Ad

Krokante bitterballen en kroketten zonder frituurpan

9
kwekkeboom oven

Advertisement Volgens mij ben ik een van de weinigen die niet van frituur houdt. En dan heb ik het niet over de hapjes zelf: een lekkere bitterbal of kaassoufflé gaat er op z’n tijd erg goed in. Nee, ik heb het over frituren zelf. Ik ben er gewoon niet zo’n fan van: 9 van de 10 keer druipt de boel van het vet wat de smaak niet ten goede komt. Daaaag lekkere bitterbal =(

Untitled

Een tijdje terug ontdekte ik al ovenfriet, waar ik erg blij van word (want: lekker krokant en goudbruin en niet druipend van het vet). Nu zijn er dus ook oven snacks! Kwekkeboom komt met ‘Kwekkeboom Oven’, hapjes die je niet in de frituurpan, maar in de oven bereidt. Dat moest natuurlijk uitgeprobeerd worden! Ik had verschillende mensen al positief over de snacks gehoord, maar een bitterbal die krokant uit de oven komt vind ik toch echt iets wat ik zelf moet proeven voor ik het kan geloven.
Aan het begin van de zaterdagochtend zette ik de oven aan om de bitterballen, kaashapjes en kroketten te bereiden. En gek tijdstip voor dit soort eten zou je denken, maar nee! In Amsterdam is het ’12 uurtje’ welbekend en daar zit ook een lekker broodje kroket bij. Ik had eerlijk gezegd gedacht dat ik niet zo’n fan zou zijn van de kaashapjes, maar die bleken uiteindelijk mijn favoriet! Er zit lekkere cheddarkaas in en je hebt er eigenlijk niet eens een dipsausje bij nodig.

De krokante bitterballen en kroketten gingen er, ondanks het vroege tijdstip, er goed in. Ze zijn inderdaad super knapperig en de kroket smaakt erg goed op een broodje met wat mosterd erop. Ik moet wel zeggen dat ik zelf meer fan ben van de kroketten met ‘draadjesvlees’ erin, maar dat is echt een kwestie van smaak. En naar mijn weten heeft Kwekkeboom die ook niet in het assortiment.

Untitled

Kwekkeboom Oven is perfect voor 2 soorten mensen: degenen die geen frituurpan hebben, of mensen die wel een frituurpan hebben maar hem niet willen gebruiken (daar val ik dus onder). Daarnaast is het niet alleen voor de bitterbal lovers onder ons, in het oven assortiment vind je ook kroketten (of croquetten, zoals Kwekkeboom het schrijft), kiphapjes in verschillende varianten en een doos met gemixte hapjes, handig voor tijdens een feestje! Ook leuk voor tijdens dat feestje: je huis stinkt niet naar frituur.
Kwekkeboom Oven wordt bij bijna iedere supermarkt verkocht en je vindt de paarse stazakken in de diepvries. De kleinere supermarkten hebben vaak de kroketten en de bitterballen staan. De grotere hebben meerdere varianten in het assortiment.

disclaimer

 

Dit is een gesponsord artikel. Alle meningen zijn uiteraard van mij zelf. Lees mijn disclaimer voor meer informatie en toelichting.

Over de auteur

9 comments

  • Kelly 5 januari, 2016 at 16:28 Beantwoorden

   Hallo Jaap,

   helaas moet ik je het antwoord verschuldigd blijven: ik heb nog nooit zelf kroketten gemaakt en zou niet weten hoe je ze geschikt maakt voor de oven. Misschien is dit iets om aan een kok te vragen? Veel succes!

   • ellen 4 februari, 2016 at 14:40 Beantwoorden

    Ik maak ze wel ik rol de ragout eerst door het bloem en dan door het geklopte ei dan weer door de bloem en door het ei dan rol je ze door de paneermeel waar je olie door gemengd heb niet te nat maken en goed aandrukken dan in de oven op 200 gr ongeveer 10 min

   • Jan 20 mei, 2020 at 08:06 Beantwoorden

    Hey,

    Frieten en kroketten die airfryer- en oven-proof zijn, krijgen een extra laagje bestaande zetmeel en vet. Het zetmeel die gebruikt wordt is zo bewerkt dat het extra vet kan ‘dragen’.
    Zo heb je de olie uit de frituurpan niet nodig
    Zelf maken is maw niet evident.

    Wat wel kan, is je kroketjes net voor je ze in de hete airfryer legt over een dun laagje olie rollen… Hoe dun? In feite de dikte van de groefjes in de kroketten.

    Niet evident dus.

    Wat je ook kunt doen is het paneermeel bakken voor je het gebruikt om te panneren.
    Je doet het best in zo weinig mogelijk vet want anders kleeft het niet meer aan de kroketten.

    Lekkere groet,

    Jan

  • Henk, Thailand. 31 juli, 2016 at 07:34 Beantwoorden

   Uit mijn recept voor bitterballen, 14-16 minuten op 210⁰ in de Airfryer™ of voorverwarmde oven.

   “In geval van bereiding in een Airfryer™ gaan we de paneermeel van de laatste laag van tevoren voorgaren voor een mooi goudbruin eindresultaat. Dit doe je door per keer 3 eetlepels (100 gram) grof paneermeel, bij voorkeur Panko (Japans paneermeel, grof van structuur), zonder olie of boter in een schone koekenpan te doen. Zet dit op het vuur en blijf met een pollepel de paneermeel over de bodem van de pan bewegen. Als de paneermeel bruin is geworden, is het klaar. Doe de paneermeel daarna direct over in een bakje of schaaltje zodat de paneermeel kan afkoelen. Vlak voor bereiding de bevroren bitterballen licht insprayen met neutrale olie zoals bijvoorbeeld Thaise Rijstolie (Rice Bran Oil), arachideolie of kokosolie.”

 1. José 9 april, 2015 at 16:20 Beantwoorden

  Ik ben ook geen fan van frituren en ik heb daarom al eerder ovenproducten ontdekt. Ook Mora heeft al enige tijd frikandellen en kroketten die in de oven kunnen en knapperig en krokant worden
  Sinds een aantal maanden heb ik een Airfryer en daarin lukt het prima, zelfs nog beter om ovenfrites, kroketten en frikandellen te bakken.
  Ook de groentenfrites waar Pauline van Pauline’s keuken mij op attent gemaakt heeft, worden heerlijk knapperig en smaken geweldig.
  Dit weekend gaan wij de producten van Kwekkeboom testen in de Airfryer.

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: