Speltcouscous met falafel, puntpaprika en rucola

0
speltcouscous

“Wat ligt jouw koelkast vol!” Dat is wat ik standaard hoor wanneer iemand bij me thuis is en ik iets te drinken wil inschenken. Tja uhhh… ik word nogal eens verblijd met pakketjes met eten & drinken erin, en ik maak niet alles in 1 keer op waardoor ik nog wel eens een voorraadje aanleg. Een keer in de week kijk ik daarom goed wat ik nog heb liggen, en verzin ik er iets lekkers mee. Milieuvriendelijk, creatief en (9 van de 10 keer) ook nog eens verrassend lekker. En als er dan wat overblijft van wat ik gemaakt heb? Daar heb ik nu een handig trucje voor, maar dat lees je straks =)

Goed, ik vond dus nog wat falafel in mijn koelkast, had nog wat rucola over, hummus en tzatziki. Wat tomaatjes erbij halen en de kruidenla opentrekken en hoppa: een smaakvol couscousgerecht is geboren! Voel je vrij om gewone couscous te gebruiken, of bijvoorbeeld een courgette in plaats van paprika. Eigenlijk kan met dit gerechtje niet veel mis gaan.

Meestal maak ik – vooral met lekkere couscousgerechtjes zoals deze – wat extra zodat ik de volgende dag iets over heb voor lunch. Maar tegelijkertijd gebeurt het ook heel vaak dat ik onverwacht buiten de deur lunch, en dat ik het een paar dagen later dan alsnog weg kan gooien. Doodzonde natuurlijk. Dé uitkomst hiervoor is de Foodsaver die ik kreeg: een handig apparaat waarmee je eten vacumeert. Omdat de zuurstof bij het product weggehaald wordt, blijft het tot 5 keer langer goed. Daarbij blijft de smaak en voedingswaarde behouden bij gevacumeerd voedsel: iets wat niet gebeurt wanneer je een gewoon bewaarbakje gebruikt.

foodsaver

De hoeveelheid die ik van dit gerechtje over had deed ik in de vacumeerzak, toen haalde ik met de machine de lucht eruit en ik kon het zo (zonder veel ruimte in te nemen, en met datum erop geschreven) in de koelkast bewaren. Ideaal! Mijn volgende missie is ‘sous vide’ koken, wat betekent dat je bijvoorbeeld kip eerst vacumeert, en dan langzaam laat garen. Vet lekker =D

Dit heb je nodig

Koekenpan | waterkoker | kom

Ingrediënten

voor 3-4 personen

150 gr. spelt couscous
1 bakje falafel balletjes
1 zoete puntparika
2 tomaten
1/2 blok feta
2 handjes rucola
11/2 el. hummus (evt. de pittige variant)
1 tl. smoked paprika poeder
1 tl. ras al hanout
Handje verse koriander, fijngesneden
Sap 1/4 citroen
2 el. tzatziki
Peper & zout uit de molen
Olijfolie

speltcouscous

Zo maak je het

Bereid de couscous door het in de kom te doen en de juiste hoeveelheid gekookt water erbij te doen (lees de aanwijzingen op de verpakking). Snijd de tomaten en paprika in stukjes en voeg toe aan de gare couscous. Schep de humus, kruiden, olijfolie, citroensap en wat peper en zout er doorheen. Bak de falafelballetjes rustig op laag vuur tot ze helemaal door verwarmd zijn. Leg op elk bordje een hand rucola die je aanmaakt met wat olijfolie. Schep daar de couscous op en leg de falafelballetjes ernaast. Maak af door er wat feta overheen te verbrokkelen. De tzatziki serveer je ernaast zodat je de falafel hierin kan dippen. Eet smakelijk!

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

good news

Good News #2

Alweer de tweede Good News, en dat op Valentijnsdag. Als je niet aan het daten bent, pak er dan een drankje bij en ga er ...