Zoete aardappel soep (en de leukste soeplepel ooit)

2
zoete aardappel soep

Een gewone dinsdagmiddag in augustus: ik heb lekker gesport en gedoucht en neem daarna plaats aan mijn keukentafel om aan het werk te gaan. Mijn maag begint te knorren en ik bedenk me wat ik zal gaan lunchen. Hoewel het midden augustus is, doet het weer heel anders vermoeden: wanneer ik naar buiten kijk zie ik een grijze lucht en regendruppels. Bah!

Het enige wat in mijn hoofd opkomt met dit smerige weer is soep. Dat is lekker, warm, zo gemaakt en het is fijn dat je dan meteen een grote pan hebt, zodat ik het morgenavond ook weer kan eten. Niet dat ik het koud heb, maar soep hoort ook een beetje bij regen vind ik. Daarbij is zoete aardappel een ingrediënt dat je het hele jaar rond kan eten, en het smaakt bijzonder goed in de soep.

Aangezien het buiten niet echt vrolijk weer is, heb ik de soep zelf maar wat opgevrolijkt 😉 Zie je dat koppie uit de pan komen? Dat is dus ‘Nessie’, mijn soeplepel die eruit ziet als het monster van Lochness. Hilarisch toch?! Hij kleurt mooi bij het Streetfood servies van Cosy & Trendy, en ik heb er ook nog een gezellig servet van &Klevering bij gelegd. Zo is het toch nog een beetje zomer op tafel =)

Dit heb je nodig

Grote soeppan | staafmixer

Ingrediënten

Voor een grote pan soep door dik 4 personen

1 grote zoete aardappel

2 rode uien

2 grote wortels

3 tenen knoflook

1 rode paprika

2 groentebouillonblokjes

750 ml water

olijfolie

1 tl cayennepeper

peper & zout

evt. crème fraîche of kwark

evt. peterselie of basilicum

zoete aardappel soep

Zo maak je het

Pel de uien en snipper ze. Plet de tenen knoflook, haal het vel eraf en snijd fijn. Was de zoete aardappel, wortel en paprika en snijd het in stukken.

Verhit flink wat olie in de pan, fruit de rode ui aan en voeg dan ook de knoflook toe. Voeg nu de zoete aardappel, wortel en paprika toe en de cayennepeper, en bak zo’n 5 minuten.

Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan, voeg het water toe en zorgt dat het gaat koken. Zet het vuur dan lager en laat het geheel 20 minuten doorkoken.

Zet het vuur uit, pureer de soep met de staafmixer tot er een mooi, glad geheel ontstaat en proef even of je eventueel nog wat peper en zout nodig hebt.

Serveer de soep met een takje verse kruiden en eventueel een lepel crème fraîche of kwark. Eet smakelijk!

 

Over de auteur

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: