Voor het eerst backpacken >> mijn ervaringen en tips

1
voor het eerst backpacken

Daar stond ik dan, eerste Kerstdag 2017. Op Schiphol, met een veel te grote backpack op mijn rug en vriendin Jantine aan mijn zijde. Bijna 30, en voor het eerst alleen op reis. Én voor het eerst dus met zo’n veel te grote backpack op pad. Een enkeltje Denpasar, en het idee om twee maanden te blijven.

Voor het eerst zonder retourticket op reis, voor het eerst in een hostel slapen, voor het eerst reizen gebonden aan een budget: ik heb veel dingen voor het eerst gedaan. Ik heb zo veel nieuwe ervaringen opgedaan, zo veel leuke mensen leren kennen en te gekke plekken ontdekt, en ook ZO veel geleerd. Ik heb hier ook nog veel meer over de vertellen dan in dit ene artikel past, dus ik begin met hetgeen ik als first time backpacker had willen weten. Zelf alles ontdekken is leuk, maar goed voorbereid op reis gaan ook. Believe me 😉

Met dit stuk wil ik jou als backpacker groentje een beetje helpen. Met wat tips, mijn ervaringen en dingen waarvan ik dacht: ja, als ik dát van tevoren geweten had! Ik heb veel gehad aan de tips en producten van ikwilmeerreizen.nl. Zij hebben mij wat spulletjes meegegeven die ik goed heb kunnen gebruiken, maar daarover later meer. Ook met hun tips voor backpacken  kon ik veel, dus die heb ik hierin ook meegenomen.

Een ding kan ik je nu alvast verklappen: backpacken is mega tof en je gaat een geweldige ervaring tegemoet.

voor het eerst backpacken

De backpack

Je belangrijkste gear tijdens de reis, want dit is waar je maandenlang je hele leven in meesleept. Ik kreeg als verjaardagscadeau de Osprey Sojourn 80: een backpack die je uiteraard op je rug kan dragen, maar die ook wieltjes heeft. BRILJANT! Ik was ook meer een flashpacker, want het is maar een paar keer voorgekomen dat hij echt op mijn rug moest en voor de rest kon ik hem fijn achter me aanrollen.

‘Kleine’ kanttekening: hij is wel érg groot. Fijn als je echt heel veel mee wilt nemen, maar ik had prima afgekund met een slagje kleiner. Ik ging met 15 kg heen wat prima was geweest voor een 60L backpack. Ben je een ster in packing light? Dan kan je voor nog een slag kleiner gaan.

Mijn absolute aanrader is dus de Osprey Sojourn 60 (klik hier om hem met alle specificaties te bekijken in een webshop). Het is even een investering, maar die is het 100% waard, ook volgens andere reizigers die ik sprak over deze tas.

 

osprey backpack

De voorbereiding

Onbewust leef ik volgens het principe ‘alles op het laatste moment’ en ik pak rustig een uur voordat ik naar Schiphol moet mijn koffer even in. Geloof me: backpacken heeft wat meer voorbereiding nodig, en daar pluk je ook echt de vruchten van.

Leg al je kleding die je mee wil nemen op bed neer, leg de helft dan weer terug en neem de tijd om alles goed op te vouwen (of veel beter nog: rollen) en pak het zo in dat je er makkelijk bij kunt. Hier heb ik ook nog meer dan genoeg tips over; die komen in een ander artikel.

Niet alleen je backpack moet op orde zijn, maar ook de volgende zaken:

 • Zorg dat je paspoort lang genoeg geldig is en vraag anders tijdig een nieuwe aan
 • Zoek uit voor welke landen je een visum nodig hebt en vraag deze aan
 • Zorg dat je jouw creditcard kunt gebruiken in het werelddeel waar je heen gaat (bij Rabobank weet ik dat je dit in de app kunt regelen)
 • Lees je een beetje in in de bestemming, zodat je weet of je bijvoorbeeld inentingen of malariapillen nodig hebt, en of ze wellicht gebruiken hebben die afwijken van de onze
 • Wanneer je je huis/kamer niet onderverhuurt is het slim om de betaling naar je huurbaas vast in te stellen op de juiste datum. Dit ga je op reis geheid vergeten
 • Check of je een reis- en annuleringsverzekering hebt, wat de voorwaarden zijn, wat ze aan medische kosten dekken en of je hier eventueel iets aan moet veranderen
 • Maak een aantal kopieën van je paspoort en stop deze (op een andere plek dan bij je paspoort) bij je
 • Laat pasfoto’s maken en stop er een aantal bij je (voor oa visa)
 • Download vast wat handige apps zoals Booking.com, Hostelworld, Skyscanner en Trail Wallet. Een uitgebreid artikel over mijn meest gebruikte apps op reis volgt

Wat verder nog handig is, is een kleine begroting maken. Wat wil je doen, voor hoe lang en hoeveel geld heb je beschikbaar? En daarbij: hoeveel luxe wil je jezelf geven? Als je dit van tevoren duidelijk hebt, weet je ter plekke beter wat je te besteden hebt en hoe gek je het kunt maken. 

backpacken

Wat leg je van te voren vast en wat niet?

Hoe verleidelijk het ook lijkt om alles van te voren vast te leggen (want ‘veilig); doe het niet! Boek alleen je ticket en je eerste overnachting en ga verder het avontuur aan. Je kunt natuurlijk wel al bedenken welke landen je aan wilt doen, maar ook daarin hoef je niet alles precies vast te leggen.

Ik koos ervoor een enkel ticket heen te boeken, en ter plekke te bepalen wanneer ik terug wilde vliegen. Eerlijk: het gaf mee een fantastisch gevoel van vrijheid. Maar aan de andere kant: heel slim is het niet, want 2 losse tickets zijn vaak een stuk prijziger dan een enkeltje.

Tip: boek een ticket naar een grote, bekende en makkelijk te bereiken luchthaven zoals BKK (Bangkok suvarnabhumi international airport), en zorg dat je de datum kunt wijzigen. Als je dan vanaf waar dan ook terug wil naar Nederland, is BKK makkelijk en zeer waarschijnlijk voordelig te bereiken. Makkelijker dan bijvoorbeeld Denpasar.

En hotels dan?

In Bangkok ontmoette ik mensen die het liefst na 1 dag al verder wilden, maar 4 nachten een hotel hadden geboekt dus noodgedwongen maar bleven hangen. Daarom: boek 1 nachtje en zie vanaf daar verder. Misschien ontmoet je al hele gezellige mensen met wie je door wil reizen, misschien vind je het wel tof en boek je nog een nachtje bij en in het ‘ergste’ geval zit je hotel vol en zoek je voor de nacht erna een andere plek om te slapen. Wat ook weer leuk is, want dan ontdek je meteen iets nieuws.

op reis

Slapen in een hostel

Jep, ook dit was voor mij een eerste keer. Ik zeg je eerlijk: ik keek er nogal tegenop. Het leek me maar niks om mijn kamer te moeten delen met mensen die ik helemaal niet ken, 0 privacy te hebben en steeds te moeten wachten tot de badkamer vrij was. In de praktijk heb ik van deze ‘ongemakken’ echt totaal geen last gehad, en vond ik het echt een feestje om in hostels te verblijven.

Ook op dit gebied heb ik weer veel geleerd:

 • De app Hostelworld is ideaal. Je kunt hier zien welke hostels er zijn, waar ze liggen, wat ze kosten en wat de beoordelingen zijn. Leer dit lezen: je merkt aan de comments gauw genoeg of het om een party hostel gaat of een meer rustige plek. Ik merkte dat als iedereen in de comments het had over hoe leuk en lief de hosteleigenaar was, en hoeveel er georganiseerd werd, ik uiteindelijk de leukste tijd had
 • Je kunt bijna altijd bijboeken, dus ook hier geldt: boek gewoon 1 of 2 nachten en zie wanneer je daar bent of je wilt blijven of niet
 • De eerste keer alleen een hostel binnen stappen kan best spannend zijn. Jij bent nieuw en de mensen die er al verblijven lijken elkaar al heel goed te kennen. Er is maar 1 simpel ding dat je hoeft te doen, en dat is even ‘hoi’ zeggen. Zeker weten dat er iemand is die een praatje met je aanknoopt, en voor je het weet ken je iedereen en gaan jullie met z’n allen iets leuks doen

Tot slot wil ik je nog meegeven: bijna iedereen is alleen op reis. Zelfs de mensen die nu samen reizen, hebben elkaar vaak onderweg (in een hostel) leren kennen. Houd dat dus in je achterhoofd wanneer je het spannend vindt, en bedenk dat ook zij ooit een eerste keer die drempel zijn overgegaan.

Oh my, wat is het al een lang stuk! Als ik zo even terug denk zijn dit de dingen die ik ver van tevoren zou willen weten. Praktische zaken zoals spullen die echt handig zijn om mee te nemen, apps die je veel gebruikt en dingen die je toch niet gaat gebruiken heb ik ook allemaal ontdekt, en mijn tips daarvoor deel ik in losse artikelen. Heb je vragen over voor het eerst backpacken, of mis je nog iets in dit stuk? Laat het me dan weten, dan beantwoord ik je vraag en vul ik het stuk aan =)

backpacken

Over de auteur

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

snckbr

Healthy happen bij SNCKBR

Een snackbar waar je gezond kan eten. Dat is a. Niet waar of b. Niet te eten. Als je dat denkt heb je het dus ...