17 juni is het drink Chenin dag! Is deze wijn al bekend bij jou?

0
chenin blanc

Chenin Blanc: een wijn die je wellicht niet in huis hebt, of niet als eerste zal kiezen wanneer je het ergens op de kaart ziet staan. Het is een beetje een vergeten wijn geworden, zelfs onder liefhebbers. Aan Zuid-Afrika de taak om de wereld te laten zien wat we al die tijd gemist hebben.

De Chenin Blanc druif is een witte druif, oorspronkelijk afkomstig uit de Loirestreek. De wijn die van deze druif gemaakt wordt heeft een frisse smaak met tonen van gras en appeltjes, en heeft daardoor wat weg van Sauvignon Blanc. De wijn is relatief hoog in zijn zuren, wat de wijn kracht geeft en tegelijkertijd geschikt maakt om nog enkele jaren te rijpen.

chenin blanc

Een klein geschiedenislesje

Jan van Riebeeck starrte in 1652 Kaap Kolonie, de plek die wij nu kennen als Kaapstad. Hij kreeg van het thuisfront Chenin Blanc druivenranken opgestuurd, plantte ze in Zuid-Afrika en noemde het ‘steen’; de naam die de druif de eerste honderden jaren droeg. De druif, die wij tegenwoordig Chenin Blanc noemen, komt overal ter wereld voor maar is nergens zo populair als in Zuid-Afrika: daar is 20% van alle druiven die verbouwd worden Chenin Blanc. Hoewel de Z-A wijnbouw steeds gevarieerder wordt, speelt Chenin Blanc nog altijd een belangrijke rol.

chenin blanc

Wijn-spijs combinaties

Wat eet je nu bij een Chenin Blanc? Een goede Chenin is meer een mediterrane wijn dan een Atlantische wijn, wat betekent dat het gastronomisch goed inzetbaar is. Niet gek dat menig sommelier de wijn graag schenkt: in vele topzaken worden wijnen van de betere producenten per glas aangeboden.

De wijnen die ik probeerde

 

Fleur du Cap – Chenin Blanc Wooded – €10,15

De volle, aromatische wijn heeft het sappige van rijpe vruchten als abrikoos, perzik en meloen en het zwoele van vanille en butterscotch. De houttonen zijn met de fruitige aroma’s versmolten.

Deze Chenin combineert goed met vis-, kip- en groentegerechten.

chenin blanc

Nederburg – The Manor, Chenin Blanc – €7,90

De wijn is lichtgeel en heeft aroma’s van witte perzik en abrikozen. In de smaak tonen van rijp fruit en de afdronk is mild droog.

De Nederburg Chenin smaakt lekker bij varkensvlees, milde curry’s en de Chinese keuken.

chenin blanc

Donkiesbaai Hooiwijn – €24,45

Strogeel met licht groene tinten. Een fraai bouquet van rijpe perziken, kamperfoelie en fynbos ondersteund door impressies van gedroogde abrikozen dat zich voortzet in de smaak met een lichte touch van honing en karamel.

Deze wijn gaat perfect samen met foie gras, kaassoufflé, chocoladefondant of zo op zichzelf.

chenin blanc

Drink Chenin Day

Om deze bijzondere wijn de aandacht te geven die hij verdient is Drink Chenin Day in het leven geroepen. Op 17 juni 2017 vier je #drinkcheninday door het glas te heffen en te genieten van deze heerlijke wijn. Ik zeg proost!

Bron omslagfoto: Tongueexplorers 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

HOTSPOT & EVENT | KU Kitchen & Bar

Begin februari opende Japans restaurant KU Kitchen & Bar zijn duren aan de Amsterdamse Utrechtsestraat. ‘Asian meets cocktails’, zo wordt Ku omschreven. De smalle langwerpige ...