Asperges met zalm uit de oven met super snelle zelfgemaakte Hollandaisesaus

2
asperges met zalm

Als je aan voorjaar denkt, denk je aan asperges. Dit jaar werden de eerste witte asperges op een wel heel bijzondere manier gepresenteerd: voor één dag toverde Gassan op de PC Hooftstraat om tot groentejuwelier. Toen er bij mij thuis een prachtige glazen stolp met het witte goud erin bezorgd werd, kon ik mijn geluk niet op en heb ik er diezelfde avond nog een heerlijk gerechtje mee gemaakt: asperges met zalm.

Witte asperges zijn fantastisch op de klassieke manier (met ham, ei en krieltjes), maar ze gaan ook perfect samen met zalm. Ik ben dus meteen naar de Lidl gelopen voor zalmfilet, een lekker vers stokbroodje en zo’n handig pakketje met kruiden speciaal om kruidenboter mee te maken.

kruidenboter maken

In plaats van de zalm te bakken, heb ik het – samen met de asperges – in de oven bereid. Dan worden zowel de zalm als de asperges perfect zacht, maar wel met die fijne bite. Een super snelle (echt in 1 minuut klaar en kan niet fout gaan) Hollandaise saus erbij, en je hebt een fantastisch maaltje.

Dit heb je nodig

Oven op 220C | grote pan of speciale aspergepan | staafmixer met beker | bakpapier

Ingrediënten

Voor 2 personen

8 witte asperges

2 zalmfilets

150 ml droge witte wijn

bakje verse salie

peper & zout

Voor de Hollandaise saus

100 gram ​​ongezouten boter

2 kleine eidooiers (op kamertemperatuur)

vers citroensap

zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 220C. Schil de asperges, verwijder de kontjes en kook ze 5 minuten.

Giet de asperges af en maak de pakketjes door er 4 op elk velletje bakpapier te leggen. De randen vouw je omhoog, zodat de wijn er niet uit kan lopen. Giet er per pakketje 75ml wijn in.

Leg de zalmfilets bovenop de asperges en bestrooi met een beetje zout en wat peper. Leg ze 15 minuten in het midden van de oven.

Ondertussen ga je aan de slag met het maken van de Hollandaise saus. Smelt de boter in een pannetje. Zorg ervoor dat je het langzaam smelt: je wil wel dat de boter goed heet is, maar hij mag niet bruin worden.

Doe de eierdooiers in de hoge beker en voeg een tl. water, wat citroensap (ongeveer van een half citroentje) en wat zout toe.

Doe de staafmixer erin, zet hem aan en voeg dan heel langzaam, in een dunne straal, de gesmolten hete boter erbij. Je ziet de saus nu steeds iets dikker worden. Als alle boter erbij zit is de saus klaar.

Wanneer de zalmpakketjes ook klaar zijn haal je ze uit de oven, vouw je ze open leg je ze klaar op een bord. Giet de saus erover heen en scheur wat blaadjes salie om hiermee af te garneren.

Serveer de asperge-zalm pakketjes met wat stokbrood met zelfgemaakte kruidenboter, en smullen maar!

asperges met zalm

 

Over de auteur

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

Wil je dit bewaren? Klik hier om te printen =)