Hoe houd je je buiten de deur aan je dieet?

0
rembrandt tower

Gastblog van Sven van FeelBetterFitness

Als je de titel van deze blog interessant vindt, gok ik dat jij het moeilijk vindt om niet te snaaien buiten de deur (feestjes, borrels, etentjes). Anders had je niet geklikt, toch? In deze blog geef ik je twee strategieën om het binnen de perken te houden, zodat je zonder kopzorgen en frustraties naar huis kunt gaan. Shall we?

Voordat ik begin

Hier zijn wat simpele tips die je kunt toepassen, voor je een feestje, borrel of etentje hebt.

1. Train op dagen (krachttraining!) waarvan je weet dat je iets sociaals hebt. Zo is je verbranding al aardig op gang en kun je iets meer eten, zonder dat je je schuldig hoeft te voelen.

2. Als je niet kunt trainen op dagen waarvan je weet dat je iets sociaals hebt, vermijd dan de koolhydraten – eet meer eiwitten en verdriedubbel je groenten. Bij een traditioneel restaurant laat je het stokbrood & toetje staan en neem vlees/vis. Vraag om groenten in plaats van friet. Eet je hamburger zonder brood en een tortilla zonder wrap.

3. Kies voor óf alcohol óf koolhydraten. Kies je voor water, neem dan het stokbroodje en dessert. Kies je voor 2 glazen witte wijn, kijk dan naar tip 2 hierboven en neem een grote salade. Maar voorkom dat je beiden gaat doen, om opslag van vet te zoveel mogelijk te voorkomen.

Deze simpele tips (simpel betekent niet makkelijk) kun je buitenshuis toepassen en gelden dus niet voor iedere avond. Het leven moet natuurlijk wel gevierd worden.

wrap

Strategie 1. Eet genoeg voordat je van huis weggaat

Als je geen idee hebt wat er komen gaat, doe je goed aan strategie 1. Maak een grote gezonde maaltijd die langzaam verteert (langzame koolhydraten, goede vetten en een portie eiwitten), zodat je goed verzadigd bent als je van huis gaat. Dit gaat natuurlijk niet met een etentje, maar wel met een feestje ’s avonds. Als je hongerig naar een feestje gaat, kun je wel raden wat er gaat gebeuren. Maar als je voor een feestje begint, een pizza opschrokt, sta ik er niet gek van te kijken als je op het feestje vrolijk doorgaat.

Er is een reden dat er geadviseerd wordt om niet met honger naar de supermarkt te gaan. Dezelfde vlieger gaat ook op voor sociale evenementen. Voorkom dat je met trek de deur uit loopt! Zo zeg je ook nog eens makkelijker ‘nee’ tegen alle verleidingen.

omslag antipasti

Strategie 2. Eet alles op het evenement zelf

Stel je voor dat je vanavond uiteten gaat bij je favoriete restaurant. Dan lijkt het mij onverstandig om je te houden aan strategie 1 en dan aan te schuiven voor een 3-gangen diner. Zorg dat je normaal ontbijt, wat minder luncht, rustig aan doet met tussendoortjes en veel water drinkt. Op die manier kun je je meer laten gaan tijdens het diner.

Heb je een feestje of borrel? Pas strategie 2 alleen toe als je weet wat er geserveerd word. Dus geen bitterballen, bier en bamischijven, maar bijvoorbeeld gezonde wraps met zalm, 0% biertjes en andere gezonde hapjes.

Het doel van strategie 2 is niet om zoveel mogelijk troep naar binnen te werken ’s avonds. Zorg nog steeds voor eiwitten en een portie groenten, maar je hebt wel de ruimte voor een klein toetje. Zo bereik je geen calorie-overschot.

rembrandt tower

Tot slot

Context vind ik ook belangrijk. Iedere vrijdagavond uiteten gaan met z’n 2-en is anders dan je jaarlijkse kerstmaaltijd met familie. Zoals ik al zei, het leven moet ook gevierd worden en eten is lekker. Vergeet niet dat er ook iets tegenover moet staan. Daarom raadde ik in het begin ook aan om te sporten op dezelfde dag van je etentje of borrel.

Probeer de 2 strategieën eens uit (en misschien deed je dat hiervoor al) en laat mij weten hoe het ging!

Over de auteur

Gastblogger - Sven

Sporty Sven is personal trainer, lifestylecoach en blogger. Hij helpt gemotiveerde, maar gefrustreerde mensen door een stok achter de deur te zijn en hen simpele principes van training en voeding aan te leren. Hierdoor ga je er beter uit zien en voel je je een stuk beter! Sven is een inspiratiebron en deelt zijn tips & tricks, naast zijn eigen website, op Goodfoodlove.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

Budget tip | Restaurantweek

De nationale restaurantweek komt er weer aan! In de periode van 23 augustus t/m 4 september 2013 kan je bij 1000 restaurants in Nederland een ...