Fotografie tips van een pro: zo maak je de mooiste vakantiefoto’s

2
fotografie tips

Begin juni was ik op Malta. Samen met een heel klein groepje (we waren slechts met 4) ontdekte ik dit bijzonder fotogenieke eiland. Hoewel het mijn werk is, is het altijd weer een feestje om bestemmingen te ontdekken en nieuwe mensen te leren kennen. Ons gezelschap was vrij bont: Annemarie is digital nomad en schrijft over reizen, Frans is journalist en Petra is freelance fotograaf.

Van Nikon kreeg ik een mooie spiegelreflexcamera mee, de D3400. Perfect geschikt voor mij, want het is echt een instapmodel. En de eerste camera waar ik meteen mooie foto’s mee kon maken! Is me met eerdere (meer geavanceerde camera’s) nooit gelukt, en met deze dus wel. Halleluja. Maar het kan natuurlijk altijd beter, en laat nou net La Peet daar 4 dagen om me heen geweest zijn om me te voorzien van fotografie tips. Heel erg leuk en leerzaam, want ik vind het altijd fijn om dingen te leren en er beter in te worden.

fotografie tips

Ik merkte dat haar tips echt bijdroegen aan het maken van mooie foto’s, en zo werd het idee voor dit stuk geboren. Ik vroeg Petra of ze het leuk vond wat tips te delen, zodat jullie er ook iets aan hebben. Voor extra mooie vakantiekiekjes dit jaar =D Binnenkort volgen ook nog tips voor het mooi fotograferen van eten en drinken, hoe leuk is dat?! Maar nu eerst 5 tips van een echte pro, die je fijn op vakantie kunt gebruiken: of je een rondreis Amerika doet of gewoon een weekje Spanje.

Alle foto’s zijn gemaakt op Malta, met mijn Nikon camera (behalve degene van mij hierboven je mij ziet, die heeft Petra gemaakt met haar camera). Onder de foto vertel ik er nog iets bij, bijvoorbeeld over hoe ik de foto genomen heb.

Magic hour

Maak je foto’s tijdens het ‘magic hour‘. Dit magische uur, ofwel golden hour is een paar uur na zonsopkomst en een paar uur voordat hij ondergaat. De zon staat dan laag aan de hemel en de omgeving wordt bedekt met een gouden gloed.

 

fotografie tips

Deze foto nam ik tijdens magic hour: zie je wat er met het licht gebeurt? Het lijkt wel of er een gouden gloed over de foto heen valt

fotografie tips

Ook mooi: de zon fotograferen wanneer hij net achter een gebouw vandaan komt

Neem de tijd

Tegenwoordig klik je er lustig op los met je camera of telefoon. Maar neem eens wat uitgebreider de tijd om een foto te maken. Kijk rustig naar de compositie, voorgrond en achtergrond. Staat er net een lelijke vrachtwagen in het beeld? Wacht dan tot de vrachtwagen weg is of ga op een andere plek staan. Let bij het maken van een portret ook goed naar de positie van de persoon. Staat er geen lantaarnpaal net achter het hoofd bijvoorbeeld.

fotografie tips

Wanneer je een dier wil fotograferen moet je absoluut de tijd nemen: ze zitten namelijk nooit stil haha! In dit geval ging het vrij makkelijk omdat de pup vastgehouden werd. Als ik nog even wat beter gekeken had, had ik de foto zo kunnen nemen dat de mevrouw met bril op de achtergrond niet te zien was. Ach, alle begin is moeilijk 😉

Even wat anders

Maak eens een foto vanuit een andere hoek dan je gebruikelijk doet. Zak eens door je knieën of ga ergens op staan om een foto van bovenaf te maken. Of ga eens op de grond liggen om te kijken wat voor een effect dat geeft.

fotografie tips

Voor het maken van deze foto ben ik aan de overkant van de weg op mijn hurken gaan zitten, en heb ik iets ingezoomd.

fotografie tips

Foodlover als ik ben fotografeer ik graag eten. Voor deze foto kroop ik ongeveer ín de vis, wat in dit geval een beetje eng 😉 maar vooral heel tof effect geeft

Tegenlicht niet mooi? Of toch wel…

Probeer eens een foto te maken met tegenlicht. Dit zal wat onnatuurlijk aanvoelen en is wat lastiger met een automatische camera. Maar met tegenlicht kun je dus prachtige sfeervolle foto’s maken.

fotografie tips

Zie je dat het licht achterin de foto valt, op het tafelkleed? Het licht schijnt vanuit het raam op de achterkant van de wijnfles, en zo zie je dat tegenlicht met foodfotografie een heel mooi effect geeft

To pose or not to pose

In plaats van personen te laten poseren kan het ook leuk zijn om ze te fotograferen zonder dat ze het doorhebben. De foto komt dan spontaner over en krijgt een verhalende inhoud. Of laat een persoon wel poseren maar wegkijken van de lens voor hetzelfde effect.

fotografie tips

Ik vroeg Petra een foto van me te maken terwijl ik voor deze mooie blauwe deur stond. De truc is hier: neem nog een paar foto’s nadat (of voor) iemand ‘klaar’ is met poseren, dan krijg je veel leuker beeld. Deze foto nam Petra toen ik al terug liep haar kant op

Info over LaPeet

Fotografe LaPeet (Petra Pijlgroms) reist voor verschillende opdrachtgevers de wereld rond. Haar reportages worden gepubliceerd in diverse printmedia in binnen- en buitenland. Van week- en maandbladen tot inflight magazines.

fotografie tips

LaPeet zelf in actie bij de zoutpannen op Malta

Op haar website www.tripstermagazine.com deelt zij haar reisverhalen en neemt de lezer mee naar exotische bestemmingen en spannende steden. Van het tropische eiland Zanzibar in de Indische Oceaan tot Zen-metropool Tokyo. De reportages zijn in blogvorm en komen tot leven met een ruime hoeveelheid professionele foto’s.

BewarenBewaren

Over de auteur

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: