Hoe ik mijn dag fit begin

19
workout tips

Wat ben jij voor ochtendtype? Spring je meteen je bed uit als de wekker gaat, of denk je ‘neeeeeeee’ en draai je je liever nog een paar keer om? Ik denk dat ik tot een tijdje geleden het beste in de tweede categorie zou passen 😉 Maar daar heb ik wat op gevonden, en ik voel me er heel goed bij! Uiteraard deel ik mijn workout tips graag met jullie.

Ik neem mezelf vaak voor om vaker te gaan sporten. Vrijdagochtend is mijn vaste personal training uurtje, en daarnaast ga ik eigenlijk nooit. Niet uit onwil, maar ik heb nogal wat noten op mijn zang 😉 Zo sport ik het liefst in de ochtend, maar voor werk gaat dat niet omdat de sportschool pas om 9 uur open is (veel te laat als je het mijn vraagt). Na werk zou het kunnen, maar ik heb een bloedhekel aan s’ avonds sporten, helemaal als dat na het eten is. Dan is zaterdagochtend een optie, maar dan ben ik net vrijdag nog geweest, dus het komt erop neer dat ik maar 1 keer ga. Ik bedacht me dat ik ook prima thuis een workout kan doen, en sinds ik dat doe begin ik mijn dag veel fitter, zonder een uur ervoor te hoeven zweten.

IMG_0088

Let’s go!

Hoe ik begonnen ben is heel simpel: ik heb mijn wekker een kwartier eerder gezet, en ben zonder snoozen meteen uit bed gegaan. Ja dat is HEEL moeilijk in het begin, maar het went vrij snel. Vervolgens doe ik een sporttopje aan en ga ik naar beneden waar ik mijn roze yogamat uitrol (een mat in een gezellig kleurtje doet wonderen voor je mood). Ik mag trouwens zo’n toffe mat weggeven! Scroll door naar beneden als je wilt weten hoe =) Meestal doe ik wat rek & strek oefeningen in de vorm van een yoga zonnegroet, en daarna wat simpele oefeningen voor bijvoorbeeld buik- of bilspieren. Of ik gebruik de 7 minute workout app als ik even geen inspiratie heb. Na een kwartiertje ga ik douchen en begin ik daarna fris & fruitig aan mijn dag.

Mijn favoriete oefeningen

Mijn mini-workout begint meestal met een zonnegroet (op mijn manier) en daarna wat spieroefeningen. Ik zal proberen de oefeningen simpel en stap voor stap uit te leggen:

Zonnegroet

Dit is zo’n fijne rek-en-strek oefening! Omdat het vrij lang is om te beschrijven, en het dan misschien ingewikkelder lijkt dan het is, is het handig om dit korte filmpje te bekijken: klik hier. Doe deze oefening 2 of 3 keer achter elkaar.

De kat

Nee, je hoeft niet miauwend door het huis 😉 Deze oefening zorgt ervoor dat je rug lekker los komt. Ga op handen en knieën zitten, adem in en maak je rug helemaal hol, en adem uit en maak je rug dan zo bol mogelijk. Doe dit 5 ademhalingen.

Schuine buikspieren

Deze oefening is perfect geschikt om naast de bovenste buikspieren, ook de schuine buikspieren te trainen. Ga op je rug liggen, plaats je handen losjes achterin je nek (niet aan je hoofd trekken!) en breng om en om de rechter elleboog naar de linkerknie, en de linkerelleboog naar de rechterknie. Je kunt 3 setjes van 20 doen, maar ook doorgaan tot je buik lekker brandt (en dan nog heel even volhouden 😉 ).

IMG_0091

Glute bridge

De mensen achter Personal Body Plan maken maken zich er al een tijd hard voor: met alleen squatten krijg je geen mooie, ronde billen! Daar is meer voor nodig, en de glute bridge is daar een goed voorbeeld van. Ga op je rug liggen met je voeten plat op de grond en de knieën gebogen. Leg je armen (met handpalmen naar beneden) naast je lichaam, en breng je heupen zo ver mogelijk omhoog. Knijp wanneer je dit doet de bilspieren goed samen, en houd bovenaan elke keer 3 seconden vast. Ook hier doe je bijvoorbeeld 3 setjes van 20, of tot het goed brand. En geloof me, branden zal het 😉

IMG_0096

Dit is maar een klein gedeelte van de oefeningen die ik graag doe. Vinden jullie het leuk om in een volgend artikel nog meer makkelijke thuis workouts te zien?

De voordelen van een mini-workout in de ochtend

Ik merk dat ik, sinds ik even een kwartiertje de tijd neem, echt een stuk fitter aan mijn dag begin. De voordelen van een mini-workout in de ochtend:

 • Het kost niet veel tijd
 • Je ziet serieus resultaat na een paar weken. Maak voor de grap maar eens een voor- en nafoto
 • Na een kwartiertje workouts doen en daarna een frisse douche zit je vol met energie, en daar heb je de hele dag profijt van
 • Na het sporten heb je altijd meer trek in gezonde dingen dan in bijvoorbeeld zoetigheid. Komt dat even mooi uit!
 • Na een aantal dagen zal je merken dat het steeds makkelijker wordt om op te staan

Win een yogamat

Zie jij het wel zitten, zo’n fijne mini-workout in de ochtend? Ik mag je er een handje bij helpen, want namens yoga shop Superyoga mag ik een yogamat weggeven! Het enige wat je hoeft de doen is de Facebookpagina van Superyoga liken (& die van Goodfoodlove als je dat nog niet deed) en in een reactie onder dit bericht te laten weten dat je meedoet. Vul ook je e-mailadres in, want de winnaar krijgt persoonlijk bericht. Succes!

De winactie is inmiddels gesloten en de winnaar heeft persoonlijk bericht gehad

 

 

Over de auteur

19 comments

 1. Dorien 20 juni, 2016 at 14:30 Beantwoorden

  Heel fijn en inspirerend artikel! Sinds ik onlangs mijn yogaopleiding (link verwijderd i.v.m. spam, GFL) gedaan heb doe ik elke morgen zonder fout een half uurtje yoga. En wat een verschil dit doet op mijn gemoed en mijn lichaam, de hele dag lang. Een echte aanrader! Als ik soms even weinig tijd heb hou ik het bij een paar zonnegroetjes, maar zelfs dat is beter dan niets.

 2. Simone Wijnberg 5 april, 2016 at 09:07 Beantwoorden

  Ik ga in september een hele maand mediteren en heb daar 2x daags yogales. Om alvast een beetje in shape te komen ben ik van plan om iedere ochtend wat yogaoefeningen te gaan doen maar dan moet ik wel een yogamat hebben. Vandaar dat ik meedoe aan deze actie want die komt voor mij als geroepen.

 3. Lisa 25 maart, 2016 at 00:46 Beantwoorden

  Leuk artikel, ik ken je nog niet dus ik ga eens door je blog heen morgen! Lijkt me erg lekker om al sportend te beginnen. Het liefst zou ik afwisselen met hardlopen, yoga en kracht. Maar ik ga eens beginnen met elke dag deze mini-workout. Bedankt voor alle tips! En, ik doe graag mee voor de yogamat 🙂

 4. Marijke Langenegger 24 maart, 2016 at 22:10 Beantwoorden

  Ik doe mee! Ik sport 6 dagen per week omdat ik sportinstructrice ben. Mijn laatst aangeschafte Adidas by Stella yogamatje blijkt bij 2 van de 5 sportscholen waar ik werk nog steeds weg te glijden?, dus ik wil hartstikke graag een goede, mooie én vrolijke winnen?

 5. Anneke Eikelenboom 24 maart, 2016 at 21:44 Beantwoorden

  Wat een goede tip! Ik herken je verhaal helemaal en sport dus ook te weinig. Ik ga dat kwartiertje zeker inbouwen en daarbij zou een yogamat winnen heel erg helpen!

 6. Mariska van Ruiven 24 maart, 2016 at 14:48 Beantwoorden

  Ja, die kan ik goed gebruiken! Dus ik waag ook graag een kansje.
  Ochtend workout is alweer een tijdje uit m’n routine geslopen, maar met deze inspiratie en een fleurige, goede yogamat gaat het vast weer lukken om het weer in m’n dagelijkse routine op te nemen…. Dank voor deze inspiratie!

 7. Frédérique 24 maart, 2016 at 11:22 Beantwoorden

  Voorheen (voor mijn huidige baan) ging ik twee keer per week naar de sportschool, waar ik ook yogalessen volgde. Medische perikelen zetten dat stil, en nu weer oppakken vind ik lastig merk ik! Inderdaad: na het eten ’s avonds is helemaal niks, maar in de ochtend vóór kantoor is weer lastig met de openingstijden van de sportschool.. Toch wil ik me fitter voelen, en niet om 11 uur denken: wanneer wordt ik nou nog n keer echt wakker vandaag? Jouw tips klinken als een no-brainer. Dát wil ik dus gaan doen! Een mooie yogamat zou daar enorm bij helpen!

 8. Petra Jansen 23 maart, 2016 at 13:41 Beantwoorden

  Dat is wel heel erg toevallig! Die van mij is aan vervanging toe,wantde katten doen ook graag mee 😀 Yoga vind ik echt heerlijk daar ontspan ik echt van en voel me erna super fit!

 9. Maaike 23 maart, 2016 at 11:20 Beantwoorden

  Weer een extra motivatie om het toch maar gewoon op te pakken.. Het is inderdaad een kleine moeite en ik denk dat ik me er steeds beter bij ga voelen. Yoga mat al aanwezig dus ik kan vanaf morgen al starten ;-).

 10. Marjolein 23 maart, 2016 at 08:46 Beantwoorden

  Heerlijk sporten in de ochtend. Een nieuw yogamatje kan ik prima gebruiken ervoor. Ik wil wel een goed gevoel in de ochtend van sporten.

 11. ellis van der kolk 23 maart, 2016 at 08:26 Beantwoorden

  Oh, dit zou echt wat voor mij zijn. ik heb in het verleden aan yoga gedaa, wil het nu weer oppakken, dit zou een mooie opsteken zijn, zo’n mooie mat maakt het wat makkelijker om zo vroeg mijn bed uit te komen.
  Keileuke actie…

 12. Eline van Bemmel 23 maart, 2016 at 07:43 Beantwoorden

  Leuk artikel! Ik ben zelf ook verslaafd aan yoga in de ochtend, lekker even alles losmaken… Een nieuwe yoga-mat zou wel goed uitkomen, mijn huidige is heel hard aan vervanging toe!

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

baut zuid

Vlog | Lunchen bij hotspot BAUTZUID

Pop-up restaurant BAUT sloot afgelopen maart haar deuren. Het restaurant was in korte tijd een waar begrip geworden en de zaak aan de Wibautstraat zat dan ...