Vegan crunchy oats met blauwe bessen en banaan-kaneel mash

3
vegan oats

Tegenwoordig kan je er niet meer omheen: vegan gerechtjes zijn hot. Steeds meer zaken serveren gerechtjes waar geen dierlijke producten voor zijn gebruikt, en ook kom je steeds meer plantaardige recepten tegen. Ik moet je heel eerlijk toegeven dat ik vooral van lekker eten houd (en ook gewoon dierlijke producten eet), maar de grap is juist dat dat de reden is dat ik vegan gerechtjes vaak zo lekker vind. 

Kijk, slagroomtaart is slagroomtaart en dat moet je naar mijn mening lekker zo houden. Een plantaardige variant op deze good old taart bedenken, zal je mij dus ook niet snel zien doen. Nu heb ik de afgelopen jaren langzaamaan kennis gemaakt met vegan (of veganistische) gerechtjes en wat heb ik ontdekt: vegan is (9 van de 10 keer) de bom. Juist omdat er geen dierlijke producten gebruikt worden (geen vlees en vis, maar dus ook geen ei, honing etc.) krijg je de meest creatieve combinaties. En daarbij: nieuwe smaakervaringen. En dat is nou net waarom ik het zo leuk vind.

Het toeval wil vaak dat ik ‘per ongeluk’ een vegan ontbijtje maak, wanneer ik weer eens kokosyoghurt met granola eet, of havermout met mango en banaan. Hoewel dit echt mega lekker is, is het niet baanbrekend nieuw. Toen ik een tijdje terug bij Yay healthstore (in de Pijp) was, kreeg ik een vegan kookworkshop. En bij Yay weten ze dus wel wat creatief is: wat zij maken met alleen plantaardige ingrediënten houd je niet voor mogelijk. Super lekkere sushi, kimchi maar ook zoetigheden zoals een appeltaartje en een mega lekker ontbijtje.

Berry-crunch chic-oats & banana-cinnamon mash heet het officieel, maar ik dacht dat jullie de titel die ik het gegeven heb wellicht iets beter zouden snappen 😉 Het recept is bedacht door Aleid die chef is bij Yay. Ga er vooral een keer heen om het zelf te proeven – dat wil je – of duik de keuken in om deze idioot lekkere oats te maken. Het is verslavend, ik heb je gewaarschuwd 😉

vegan oats

Dit heb je nodig

Blender | grote kom | vork

Ingrediënten

Voor 4 porties

180 gr havermout

1/2 el kokosmeel en 500 ml water, of gebruik 500 ml notenmelk – zonder kokosmeel

10 kleine dadels zonder pit

150 gr (bevroren of verse) blauwe bessen

2 el. cacao nibs

Voor de bananen mash:

3 grote, rijpe bananen

1 el. kaneel

1/2 tl vanillepoeder

Zo maak je het

Blend alle ingrediënten – behalve de cacao nibs en de ingrediënten voor de mash – in de blender tot er een glad geheel ontstaat. Doe nu de cacao nibs erbij en blend nog zo’n 10 seconden. Vooral niet veel langer, want je wilt een lekkere crunch houden.

Doe de bananen er met het kaneel en vanille in de kom en prak met de vork tot er een ‘mash’ ontstaat: een lobbige massa waar best nog wel wat stukjes in mogen zitten.

Schep de bananen mash in een mooi glas of in een kommetje, en schep daar de blauwe bessenlaag bovenop. Maak af met bijvoorbeeld wat granola, cacao nibs of eetbare bloemetjes voor een mooi plaatje. Enjoy your vegan breakfast!

Heel tof als je mijn recept maakt en deze wil delen op social media. Als je hashtag #goodfoodlove gebruikt en @goodfoodlovekel tagt kan ik jouw foto zien, en dat vind ik leuk!

Volg je Goodfoodlove al op:

YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Pinterest

Over de auteur

3 comments

  1. Sandra 13 april, 2017 at 19:44 Beantwoorden

    Klinkt als een heerlijk recept! Yay is alleen al dicht, en Aleid opent heel binnenkort een nieuw vegan restaurant; Mr en Mrs Watson. Wel leuk om te vermelden, denk ik!

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

liefde is liefde

Liefde is liefde

Lichtelijk brak en met een grote smile op mijn gezicht denk ik terug aan het afgelopen weekend. Het was het weekend van de Canal Parade: ...