Alles over rauwe cacao

0
Rauwe cacao

Ik ben nog maar net als gastblogger bij Kelly begonnen en mocht meteen al mee naar het super leuke Ombar’s breakfast of champions.

We begonnen de dag met een workout, waarna we ondergedompeld werden in een overheerlijk ontbijt met heel veel chocolade, rauwe wel te verstaan. Ombar is een merk dat chocoladerepen maakt van rauwe gedroogde cacaobonen. Het  is zuivel en glutenvrij, er worden echte vruchten in verwerkt en de reep wordt gezoet met kokosbloesemsuiker.Ombar

Maar wat is rauwe cacao nou eigenlijk en waarom is het gezond? Een leuke aanleiding om mij eens te verdiepen in dit onderwerp.

Waar zal ik beginnen? Een kast vol met healthy kookboeken, er zal vast al wel wat geschreven zijn over rauwe cacao!

Rauwe cacao

Zoals ik al had verwacht kom ik in meerdere health boeken uitleg over rauwe cacao tegen. Ik neem jullie graag mee in mijn onderzoek, dat begint in Zuid- en Midden Amerika.

Cacaobonen zijn afkomstig van een tropische boom die zijn oorsprong vindt in het oerwoud van Zuid- en Midden Amerika. Na ongeveer 4 jaar gaat de boom bloeien en is dan het hele jaar voorzien van witte of roze bloesem. Ook draagt hij het hele jaar zijn vruchten, die ovaal zijn van vorm en ook wel worden vergeleken met langwerpige meloenen. Een cacaoboom levert in een jaar per boom circa 30 to 40 vruchten op. Dit is goed voor 1 tot 2 kilogram bonen.

Oké, nu weten we iets meer over de herkomst, groeiwijze en opbrengst van de bomen. Maar hoe ontstaat een chocolade reep?

Om een heerlijke reep chocolade uit een cacaoboon te laten ontstaan wordt de boon geroosterd en daarna gemalen. Hierdoor ontstaat een vloeibare bruine cacaomassa, die als grondstof voor chocolade, cacaopoeder en cacaoboter wordt gebruikt. Door de verhitting (het roosteren) gaan goede voedingsstoffen die cacao bevat helaas verloren.

Bij rauwe cacao wordt de cacaoboon tijdens het malen niet geroosterd/verhit wat ervoor zorgt dat de goede voedingsstoffen behouden worden. Het is rijk aan zink, ijzer, chroom, koper, mangaan, magnesium, zwavel, vitaminen A, B1, B2, C, D, E en P. Daarnaast is rauwe cacao een bron van omega 6 vetzuren, tryptofaan en serotonine. Deze laatste zorgt voor een blij gevoel en een bijbehorend goed humeur.Rauwe cacao

Maar wordt de chocoladereep net zo lekker als je rauwe cacao gebruikt? Het antwoord is volmondig JA! Wij hebben het mogen ervaren tijdens Ombar’s breakfast of champions.

De smaak van een goede raw chocolate reep is het beste te beschrijven als niet te bitter, niet te zoet en heeft een volle echte pure cacao smaak.

Op het gebied van rauwe chocoladerepen is er veel verschil  in het percentage cacao. Daardoor is de ene reep bitterder van smaak (hoger percentage cacao) en smaakt de andere reep een stuk zachter door een lager percentage cacao. Er is zelfs een variant met Mylk, die voor een hele romige melkchocolade ervaring zorgt. Bij bijna elk merk (waaronder Ombar) wordt er ook een alternatieve soort suiker gebruikt in plaats van geraffineerde suiker, waardoor de repen een stuk minder ongezond zijn.

Ben jij ook zo verzot op chocolade? En heb jij de raw chocolate repen al ontdekt?

 

 

Over de auteur

Redactie - Maaike

Hi, even voorstellen! Ik ben Maaike. Sinds enige tijd ben ik gestart met een opleiding op het gebied van voeding. Ik ben deze opleiding gaan volgen, omdat ik zelf al jaren met verschillende lichamelijke klachten rondloop. Uiteraard ben ik bij verschillende specialisten geweest, maar deze konden naar grondig onderzoek niks voor mij betekenen. Ook ik kreeg zoals vele andere te horen dat ik er mee moest leren leven. Aangezien mijn klachten niet verminderd waren en ik dagelijks met erg veel buikpijn rondliep, besloot ik te gaan onderzoeken welke invloed ik zelf kon uitoefenen. Van daaruit heb ik besloten mijn opleiding te volgen en wil deze kennis graag met jullie delen!

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

&samhoud streetfood

REVIEW | &samhoud streetfood

Een wereldreis langs verschillende gerechten en smaken, alleen het idee al zorgde ervoor dat het water me in de mond liep. Samen met mama ging ...