Moink Balls van de BBQ

5
moink balls

Ik kan me voorstellen dat je vreemd opkijkt bij het lezen van deze titel. Dat het over balletjes gaat is wel duidelijk, maar moink…? Toen ik de uitleg van de naam hoorde moest ik hard lachen, want ik vind het briljant gevonden. Moink staat namelijk voor een samenvoeging van moo en oink, oftewel de geluiden die koeien en varkens maken. Je raadt het al: in deze bijzondere ballen is zowel rund- als varkensvlees verwerkt.

Eind vorige zomer aten we bij vrienden en kregen we deze balletjes geserveerd. Ik wist niet wat ik proefde, dit was ZO LEKKER! De balletjes zijn mals, kruidig, sappig en verrassend tegelijk. Niet normaal lekker dus. Onze vriend Jonne is een echte BBQ koning en maakte dit gerecht dan ook volledig volgens recept – inclusief homemade rub & saus. Hoe jij het wilt maken laat ik helemaal aan jou over. Je kunt alles zelf maken, maar je kunt bijvoorbeeld ook de kruiden & sauzen van de mannen van Smokey Goodness gebruiken. Ze worden gezien als dé pro’s in BBQ land en ik vind hun producten heerijk. Voor de echte BBQ liefhebber is dit boek een aanrader:

Foto 26-07-15 16 46 14

Zowel Jonne als ik hebben dit recept niet zelf bedacht: alle credits gaan naar Noskos van BBQ-nl.com, die het originele recept op zijn beurt weer van het BBQ-Brethen Formum heeft. Grappig om te weten is dat de balletjes origineel met kant-en-klare Italiaanse gehaktballetjes gemaakt worden, maar dat Noskos deze niet bij de hand had en ze daarom zelf maakte. Hierdoor werd hij de eerste Nederlandse Gecertificeerde Moink Baller, super cool.

Het recept is ontwikkeld voor de smoker. Nu kan ik me voorstellen dat je wellicht alleen een gewone BBQ hebt, dus ik heb gezocht naar een bereidingswijze die daarbij past. Het is zeker niet moeilijk, je moet alleen even een uurtje geduld hebben. Maar dan heb je wel de lekkerste ballen ooit!

Foto 26-07-15 16 48 34

Dit heb je nodig

BBQ | coctailprikkertjes

Ingrediënten

Voor zo’n 30 balletjes

Voor de balletjes

750 gr. rundergehakt | 40 gr. geraspte Parmezaanse kaas | 1 losgeklopt ei | 60 gr. gekruid paneermeel | 2 el. fijngehakte knoflook | 1 tl. zeezout | 1 tl. versgemalen zwarte peper | 118 ml melk | 1 tl. gedroogde oregano | 2 tl. gedroogde peterselie

Voor de rest

300 gr. ontbijtspek (2 pakjes AH) | barbecue rub (bijvoorbeeld deze) | barbecuesaus (bijvoorbeeld deze)

Zo maak je het

Meng alle ingrediënten voor de balletjes door elkaar en maak er met natte handen balletjes van. Zorg dat ze net wat kleiner zijn dan een golfbal. Bestook de balletjes met de rub en wikkel om elke bal een plakje ontbijtspek die je vastzet met een prikker. Zet, terwijl je de barbecue opstookt, de balletjes in de koelkast.

Foto 26-07-15 17 51 26

Omdat je niet op hoge temperatuur wilt bakken is het zaak dat je indirect grilt, dat wil zeggen niet direct boven de vlammen. Het slimste is om de BBQ op te stoken en daarna de kolen naar de linkerkant te schuiven: dan kan je de balletjes rechts op het rooster leggen. Leg de balletjes een klein uurtje op de BBQ, dompel ze daarna in de barbecuesaus en leg ze dan nog een kwartiertje terug, wederom niet direct boven de kolen. De saus zal indikken en daardoor goed aan de balletjes blijven plakken. Geniet van je heerlijke moink balls!

 


Foto 26-07-15 16 45 20

 

Krijg je door deze moink balls ook meteen zin om te barbecuen? Deel dit recept met vrienden die het ook lekker zullen vinden =D

Heel tof als je mijn recept maakt en deze wil delen op social media. Als je hashtag #goodfoodlove gebruikt en @goodfoodlovekel tagt kan ik jouw foto zien, en dat vind ik heel leuk!

Volg je Goodfoodlove al op: Facebook | Instagram | Twitter | Bloglovin | PinterestOver de auteur

5 comments

 1. Ella 29 april, 2020 at 14:59 Beantwoorden

  Heb de ballen gemaakt op de bbq.Ze vielen bij iedereen erg in de smaak Heb ook de rub uit het recept erbij gemaakt Ik vond zelf de ballen wel erg zout.Er zit zout in het gekruide paneermeel,zout in de rub en zout in het ontbijtspek Voldende keer zou ik gewoon paneermeel gebruiken .Verder een toprecept

 2. George 28 augustus, 2019 at 15:08 Beantwoorden

  Ik heb ze gemaakt (op de bbq) en zijn zeer goed bevallen! ook bij de visite.

  Een lekkere rub is wel belangrijk, ik had 2 verschillende gebruikt. 1 zelf gemaakte en Don Marco’s Pork Powder.
  De laatste was veruit het lekkerst.

  Verder gaat het prima om ze in te smeren met een kwast, onderdompelen kost me teveel saus en moeite.

  Groeten,
  George

 3. Tessa 22 april, 2016 at 08:03 Beantwoorden

  Wat waren die ballen gruwelijk lekker hè?! Wil ze ook maken. Maar in het boek hebben ze het over ‘gehaktballetjes’ zelf gemaakt. Maar ja er zijn tig manieren om ze te maken. Stond dus niet in het boek. Misschien dat ik bovenstaande samenstelling gebruik. Wil ook de bbqsaus van Jord maken. Heb helaas geen bbq dus ze gaan denk ik in de oven.

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: