3 x heerlijke olijfolie dips

2
olijfolie dip

Eten vind ik een sociaal ding. Natuurlijk, we eten ook omdat het ‘moet’, maar naar mijn idee kan je er het beste maar meteen een feestje van maken. Omdat mijn vriendinnen en ik allemaal overal en nergens zijn door werk, reizen etc. lukt het niet altijd elkaar vaak te zien – en data terwijl we allemaal in dezelfde stad wonen. Daar hebben we een perfecte oplossing op gevonden: we spreken op een ‘gewone’ doordeweekse avond af om lekker samen te eten. Want “eten moeten we toch”, en het is wel zo gezellig samen.

De ene keer maken wat soep en salade, of een goede pasta, maar altijd gaan daar wat hapjes aan vooraf. Brood met lekkere dipjes zijn favoriet, en dan vooral zelfgemaakte dipjes, het liefst op basis van olie. Gewoon wat brood in de olijfolie en vervolgens zeezout dippen is al heerlijk, maar om wat meer variatie tijdens onze avonden te brengen, ging ik op zoek naar wat lekkere inspiratie.

Olijfolie en zeezout zijn de basis, maar ik voeg er wat kruiden, knoflook etc. aan toe zodat je makkelijk en snel toch hele lekkere dipjes op tafel hebt staan. Kies trouwens altijd voor een goede, extra vergine olijfolie. Dat verschil proef je echt! Als zout gebruik ik het extra grove zeezout van Jozo (heb je de nieuwe verpakkingen al gezien trouwens? Zijn erg mooi). Dit zout heeft een wat zachtere smaak dan bijvoorbeeld keukenzout, en het zorgt ook nog eens voor een lekkere bite. Je hoeft trouwens niet bang te zijn om zout te gebruiken: wanneer je het zelf toevoegt is het perfect te doseren en krijg je nooit meer binnen dan je nodig hebt.

Welke van de volgende dips is jouw favoriet?

olijfolie dip

Rozemarijn, knoflook & zeezout

50 ml olijfolie

1 takje verse rozemarijn

1 teen knoflook

sap van ¼ citroen

1 tl zeezout

Hak de rozemarijn fijn, pers de knoflook en de citroen uit en meng alle ingrediënten door ze door elkaar te roeren.

 

Serveer de dips met een lekker robuust brood, dat je warm op tafel zet

olijfolie dip

Balsamico, Italiaanse kruiden & zeezout

50 ml olijfolie

1 el balsamico azijn

1 tl Italiaanse kruiden

1 tl zeezout

Vers gemalen peper

Evt wat kaas voor er overheen

Doe de olijfolie in een bakje, voeg de kruiden, zout en peper toe en serveer het zo naast het brood. De kaas is optioneel, en kan je over het broodje heen strooien.

olijfolie dip

Olijven, oregano & zeezout

50 ml olijfolie

6 grote, groene olijven zonder pit

1 tl zeezout

½ tl oregano

snufje gerookt paprika poeder

Voor deze dip heb je keukenmachine nodig, of bijvoorbeeld het hakmolentje van de staafmixer. Hak de olijven (met een klein scheutje olie erbij) grof in de machine. Meng de olie met de oregano en het zout, schep de olijven er bovenop en maak af met een klein beetje gerookt paprika poeder.

 

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jozo

 

Over de auteur

2 comments

  1. Renée 17 april, 2018 at 17:02 Beantwoorden

    Heerlijk, het gebruik van olijfolie is lekker en gezond en deze dips zijn leuk voor wie van variatie houdt. Zorg je wel dat je olijfolie gebruikt die kwalitatief goed is en die echt van boeren komt.

    Olivarera brengt de beste Spaanse olijfolie naar Nederland. Direct van boeren, met lage zuurgraad. Het is mogelijk de boeren te ondersteunen door een olijfboom te adopteren.

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: