Koken met sterren | Masterclass van Robert Kranenborg

4

Vorige week voelde ik me een echte masterchef (nouja, bijna dan). Mijn studiegenootje en vriendin Liselotte heeft een geweldige baan: ze werkt bij mijn favoriete website Culy. Ze mag vaak voor Culy op pad, en dit keer was ik de gelukkige die mee mocht.
In de Kookerij in Noordwijkerhout wordt op 5 zondagen Chef’s lab georganiseerd. Elke keer staat er een andere topchef in de keuken, denk aan Richard van Oostenbrugge, Menno Post en Pieter Booij.
Untitled
Wij kozen ervoor om naar de eerste sessie met Robert Kranenborg te gaan. Ik kende hem vooral van het programma Topchef, maar zijn CV gaat veel verder dan dat. Hij is headchef geweest bij RTL’s ‘The Taste’ en buiten tv om heeft hij een hele berg ervaring als chef in verschillende nationale en internationale sterrenrestaurants zoals Le Grand Véfour en La Rive (in het Amstelhotel). Daarnaast heeft hij ook nog de tijd gevonden om kookboeken te schrijven en culinaire consults te geven, wat een topper.
Untitled

Goed, koken met een ster dus! We werden met een lekker glaasje bubbels ontvangen in de prachtige kookstudio. Wat een prachtige ruimte!
Untitled
Chef Robert en zijn schoonzoon Thomas Groot  (sous chef Bord’eau) vertelden ons wat we zouden gaan maken en demonstreerden de lastigere dingen. Ook het ombrengen van kreeften hoorde bij de demonstratie, al mag je dat natuurlijk niet zo noemen 😉
Untitled

Per groepje werd er een van de vier gangen klaargemaakt. Het voorgerecht was een kreeftensoep met een ravioli gevuld met kreeft. Mosselen met mosselsaus als tussengerecht en als hoofdgerecht was er eendenborst met een (overheerlijke, door Lis en mij gemaakte) kruidige karamel ‘lak’. Hier hoorde ook gekarameliseerde rettich bij en een saus gemaakt van eendennek.  Tot slot, ook gedeeltelijk door ons gemaakt, het nagerecht: abrikozen gevuld met frangipanne (een soort amandelspijs) en frambozen. Uit de oven. Yummie!
Untitled

Tijdens het bereiden van de gerechten liep chef Robert rond om iedereen bij te staan, tips te geven en werkelijk AL onze vragen te beantwoorden. Ik dacht altijd dat koks minder sociaal waren maar hij heeft het tegendeel bewezen. Hij heeft me ook uitgelegd hoe je de perfecte biefstuk bakt dus binnenkort meer daarover op Goodfoodlove 😉
Untitled

Tot slot moest al dat lekkers natuurlijk opgegeten worden, en wel door ons! Elk groepje maakte zijn eigen gerecht af en Cathy Moerdijk verzorgde de perfect bijpassende wijnen. Het smaakte allemaal heerlijk! We hebben letterlijk de saus van de bordjes gelepeld (met of zonder mosselschelp), zó lekker was alles.
Untitled

Ik heb echt een topmiddag gehad: lekker koken met gezellige mensen, tips mogen ontvangen van een meesterchef en ook nog heerlijk alles opeten. Lis, dankjewel voor deze leuke dag!
Untitled

 

Over de auteur

4 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: