Als god in Frankrijk bij Ron Gastrobar Paris

0
ron gastrobar paris

Als god in Frankrijk, dat is letterlijk hoe ik me voel bij Ron Gastrobar Paris. Dit is zo’n zaak waar alles klopt; de inrichting, het servies, het personeel en uiteraard het eten. Want man-o-man, wat zijn Franse gerechtjes – mits goed bereid – toch een feestje om te eten.

In Nederland zijn er heel wat zaken die gerechten uit de klassieke Franse keuken serveren. Tenminste, dat pretenderen ze. Meer dan eens is het me gebeurd dat ik een salade niçoise zonder ei, maar bijvoorbeeld met wortel geserveerd kreeg, of dat een steak tartare compleet debiel aangemaakt was met allerlei ingrediënten die er niet in thuis horen (de horror). Begrijp me niet verkeerd; ik vind het helemaal oké (leuk zelfs) als er een creatieve draai gegeven wordt aan klassieke gerechten, maar noem het dan gewoon anders. Als ik een bouillabaisse bestel verwacht ik geen bouillon met Hollandse garnaaltjes, maar een goed gevulde soep geserveerd met croutons, knoflook en rouille. Dat andere mag je bouillon met garnaal noemen 😉

Anyway, mijn punt is dus dat ik niet al te blij verrast ben wanneer ik het iets bestel, en iets anders krijg. Dat gebeurt bij Ron Gastrobar Paris dus absoluut niet. Hier hebben ze de Franse keuken echt goed begrepen, en krijg je voor je neus wat je bestelt. En dat is lekker. Heel erg lekker. De kaart – die ook in Franse stijl vormgegeven is, heel cool – staat zo vol met lekkers dat het bijna onmogelijk kiezen is. We laten ons daarom graag verrassen.

Bubbels & brood

De avond begint met een glas roze bubbels en een mandje stokbrood met bijzonder lekkere kruidenboter. Daarbij komen wat Fine de Claire en Gillardeau oesters en oeuffs mimosa, oftewel ‘gevulde eitjes op z’n Frans’. Ik krijg altijd een beetje een ‘in-een-kringetje-zitten-op-een-verjaardag’ gevoel bij gevulde eitjes, maar soit, ze smaken perfect.

ron gastrobar paris

We gaan door met een frisée salade, gekozen door de zeer vriendelijke dame van de bediening. “Dit kiezen mensen niet zo snel”, zegt ze, “en dat is jammer, want de salade is heerlijk in al z’n eenvoud.” Ze blijkt gelijk te hebben: de combinatie van gebakken spek, eendenlever crème, het gepocheerde ei en de frisse sla is goddelijk. Ook de terrine van foie gras, geserveerd met geroosterde brioche en uiencompote is een feestje.

ron gastrobar paris

Weinstein tablet

Tussendoor bekijk ik de Weinstein tablet die ik zojuist in mijn handen gekregen heb. In plaats van een gewone wijnkaart (die hebben ze ook hoor), vinden ze het bij Ron Gastrobar leuker de gasten kennis te laten maken met de wijnen dmv deze tablet. Ik vind het cool: ik kan namelijk aangeven welk gerecht ik neem, en dan vertelt het progamma welke wijn daar goed bij past. Lastige termen als ‘een fris bouquet’ worden vermeden, en de info over de smaak is juist praktisch en duidelijk. Hou ik van. Hoewel ik het idee te gek vind, laten we ons alsnog verrassen qua wijn. En dan pakt bijzonder goed uit!

ron gastrobar paris

ron gastrobar paris

Door naar de steak tartare, die op eigen verzoek geserveerd word omdat we gehoord hebben dat hij vers aan tafel bereid wordt – op de klassieke manier. Ik vind dus dat meer restaurants zoiets zouden moeten doen; het heeft iets authentieks en het is een vorm van entertainment, zonder dat er een show gegeven wordt. Het gerecht laten we ons goed smaken. Het is niet de allerbeste steak tartare die ik ooit gegeten heb, maar ik vind hem wel erg lekker.

We beginnen aardig vol te raken, en net wanneer de dame van de bediening vertelt van plan is een warm gerecht te serveren, besluiten we dat het tijd is voor het dessert. Ik kan wel blijven eten van al dat lekkers, maar als ik dat doe rol ik letterlijk naar buiten, en té veel eten voelt nooit lekker. De moelleux au chocolat schijnt een echte aanrader te zijn, maar omdat we meer behoefte hebben aan een licht dessert kiezen we voor de tarte tatin. Het omgekeerde taartje met appel, geserveerd met karamelsaus blijkt een waardige afsluiter van deze heerlijke Franse avond.

ron gastrobar paris

Het is inmiddels een aantal weken terug dat ik bij deze zaak at, en in de tussentijd heb ik Ron Gastrobar Paris al bij zó veel mensen aangeraden. Ik vind het een aanwinst voor het Leidseplein, waar het (naast Players waar je ook goed kunt eten) vooral wemelt van de toeristische restaurants. 

Ron Gastrobar Paris is elke dag geopend voor lunch en diner. Voor meer info & openingstijden, bezoek de website.

 

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: