je hem iedere 2-3 uur opstookt, verbrand je veel meer calorieën/vet”

Dat is grote magie achter dit idee en het klinkt logisch. Behalve dat de mens iets moeilijker in elkaar zit dan 6 stukken brandend hout. Of je 2 of 8 maaltijden eet, calorieën zijn calorieën en als je 2000 calorieën per dag nodig hebt, kun je kiezen hoeveel maaltijden per dag het best bij jouw levensstijl passen. Lees het rustig nog eens door in mijn blog ‘Hoevaak moet ik eten voor vetverbranding?

zcihjdhyo6ieevshlnkg

Als je iets niet kunt volhouden, werkt het niet

Het beste dieet of eetmethode is datgeen je het langst moeiteloos kunt volhouden en toch resultaat bereikt. Waarom denk je dat er zoveel mensen jojo-en en terugvallen naar hun oude gewicht? Omdat die eetmethoden niet aansluiten op de lange termijn! Crash diëten, challenges van 30 dagen en eetstrategieën van 14 dagen vind ik allemaal onzin. Zij zorgen voor een frustrerende cirkel waarbij je snel weer op je oude gewicht zit en geen stap verder komt.

Dit is wat je doet als je aan korte termijn eetstrategieën doet
Dit is wat je doet als je aan korte-termijn eetstrategieën doet

 

Supplementen komen op de laatste plaats

Stel dat je een grote wolkenkrabber gaat bouwen, dan heb je uitstekende voorbereiding en ijzersterke fundering nodig. Supplementen zou in geen van beide categorieën terecht moeten komen: je hebt het in eerste instantie niet nodig als je je doelen opstelt en in de fundering tellen het totaal aantal calorieën, de kwaliteit van je voeding en het aantal eiwitten, koolhydraten en vetten meer. Zie supplementen als de bovenste 2 verdiepingen van je wolkenkrabber: de biologische kers op de taart.

Koolhydraten zijn je vriend, vriend

Koolhydraten zijn goed voor je. Het is je grootste energiesysteem en je hebt koolhydraten nodig om je spieren en hersenen te voorzien van energie. Zelfs om deze zin te lezen gebruik je koolhydraten! En jij wilt ze schrappen? Ja, je kunt in de huidige maatschappij heel makkelijk te veel eten van koolhydraten, maar dat betekent niet dat ze slecht zijn. Er is een reden dat moeder natuur ze heeft gemaakt (en ik bedoel niet die gefabriceerde rommel waar 97% van je supermarkt vol ligt). En groenten? Koolhydraten hoor! Koolhydraatbronnen die ik aanraad zijn zoete aardappel, zilvervliesrijst, quinoa, boekweit, havermout, (groene) groenten en volle graan (volkoren) producten.

voedingsstoffen

Vet maakt je niet vet

Vetten zijn essentieel en net zo belangrijk als koolhydraten, maar met andere rollen in je lichaam. Vetten zijn niet de reden achter doodsoorzaken als hart- en vaatziekten of obesitas, maar juist erg belangrijk voor je hormoonhuishouding en houd je cellen en hart jong. Voorzichtigheid is geboden: 1 gram vet levert 9 calorieën, eet dus geen hele avocado in één keer of giet een halve fles olijfolie over je biologisch verantwoorde vlees heen. Vergeleken met koolhydraten en eiwitten (1 gram = 4 calorieën) is dat dus meer dan de helft. Vetten vind je in vette vis, avocado en noten.

Je moet soms(!) je favoriete voeding eten

Weet je nog wat ik net zei? Het beste dieet of eetmethode is datgeen je het langst moeiteloos kunt volhouden en toch resultaat bereikt. Als je te streng op jezelf bent, werkt het niet. Houd een keer per week eens een smokkelmaaltijd om het leuk te houden en beloon jezelf voor het harde werk van de afgelopen week. Zolang het geen mega caloriebommen zijn, is er niets aan de hand.

trek in eten

Pas op met claims

In mijn blog ‘5x gezonde voeding dat niet slechter had kunnen zijn‘ heb ik het over de gezonde overtuiging die jij kunt hebben bij verschillende merken en voeding (en dat dat niet klopt). Zo lijken sapjes, sushi en subway op het eerste oog maatschappelijke en gezonde bedrijven, maar toch zitten er in die producten veel verborgen calorieën. Gebruik die grijze massa tussen je oren goed en denk na voordat je iets in je mond stopt. Pas op voor verborgen verleiders! Bedrijven zijn uit op geld verdienen en zullen claims verspreiden als ‘met extra vitamine C’, ‘rode wijn is gezond voor je hart’ en ‘detoxen ruimt gifstoffen op’. Ga voor voedingsmiddelen die zo commercieel-loos mogelijk zijn. Veel succes, je kunt het!

Geïnspireerd geraakt? Vergeet dit bericht niet te delen met jouw vrienden die hier ook iets van kunnen leren  =D