Tips van een jobcoach: zo bepaal je je waarde als freelancer/zzp’er

0
Waarde bepalen

Ik ben eigen baas. Een uitspraak waarvan ik vroeger nooit had gedacht ooit te kunnen doen. Het klinkt ook best wel stoer, ‘eigen baas’. Alsof je alles zelf mag bepalen en naar helemaal niemand hoeft te luisteren. Nu is dat eerste zeker waar, maar uit mijn ervaring is het juist slim om wél naar anderen te luisteren.

Ik vind het best wel eens lastig hoor, eigen baas zijn. De vrijheid is fantastisch, maar geeft me ook de ruimte om mezelf constant te laten afleiden. Het feit dat ik alles zelf moet bepalen vind ik ook heel fijn, maar aan de andere kant sta ik er dus ook echt alleen voor. Collega’s, iemand die (positieve) feedback geeft, elke maand een vast bedrag op je bankrekening gestort krijgen: dat zijn dingen die ik met mijn eigen bedrijf niet heb. Erg? Nee, het past bij me. Lastig? Zeker, soms. Een van de dingen waar ik de laatste tijd tegenaan loop is waardebepaling. Want hoe bepaal je nu wat je ‘waard’ bent, of beter gezegd: wat jouw werk waard is.

“Doe ik het wel goed?”, “vinden ze me niet te duur?”, “maar ik ben hier nog helemaal niet zo ervaren mee”: allemaal gedachten die door mijn hoofd gaan op het moment dat ik een voorstel bij een potentiele klant neerleg.

Sessies met een jobcoach

De uitnodiging voor twee sessies met een jobcoach van GORTcoaching kwam voor mij dan ook precies op het juiste moment. Voor mijn blog en Instagram weet ik inmiddels (onder andere dankzij de hulp van mijn mediabureau) precies wat ik waard ben. Maar wat losse projecten die ik zo nu en dan met veel plezier doe – events & fotografie -, daarvoor vind ik het een stuk lastiger om mijn waarde te bepalen.

food fotografie tips

“Doe ik het wel goed?”, “vinden ze me niet te duur?”, “maar ik ben hier nog helemaal niet zo ervaren mee”: allemaal gedachten die door mijn hoofd gaan op het moment dat ik een voorstel bij een potentiele klant neerleg. Tijdens mijn gesprek met coach gaf ik dit aan. Het was voor mij fijn om met iemand te praten die geen bekende is. Hoewel ik er absoluut ik geloof dat het goed is om dingen met vrienden te bespreken, staat een coach er helemaal blanco in en dat werkt in dit geval goed.

We kozen een onderwerp om tijdens de twee sessies mee aan de slag te gaan: waardebepaling. Want hoe bepaal je nu precies wat je waard bent? Je hebt als freelancer natuurlijk een uurtarief, maar er is meer dan dat om rekening mee te houden.

Inspelen op de behoeften van de klant

De eerste tip is meteen de belangrijkste: speel in op de behoefte van jouw (potentiele) klant. Hoe je dat doet is heel simpel: je gaat een gesprek aan en vraagt waar zijn (of haar, ik gebruik voor het gemak even zijn) behoeften liggen. Wat missen ze? Een voorbeeld in mijn geval: een restaurant maakt prachtige gerechten, maar heeft niet de skills (en materialen) om goede foto’s te maken en niet de kennis en de tijd om de social media kanalen bij te houden.

Het peilen van deze behoeften kan je op verschillende manieren aanpakken:

  • je vraagt letterlijk hoe de klant denkt dat jij hem kan helpen: dit werkte voor mij heel goed.
  • je doet van tevoren research (sowieso altijd doen). Ik gebruik weer het social media voorbeeld: als je ziet dat de Instagram niet goed bijgehouden wordt, kan je vragen wie verantwoordelijk is voor social, en hoe ze ervaren dat het gaat en waar het beter kan.
  • Je vraagt wat de klant precies wil bereiken (specifieke doelen).

Na dit gesprek ga je aan de slag om een voorstel te maken. Omdat je nu precies weet waar de klant behoefte aan heeft, kan je jouw expertise hier naadloos op aan sluiten. Dit is precies het moment dat jij van grote waarde bent voor de klant: jij gaat hem namelijk met iets helpen waar hij behoefte aan heeft, maar zelf niet kan.

waarde bepalen

Credits: Rawpixel.com

In mij geval heb ik een inschatting gemaakt van het aantal uren dat ik kwijt zal zijn, daar een kleine ‘foutmarge’ bovenop gedaan (hierin vallen alle meetings, telefoongesprekken, mailtjes etc. die je niet 1 op 1 doorrekent) en hier een voorstel van gemaakt, op basis van mijn uurtarief. Hoe je dat dan weer bepaalt, kan ik een heel stuk over schrijven. Als daar behoefte aan is, duik ik daar graag in en schrijf ik er een mooi artikel over. Let me know =)

Een voordeel van werken op deze manier is dat je je geen zorgen hoeft te maken of jij de klant wel op de juiste manier helpt: hij heeft namelijk precies aangegeven waar hij behoefte aan heeft, en hoe hij denkt dat jij hem kan helpen. Gewoon je normale uurtarief rekenen dus!

Verschillende prijzen proberen

Bij deze tip twijfelde ik even aan de ‘eerlijkheid’, maar eigenlijk is het een bijzonder goed idee. Stel je hebt twee potentiele opdrachtgevers. Dan zou ik zelf, voor dezelfde werkzaamheden, beiden partijen hetzelfde bedrag rekenen. Ben je echter nog in de ‘waardebepaling fase’, is het een goed idee om ze juist beiden een ander bedrag te rekenen. Ga bij de ene partij wat meer richting je ondergrens, en bij de andere partij meer richting de bovengrens. Ga na wat goed voelt, kijk hoe erop gereageerd wordt en neem je ervaring hieruit mee naar de volgende klus.

Het klinkt misschien wat vaag, maar ook bij zaken doen is het absoluut een goed idee om op je gevoel te vertrouwen. Daarbij is het zeker ook verstandig jouw test meetbaar te maken, daarover meer bij de volgende tip.

ogen ontspannen

Meten = weten

De laatste tip die mijn coach me meegaf: meten = weten. Het klinkt zo voor de hand liggend, maar dit wordt vaak vergeten. Laten we even de twee voorbeelden van hierboven pakken.

Voorbeeld 1: je hebt aan de klant gevraagd hoe hij denkt dat jij hem kan helpen, en de klus is uitgevoerd en afgerond. Het is een heel goed idee om een korte evaluatie te doen: is hij daadwerkelijk geholpen? Is hij tevreden? Zijn er nog dingen die hij mist of liever anders gezien had? Natuurlijk kan het zijn dat je nu minder positieve feedback krijgt, maar die dit als een les in plaats van als iets negatiefs. Je kunt er echter alleen maar van leren, toch? En zo kan je bij de volgende partij van nóg grotere waarde zijn.

Voorbeeld 2: je hebt 2 partijen voor dezelfde werkzaamheden een (iets) ander bedrag gerekend. Doe ook hier weer een evaluatie; in de vorm van een gesprek of aan de hand van een aantal korte vragen op 1 A4’tje. Vraag ze ook gerust naar wat ze van jouw prijs/kwaliteit vinden: jij wil hier van leren, en de klant zal dat (wanneer je het uitlegt) waarschijnlijk alleen maar waarderen.

Vond je het eng om je hogere tarief te rekenen, maar is de klant toch heel tevreden? Dan ben je volgende keer een stuk zekerder om weer hetzelfde bedrag te vragen: je weet immers dat je op waarde geschat wordt. Nog een kleine extra tip: alle feedback die je krijgt, kan je als testimonials gebruiken.

Vind je het leuk om meer business tips te lezen? Laat het me dan vooral weten in de comments! Ook als je zelf nog aanvullingen hebt zijn ze van harte welkom =)

Wil je zelf een keer in gesprek met een jobcoach? Check dan de site van GORTcoaching: daar kan je precies zien welke coach bij jou in de buurt zit, en wat zijn of haar expertise is. Ook kan je daar een gratis oriëntatiegesprek inplannen. Als je je aanmeldt via fan@gortcoaching.nl en vermeldt dat je via Goodfoodlove komt krijg je een cadeautje =)

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: