Ik blijf me verbazen in de sportschool over het aantal mensen dat vet wilt verbranden en besluit om dat doel met de cardiomachines, spinningslessen en andere groepslessen te gaan halen. En als zij al aan krachttraining doen, zijn de gewichten te licht en de herhalingen te veel. Er is simpelweg geen uitdaging voor het lichaam en geen prikkel om te veranderen. Deze blog gaat over waarom je krachttraining nodig hebt (lees: essentieel is) voor vetverbranding.

Bijsluiter: je kunt nog zo hard trainen, als je onvoldoende slaapt en waardeloos eet, is het een mission impossible. Zorg dat de fundering goed staat!

Natuurlijk kun je ook vet verbranden zonder krachttraining, met een uitgebalanceerd voedingsprogramma en je cardio. Alleen werken die methoden maar tijdelijk. Dan heb je nog de mensen die heel lang hun lage vetpercentage kunnen vasthouden, omdat zij weinig eten. Na een tijdje ga je je moe en energieloos voelen en uiteindelijk geef je toe aan alle verleidingen en kan het hele feest overnieuw beginnen.

Gelukkig is de cardio-hype aan het dalen, maar nog steeds mis ik dat mensen aan pittige krachttraining doet in plaats van het vaste rondje apparaten dat je steeds opnieuw uitvoert of krachttraining met roze 2 kg gewichtjes dat geen zoden aan de dijk zet.

Dus waarom moet je je lichaam uitdagen en prikkelen voor blijvende vetverbranding en heb je minder schommelingen in je vetpercentage en gewicht.

weights-646496_640

Alles draait om kracht

Hoe sterker de motor van je auto, hoe krachtiger en sneller hij kan rijden in minder tijd. Jouw auto heeft misschien 12 seconden nodig om op 100 km/u te komen, waar een krachtige auto dat bereikt in 3.5 seconden. Jouw kracht is de motor van je lichaam. Hoe groter jouw motor is, hoe meer brandstof (calorieën) jij verbrandt per dag. Als je aan hoge intensiteit krachttraining doet, is het alsof je keihard optrekt in je rode bolide. Je brandstof raakt snel op (calorieën) en zo ook de verbranding in rust na de training (ook wel naverbrandingseffect genoemd, dit is het effect dat er voor zorgt dat je in je slaap en op je werk meer calorieën in rust verbrandt).

Maar als je motor klein is (en zwak is) en je rijd met die motor alsof het een boerentractor is (lange, saaie cardio), hoe veel brandstof (calorieën) zou je dan verbranden?

Niet veel.

Dus hoe verbrand je meer calorieën? Neem een grotere motor en wordt sterker.

push-ups-888024_640

Sterker worden

Door krachttraining is het niet alleen makkelijker om je vet te verbranden, maar (nog belangrijker) het houdt het vet er ook af! Dat komt, omdat je wat spiermassa opbouwt (een pondje spiermassa is 50 calorieën per dag meer verbranden. Yes, zonder dat je daarvoor iets extra’s hoeft te doen). Ook verandert je hormoonprofiel (meer hormoon HGH, adrenaline, testosteron die zorgen voor een verbeterde vetverbranding), waardoor je motor sterker en effectiever gaat werken, zodat je meer brandstof (calorieën, vet) verbrandt.

Koolhydraten-voordeel

Door regelmatig aan krachttraining te doen, kun je meer en sneller calorieën verbranden. Dit komt, omdat je je lichaam leert hoe het sneller en beter energie kan verbranden uit energie- en vetcellen. Hoe zou het zijn als je sneller energie kunt verbranden dan je vet kunt opslaan? Een ongetrainde motor en lichaam gaat selectief om met de koolhydraten en calorieën die het binnen krijgt: ongetrainde mensen slaan gemiddeld veel meer vet op. Je kunt je lichaam letterlijk africhten hoe jij het wilt. Meer vet verbranden? Krachttraining! Het is geen hogere wiskunde..

Dus wil jij genieten van je kerstmaaltijd, maar haat je het als het aan je heupen en billen gaat hangen? Ga aan krachttraining doen! Hoe meer en vaker je het doet, hoe meer je met je zonden weg kunt komen.

fitness-594143__180

Krachttraining voor Vetverbranding

Stap 1. De fundering

Krachttraining kun je indelen in een paar categorieën en elk goed trainingsprogramma draait altijd om squats, lunges, deadlift, duw-oefeningen, trek-oefeningen en core- en houdingsoefeningen. Hier is een lijst van mijn favoriete oefeningen waarop je je zou kunnen/moeten focussen als je sterker wilt worden (Google de oefeningen als je ze nog niet kent):

  • Squats en lunges – Kettlebell goblet squat, Barbell squat, Air squat, Lunges
  • Deadlift – Barbell deadlift, One legged dumbbell deadlift, Kettlebell swings
  • Duwen – Push ups, Bankdrukken, Dips, Dumbbell press, Kettlebell snatch
  • Trekken – Optrekken, TRX roeien, Kettlebell row, Dumbbell row
  • Core – Alle variaties van de plank, Leg raises, Paloff press

Kies één oefening uit iedere categorie voor een heerlijke, intensieve work-out. Al deze oefeningen worden ook wel samengestelde oefeningen genoemd, waarbij meerdere spiergroepen moeten samenwerken, waardoor je motor sneller sterk en krachtig wordt, je meer calorieën verbrandt en je lichaam beter gaat bewegen. Doe 3-4 sets x 8-12 herhalingen per oefening met een uitdagend gewicht. Maak je nog geen zorgen om de rust tussen de sets en begin wanneer je er klaar voor bent. Zo bouw je aan je fundering!

Stap 2. Verander je schema iedere 6 weken en varieer

Oké, je bent merkbaar sterker geworden en kunt zwaarder tillen met meer herhalingen! Maar iedere keer dezelfde training doen zorgt er voor dat je lichaam inefficiënt wordt. Je wordt goed in de trainingen en past je aan. Varieer dus in oefeningen, rustpauzes, sets en herhalingen, zodat je lichaam niet went aan de prikkels. Gewenning aan de prikkels betekent dat je minder calorieën verbrandt.

Als je nog vragen hebt, stuur me dan een bericht op Facebook of mail me op sven@feelbetterfitness.nl