Ken je klassiekers: cocktails

2
Dirty Martini

Toen ik een jaar of 19 was vond ik het leuk om meerdere keren per week het Leidseplein over te dweilen en tot diep in de nacht in een of ander café de bar overeind te houden. Nu ik 9 jaar verder ben (mijn god ik klink nu echt als een oud wijf) vind ik een andere manier van uitgaan leuker. Uiteraard zijn er af en toe nog die Leidseplein avonden – die standaard eindigen in ‘de Kleine’ – festivals en feesten, maar ik vind het ook he-le-maal niet erg om mijn weekend op een andere manier door te brengen. In een goed restaurant bijvoorbeeld, of een toffe cocktailbar.

Waar ik ter wereld ook kom, ik duik altijd wel een cocktailbar in. En niet zo’n ‘Heeeee we hebben happy hour – cocktails voor €5,-‘ tent, maar een echte, ouderwetse (of moderne) cocktailbar. Zo’n zaak waar ze, naast de specials van de barman, ook echte, goede, klassieke cocktails schenken. Anya Lily Montague, ook wel bekend als the traveling bartender, omschreef het laatst heel mooi:

Waar ter wereld je ook bent, als je in een bar jouw favoriete cocktail bestelt is het als thuiskomen

 

anyaDat kan ik alleen maar met haar eens zijn. Het fijne van klassieke cocktails is dat ze – als het goed is – overal op dezelfde manier gemaakt worden. Mijn all time favourite klassieke cocktails zijn:

♥ Dirty Martini – simpel, maar oh zo lekker. Een martiniglas gevuld met gin en droge witte vermout, mét olijf uiteraard.

♥ Dark ’n stormy – ook zo’n heerlijke, sterke cocktail (bedoeld om te nippen, niet om achterover te gooien 😉 ). Donkere rum, gingerbeer en limoensap. Kruidig, fris en pittig tegelijk.

♥ Moscow mule – deze lijkt eigenlijk heel erg op de Dark ’n stormy, maar bevat in plaats van rum wodka.

♥ Pornstar martini – een vreemde eend in de bijt in dit lijstje. Deze cocktail (met een geweldige naam) is namelijk zoet. Mierzoet. En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet van die zoete cocktails houd – doe mij maar sterk en kruidig en zelfs voor bourbon deins ik niet terug. De pornstar martini bestaat uit vanille wodka, passievrucht sap, eiwit en limoensap, wordt gegarneerd met een halve passievrucht erin en geserveerd met een shotglaasje prosecco of champagne. Daar ben je letterlijk wel even zoet mee 😉

moscow mule

Bron

Een fijne plek waar je in Amsterdam aan een klassieke cocktail kan nippen is MR PORTER, zo ontdekte ik laatst. De zaak is zowel een steakhouse als een bar en bevindt zich op de bovenste verdieping van het W hotel. MR PORTER is groot, modern, heeft een fantastisch uitzicht en barmanager Anya is een hele toffe chick. Met haar Companion cocktail staat ze volgende maand in de finale van de Bacardi Legacy bartending competition: een prestigieuze wedstrijd onder bartenders. Als je haar in actie wilt zien, ga dan zeker eens een kijkje nemen – en een drankje drinken – op deze te gekke plek.

mr porter

Bron

Wat is jouw favoriete cocktail? Een echte klassieker, of ga je liever voor een nieuwe creatie?




Over de auteur

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: