Fotografie tips van een pro: zo maak je de mooiste food foto’s 

2
food fotografie tips

Yes het is weer tijd voor nieuwe tips van LaPeet! De fotografe die ik ontmoette tijdens mijn tripje op Malta. In haar vorige stuk vertelde ze hoe je perfecte vakantiefoto maakt, en vandaag is het tijd voor food fotografie!

Wanneer je lekker gekookt hebt, of uit eten bent bij een leuk restaurant, wil je soms vastleggen wat je aan het eten bent. Ook als je geen blogger bent 😉 En als je wel blogger/Instagrammer bent, dan heb je ook zeker veel aan deze tips! Wat voor mij de allergrootste verrassing was, was fotograferen met tegenlicht. Dat klinkt als iets dat je beter niet kunt doen, maar bij food pakt dat dus heel goed uit. Dat, en nog veel meer tips van La Peet, hier zijn ze!

food fotografie tips

Tip 1 – Styling

De meeste Instagrammers en foodbloggers weten dit natuurlijk al lang, maar styling op een food foto is o zo belangrijk. Kleed je gerecht aan of uit, leg er wat bestek om heen of haal het juist weg. Fotografeer met of zonder servetten. Kijk naar de verschillende opties. Misschien past dat witte tafelkleed wel heel mooi in het restaurant maar niet bij jouw foto. Schroom niet om het gerecht te verplaatsen naar een andere achtergrond die mooier uitkomt op de foto. Bijvoorbeeld het hout van een tafel ernaast of misschien wel de mooie tegelvloer van het restaurant. Schuif met (gevulde) glazen, bloemetjes ter decoratie of misschien is een hoekje van de menukaart wel mooi om in beeld te zetten.

food fotografie tips

Tip 2 – Licht

Licht is het állerbelangrijkste om een mooie foto te maken. Om eten te fotograferen loont het erg om het licht van achteren te laten komen. Als je licht van voren gebruikt maakt dat de uiteindelijke foto ‘plat’ en saai. Om een mooie food foto te maken gebruik je dus het beste tegenlicht of als dat niet lukt dan tenminste licht vanaf de zijkant. Je zult zien dat dit de structuur van het gerecht ten goede komt.

Op de linker foto komt het licht direct op het gerecht. Het is niet het mooiste (en ook niet het lekkerste 😉 ) gerecht, maar het ziet er ook echt niet spannend uit. Op de rechter foto valt het licht van achteren, en het krijgt meteen meer diepte en het ziet er gewoon lekkerder uit.

Tip 3 – Diafragma

Speel met de instellingen van je camera. Zet het diafragma zo laag mogelijk (laag getal, grote opening van de lens) om op deze manier weinig scherptediepte te creëren. Stel scherp op een focuspunt van het gerecht, bijvoorbeeld het ingrediënt dat je eruit wilt laten springen. Het resultaat is dan een foto waarbij dat ingrediënt helemaal scherp is en het omliggende eten onscherp wegloopt in de achtergrond.

food fotografie tips

Tip 4 – Kleur!

Ook niet onbelangrijk; mooie kleuren op je bord! Kleur is dé smaakmaker voor elke food foto. Als ik voor een reportage food beeld nodig heb bestudeer ik de menukaart zorgvuldig en kies ik niet wat mij het lekkerste lijkt maar wat het mooist uit zou komen op de foto. Álles voor het perfect plaatje ;-). (EDIT VAN KEL: Ik doe dit dus absoluut niet haha! Alles voor de smaak bij mij). Vaak vraag ik de eigenaar of de bediening wat hun mooiste gerecht is en welke het kleurrijkst is.

food fotografie tips

Bruine gerechten (bv een bord bruine curry of saté met satésaus) doen het nou eenmaal slechter op de foto dan bijvoorbeeld de rode staart van een kreeft of een pasta met rode kerstomaat en basilicum. Kies dus een gerecht dat heldere kleuren bevat als groen, rood of oranje.

Tip 5 – Compositie 

Probeer verschillende standpunten uit om je perfecte food foto te maken. Maak meerdere opnames om zo te kijken op welke foto het gerecht het beste tot zijn recht komt. Op Instagram zie je veel foto’s die recht van boven zijn gefotografeerd wat een mooi grafisch beeld oplevert. Let dan wel op dat het niet saai wordt en schuif zo nodig met mandjes brood, glazen of vraag of je tafelgenoot zijn hand in beeld te zetten alsof hij of zij een stukje brood pakt.

food fotografie tips

Of fotografeer vanuit een schuine hoek van boven of recht van voren en pak bijvoorbeeld een stukje achtergrond van het restaurant mee als je wat verder weg gaat staan. Of als je zo gelukkig bent om aan een strand te eten probeer dan ook eens een foto te maken met een stukje van de zee op de achtergrond. Dit geldt natuurlijk voor elke locatie waar je bent. Het is altijd leuk om een stukje van de omgeving te zien waar je hebt gegeten.

Info over LaPeet

Fotografe LaPeet reist voor verschillende opdrachtgevers de wereld rond. Haar reportages worden gepubliceerd in diverse printmedia in binnen- en buitenland. Van week- en maandbladen tot inflight magazines.

Op haar website www.tripstermagazine.com deelt zij haar reisverhalen en neemt de lezer mee naar exotische bestemmingen en spannende steden. Van het tropische eiland Zanzibar in de Indische Oceaan tot Zen-metropool Tokyo. De reportages zijn in blogvorm en komen tot leven met een ruime hoeveelheid professionele foto’s.

Alle foto’s (behalve de omslagfoto) zijn gemaakt door Kelly met een Nikon D3400 camera. 

Over de auteur

2 comments

    • Kelly 13 maart, 2018 at 13:53 Beantwoorden

      Hi Arend, dankjewel voor je bezorgde berichtje. Alles is oke, en in het stuk van vandaag leg ik uit waarom ik zo lang afwezig ben geweest =)

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: