Dé perfecte aperitivo met Licor 43 Orochata & pintxos

0
pintxos
Wat is aperitivo toch fijn: een moment aan het einde van de dag, na het werk en voor het eten, dat je samenkomt met vrienden en geniet van een drankje en wat lekkere hapjes. De Italianen hebben dit fenomeen tot kunst verheven, en ook in Spanje kunnen ze er wat van met tapas en pintxos. Ik vind dat wij dit in Nederland ook veel vaker moeten doen.

Elk etentje met vriendinnen begint bij ons steevast met een borrelplank en een drankje. Nu is een wijntje erbij drinken een voor de hand liggende keuze, maar het kan best wat creatiever. Dat ik fan ben van Licor 43 wisten jullie al: je ziet me vaak met dit lekkere drankje op de foto staan op Instagram, en ze stuurde me zelfs naar Alicante om Golden Moments te ontdekken. Dit keer gaat de aandacht naar Licor 43 Orochata: het onweerstaanbare ‘zusje’ van mijn favoriete Spaanse likeur.

licor 43 orochata

Waar Licor 43 Original te herkennen is aan de heldere, licht bruine/karamel kleur, zit Orochata er heel anders uit. Het is een lichtgekleurde, zijdezachte likeur die er romig uitziet, maar verrassend fris smaakt. De nieuwe variant is geïnspireerd op de Spaanse specialiteit Horchata (waar de naam ook op geïnspireerd is), die bestaat uit aardamandelmelk, kaneel en citrus.

3x heerlijke pintxos

Nu lijkt het voor de hand liggend om een likeur ná het eten te drinken, maar Orochata is juist ook perfect geschikt als aperitief. Je hoeft niet aan de slag met een cocktailshaker: je schenkt de likeur gewoon in een mooi bol glas gevuld met ijsblokjes en klaar is Kees. Wat pintxos erbij, en je borrelmoment is compleet. Pintxos betekent officieel spies, maar het staat in Noord-Spanje vooral bekend als borrelhapje: brood met allemaal lekkers, geregen aan een spiesje. Ik ging op zoek naar lekkere combinaties en bedacht drie heerlijke pintxos. Bij allemaal geldt: je bakt het stokbrood af, snijdt het in stukjes en grilt de opengesneden kantjes even kort aan, zodat er een krokant laagje ontstaat.

Geitenkaas-  honing – walnoot

Kies hier voor plakjes geitenkaas, die je op het broodje legt. Daar gaat wat honing overheen en bovenop een walnootje. De zachte structuur van de kaas, en het zoete van de honing gaan perfect samen met de likeur.
pintxos geitenkaas

Knoflook – manchego – sardine

Je pelt een teentje knoflook, wrijft deze over de gegrilde kantjes stokbrood en legt daar wat manchego op. Bovenop gaat een uitgelekt sardientje uit blik, en natuurlijk een stokje erin om de boel bij elkaar te houden.

pintxos sardine

Chorizo – champignon – klein augurkje

In Spanje houden ze van wat pit, dus de laatste pintxo maak ik met chorizo. Op de worst gaat een plakje champignon (gewoon rauw, doen ze in Spanje ook) en tot slot een cornichon, oftewel een mini augurk.

pintxos chorizo

Welke pintxo lijkt jou het lekkerst? En heb je nog andere smaaksuggesties die goed samengaan met de Licor 43 Orochata? Laat het me weten in een reactie, vind ik leuk! Mocht je nog geen Licor 43 Orochata in huis hebben: het is te koop bij Gall & Gall.

Geen 18, geen alcohol. Geniet, maar drink met mate. 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Licor 43. Lees hier mijn disclaimer

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

Belvedere

NIEUW + RECEPT| Belvedere Lemon Tea

Stel je voor: je ligt op een zomerse namiddag in je tuinstoel te genieten van de zon, maar je mist iets… Een verfrissende cocktail! Belvedere lanceert ...