Culinair feestje met lef bij Gin Neo Bistro

0
gin neo bistro

Uit mijn omgeving ken ik een aantal Chinese mensen. Ik merk dat ze een aantal dingen gemeen hebben: ze zijn ondernemend en kunnen goed koken. Nu wil ik natuurlijk niemand in een hokje stoppen, maar ik ben er achter gekomen dat ook Jin Hu over deze eigenschappen beschikt. Het toeval wil dat ik hem leerde kennen op een Chinees feest waar hij – toen hij door had dat ik zo gek ben op eten – me enthousiast vertelde over zijn nieuwe initiatief. Een ‘neo bistro’ die Gin zou gaan heten, met een knipoog naar zijn naam en naar het gelijknamige drankje. Ik dacht dat het allemaal nog in de beginfase zat, maar niet lang daarna ontving ik een uitnodiging voor de perslunch.

gin neo bistro

Niet helemaal onbevooroordeeld ging ik richting de Jordaan waar deze zaak gevestigd zit. Ik had namelijk gelezen dat Gin nogal een veelbelovend team heeft: van de Librije tot Noma, samen hebben ze een aardige berg ervaring op topniveau. Jin heeft geen koksopleiding genoten en is ooit als sommelier begonnen. Ervaring heeft hij zeker wel, onder andere door Velvet, zijn zaak in Arnhem. Zijn droom (en streven) is om op de Pellegrino lijst van lekkerste restaurants ter wereld te komen. Ik vind het cool als mensen ambitieus zijn en dit uit durven spreken, en dat vinden blijkbaar meer mensen. Op het moment dat hij zijn wens de wereld in slingerde verzamelde hij mensen om zich heen met dezelfde ambitie. Met elkaar wilden ze ervoor gaan en zie hier: een zaak in hartje Amsterdam.

gin neo bistro

En wat voor zaak. Het interieur is opvallend door de rauwe en stoere uitstraling: een gietvloer, ‘onafgewerkte’ muren met foto’s van Jin’s helden (waaronder 2Pac – hoe cool), metselwerk en krijt op de ramen en op borden. Wat een gigantisch contrast met het eten, dat wordt op gediend op (wederom) stoer servies, maar eruit ziet als een kunstwerk. Ik hou er wel van, dat contrast. Het geeft me het gevoel dat ze zichzelf op een bepaalde manier niet al te serieus nemen, en dat creëert een relaxte sfeer. Daarbij ben je alleen maar extra verrast als het eten eruit ziet alsof Picasso zijn kunsten erop losgelaten heeft, toch?

gin neo bistro gin neo bistro

En dan de smaak! My. God. Ik word altijd heel blij als ik nieuwe dingen proef en deze middag was ik dus compleet in mijn element. Van de amuse met chorizo en een cressje dat ’s ochtends zelf in het Vondelpark geplukt is (echt waar) tot het ‘smokey pineapple’ dessert, ik vond elke hap een feestje. De gerechten zijn gebaseerd op emotie, jeugd en uiteraard op het seizoen. Zo kwam Jin zelf aan tafel met een gerecht met haring (+ graat die zo bereid is dat je hem op kan eten, want aan foodwaste doen ze hier niet) om te vertellen dat hij van jongs af aan al graag haring eet, en dit gerecht een ode aan die herinnering is. Ook van bijzondere combinaties zijn ze hier niet wars: wist je bijvoorbeeld al dat eend fantastisch smaakt met aubergine, popcorn en pompoen?

gin neo bistro gin neo bistro

Niet alleen de kookkunsten vallen hier op, ook het personeel is een vermelding waard. We werden bediend door Mark, die pas 19 jaar oud is. Het is echt een jongen met passie voor zijn vak, en het enthousiasme (en kennis!) straalde ook van hem af. Zo leuk om te zien dat zo’n jonge gozer er helemaal voor gaat en ontzettend veel plezier heeft in wat hij doet. Daar neemt hij zijn gasten in mee, en dat doet de rest van het personeel ook. Leuk detail: niemand van het team is ouder dan 30.

gin neo bistro

Ook de liefde voor wijn wordt helemaal duidelijk: bij elke gang wordt een zorgvuldig uitgekozen wijn geschonken, die de smaak van het gerecht prachtig aanvult. Ik vind het altijd leuk als ik wijn geschonken krijg waar ik normaal niet snel voor zou kiezen, en dat ik dan merk dat het in combinatie met het eten helemaal te gek is. Dat was hier dus =)

gin neo bistro

Gin neo bistro & wines – want zo luidt de volledige naam – is maandag t/m zaterdag geopend vanaf 17.00 uur en serveert voor €45,- een menu dat maandelijks wisselt. De gerechten kunnen uiteraard ook los besteld worden, en op zondag kan je er vanaf 12.00 uur terecht voor een brunch met maar liefst 16 (!) snack-size gerechtjes waar je €25,- voor betaalt. Je snapt natuurlijk wel waar ik voortaan op zondag zit 😉

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: