Grieks smullen bij By Lemonakis in de Bataviahaven

6
grieks restaurant lelystad

Een nieuw restaurant in de Bataviahaven, dat is nou iets waar ik blij van word. Extra blij word ik van het feit dat het hier om het nieuwe restaurant gaat van de Griek, dat jarenlang een begrip is geweest in het centrum van Lelystad. Het was tijd voor een nieuwe naam en een nieuwe plek, maar uiteraard wel met de oude vertrouwde kookkunsten van onder andere Tula. Want daarmee zit het wel snor bij dit heerlijke restaurant =)

grieks restaurant lelystad

De Bataviahaven is een plek waar we graag komen, bijvoorbeeld voor lunch bij De Rede, een gezellige avond bij Las Tapas of op elk moment dat de zon schijnt bij ons ‘stamterras’ Georg Fromm. Ik ben van mening dat een nieuwe horecazaak niet voor concurrentie zorgt maar juist een boost geeft aan het gebied, en ik denk (en zie nu al) dat dit precies is wat er gebeurd met de komst van By Lemonakis.

10494332_734151383308456_4624949927498678390_o

Wat Grieks eten betreft ben ik niet één van de makkelijksten: in mijn jeugd kwam ik met mijn ouders elke zomer op Kreta waar het eten fantastisch is. Ik ben dan ook gewend aan ‘echt’ Grieks eten, en niet aan Grieks eten zoals Nederlanders dat zien (lees: ‘Hercules’ of ‘Achilles’ schotel met vooral vlees). Mijn favorieten uit de Griekse keuken zijn Giovetsi, Kleftiko en Soutzoukakia, gerechten die je doorgaans niet bij de Griek in Nederland tegenkomt. By Lemonakis brengt daar (gelukkig!) verandering in. Wat ik leuk vind is dat ze aan iedereen gedacht hebben: liefhebbers kunnen een schotel met lekker vlees van de grill bestellen, maar er worden ook specialiteiten geserveerd.

Untitled

Ik vind het altijd leuk om me te laten verrassen bij een restaurant. Op een zondagmiddag kwam ik voor het eerst bij de nieuwe zaak om even een wijntje te doen met een vriendin. Dimitri vroeg of we er iets bij wilden eten en we lieten ons verrassen met een borrelhapje. In plaats van een broodje met kruidenboter kregen we verschillende soorten brood (waaronder een soort gekruide pita, heerlijk!) met de beroemde huisgemaakte tzatziki, melitzanosalata en een kleine salade met feta en groene pepers.  Dat smaakt nog eens goed bij de wijn!

Untitled

Uiteraard moest ook de dinerkaart getest worden dus een week later schoof ik weer aan, dit keer met mijn vriend en een vriendin van ons. We hadden vrij uitgebreid geluncht dus Bo en ik besloten een pikilia schotel te delen: een schaal met allemaal koude voorgerechtjes. Ook dit was er weer één om blij van te worden: wederom de tzatziki en auberginesalade, maar ook taramosalata (haringkuit), lekker bouillonaardappeltjes, olijven uiteraard en super lekkere dolmadakia. Tig is een echte carnivoor dus hij ging voor een vleesschotel – mede doordat het vlees zo lekker gegrild was – ook goed in de smaak viel.

Untitled

Het restaurant is net geopend dus de definitieve kaart komt nog, maar ik weet dat zowel vlees- vis- als vegaliefhebbers hier aan het juiste adres zijn. In de oude zaak kreeg ik vaak gerechten buiten de kaart voorgeschoteld – zoals de verrassend lekkere aubergine met aardbei – en ik hoop echt dat ze deze gerechten mee zullen nemen voor op de nieuwe kaart. Of in ieder geval aan mij blijven serveren 😉 want ik ben er dol op!

Untitled

By Lemonakis is elke dag vanaf 11 uur geopend, dus je kunt hier ook terecht voor een lekker kopje koffie met taart, een lekkere lunch (weer eens wat anders dan een broodje kaas!), een fijn Grieks diner of gewoon een lekker drankje op het zonnige terras.

Untitled

Over de auteur

6 comments

 1. Rob en familie 16 september, 2015 at 12:20 Beantwoorden

  Gisteren heerlijk gegeten bij Lemonakis in de Bataviahaven met de hele familie. Zeker een aanrader waard.
  Bediening zeer prettig en meedenkend.

 2. Kees 17 augustus, 2015 at 12:42 Beantwoorden

  Vrijdag gegeten bij Lemonakis maar het was allemaal niet zo tof.. Ik wilde kipgyros bestellen maar dan kon al niet, het werd weinig besteld om dat het niet lekker was dus dat maken ze niet meer werd er gezegd. De gehaktballetjes in tomatensaus waren flauw, en de saus smaakte alsof het uit een pot kwam.
  Stokbrood met kruidenboter die zo hard als een steen was.
  Gebak bij de koffie kon ook niet, het gebak was op.
  Al met al geen succes, ik kom er niet meer

  • Kelly 18 augustus, 2015 at 12:29 Beantwoorden

   Wat jammer Kees dat het bij jou zo gelopen is en dat je het heel anders ervaren hebt dan ik. Misschien kan je dit aan By Lemonakis laten weten? Dan kunnen zij er wellicht iets mee =)

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: