10 basisvoedingstips van diёtiste Janneke Koeman

3

Vandaag mag ik mijn eerste gastblogger verwelkomen: Janneke Koeman is diëtiste en healthcoach. Ik kan me heel erg vinden in haar ideeën over gezond eten en vind het een verademing dat ze niet de zoveelste diëtist is die light producten voorschrijft (ja, ze zijn er echt. Heel veel zelfs…) en de kracht van goede, gezonde voeding en superfoods inziet. Ik vroeg haar of ze een gastblog voor me wilde schrijven en kreeg dit prachtige stuk van haar. Veel plezier met lezen!

gezond eten

Kelly heeft mij gevraagd een gastblog te schrijven met mijn visie over gezond eten. En jeetje, wat is dat moeilijk zeg om dat in 1 column samen te vatten. Er valt namelijk zoveel te vertellen over de vraag: Wat is gezond eten?

Daarom heb ik een lijst ontwikkeld met 10 basis voedingtips.  Er zijn veel meer tips die  belangrijk zijn, want met voeding alleen ben je er nog niet. Mijn visie is dat je een optimale gezondheid bereikt door de drie peilers voeding, beweging en psyche met elkaar in balans te brengen. Hoe je dit in de praktijk kunt brengen  kun je lezen in mijn boek Ontlijnen. Het boek geeft je in 10 hoofdstukken alle wetenswaardigheden om op gewicht te blijven.

jannke

Healthcoach Janneke met een gezond tussendoortje

Mijn tips:

1.  Kies het eten van een stuk fruit boven het drinken van het sap van dit stuk fruit. Beiden bevatten fructose (vruchtensuiker), maar eet je de hele vrucht dan krijg je meer vezels binnen.

2. Regelmatig eten gedurende de dag.  Een valkuil van veel van mijn cliënten is dat ze geen tijd nemen om te eten. Eerst de kinderen naar school brengen en snel een kop koffie drinken. Om daarna rond 14.00 uur  ‘s middags te bedenken dat er nog niks gegeten is en dat er ook geen gezond eten in huis of op het werk aanwezig is.

3. Te weinig eiwitten in je voeding maakt dik. Regelmatig als ik de voeding van cliënten bereken blijven ze dezelfde fout maken. Teveel koolhydraten en te weinig eiwitten. Wil je afvallen? Kies dan producten waar veel eiwitten in zitten. Wie namelijk een maaltijd tot zich neemt die wel veel koolhydraten en vetten bevat, maar geen eiwitten, krijgt snel weer trek in eten. Daarom heb ik voor mijn cliёnten een speciale productenlijn ontwikkeld: JIP en Jij. Extra eiwitten zitten er in onze crackers, toast en koekjes.

jipenjij

4.  Maak een afspraak met een diëtist. Met mijn bedrijf Hippro werk ik samen met meer dan 100 diëtisten. Al deze diëtisten hebben een gedegen voedingsachtergrond en helpen je meer duidelijkheid te geven in de wirwar aan voedingsinformatie op het internet.

5. Eet als een eskimo. Als ik het  voedingspatroon  van mijn cliënten navraag eet vrijwel niemand twee tot drie keer per week (vette) vis. “Mag ik ook vissticks?”, wordt mij dan wel eens gevraagd. Ehh, nee deze tel ik niet mee.

6.  Sla nooit je ontbijt over. Een goed begin zijn de heerlijke en gezonde ontbijtrecepten die Kelly je op deze blog  cadeau doet.

7.  Eet scharrel of biologisch vlees. Ook dit is een investering in je gezondheid.  De tijd van de kiloknallers kip is echt voorbij.  Wie eenmaal  biologisch of scharrelvlees heeft geproefd wil vaak niet anders meer.

8.   Leer verpakkingen  lezen en laat je niet misleiden.  Een cracker met smeerkaas kun je tegenwoordig ook voorverpakt kopen. Kijk vooral eens naar het aantal ingrediënten. Zo staan er vaak al snel meer dan 10 ingrediënten vermeld in de ingrediëntenlijst van deze voorverpakte producten.

sweet quote

9. Speel met de koolhydraten. Deze regel is heel simpel. Beweeg je veel dan mag je een tussendoortje extra nemen. Heb je een zittend beroep en beweeg je weinig laat dan suikerrijke sultana koekjes en plakjes ontbijtkoek staan.

10. En last but not least: Eet veel groenten en fruit en drink veel water. Veel mensen eten daarom kant en klare salade’s omdat ze denken dat deze erg gezond zijn. Maar is dit wel zo? Raar maar waar: onlangs bleek dat deze maaltijdsalades soms meer calorieën bevatten, meer vet en minder voedingsvezels dan een diepvriespizza.  Zelf aan de slag dus met groenten en fruit die gevarieerd zijn qua kleur en zoveel mogelijk van het seizoen. Ook groenten en fruit uit de diepvries zijn een goede keuze.

 

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

3 comments

 1. Anita H. 27 januari, 2014 at 21:54 Beantwoorden

  “Maak een afspraak met een diëtist.” is een van de adviezen. Maar volgens mij werken veel diëtisten (Janneke gelukkig niet zo te zien) met de regels van het voedingscentrum. Daar zou ik dus echt niet voor kiezen.

  • Kelly 28 januari, 2014 at 14:03 Beantwoorden

   Hi Anita,

   dankjewel voor je reactie. Ik kan me daar volkomen in vinden. Nu heeft Janneke contact met een hele lijst aan diëtisten, zij zal ook weten hoe ze werken. Als ik een afspraak met een diëtist zou willen zou ik Janneke benaderen en haar advies vragen voor een goede, die niet volgens de ‘standaard regels’ werkt. Hoe zou jij het doen?

   Groetjes Kelly

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

havermout wortel ontbijt

Heerlijk havermout wortel ontbijt

Het is weer tijd voor een heerlijk receptje op gezonderdag. Jullie kennen Anne-Claire nog wel van de leuke stukken die ze eerder voor Goodfoodlove schreef. ...