HOTSPOT | 5&33 in het Art’otel

3
5&33

5&33 is, naast de naam, in meerdere opzichten bijzonder. Het is niet alleen een restaurant maar ook en bar, lounge, bibliotheek en kunstgalerij en bevindt zich in het hippe Art’otel, op een steenworp afstand van het centraal station in Amsterdam.

Photo credit: Paul Winch-Furness

Op een plek als deze verwacht je misschien veel toeristen. Die vind je hier ook, maar het is behoorlijk ander volk dan wat je bijvoorbeeld op de Wallen treft. 5&33 ademt een kosmopolitische sfeer uit: hippe mensen uit alle uithoeken van de wereld zijn hier te vinden, Nederlanders inclusief. Het pand ziet er modern en groots uit en het personeel spreekt alleen Engels, wat bijdraagt aan het gevoel dat je je in een grote wereldstad bevindt. Nu is Amsterdam dat ook wel, maar omdat ik er vandaan kom en een tijd gewoon heb is het voor mij meer ‘thuis’.

Photo credit: Paul Winch-Furness

Ik was laatst uitgenodigd voor een gin & tonic proeverij en diner bij 5&33. De barman (waarvan ik nog steeds niet weet waar hij nou precies vandaan kwam) liet de gins en tonics apart proeven, om te de verschillen goed te laten ervaren. Ik ben geen grote gin fan, en al helemáál geen tonic fan, maar toch zat er wat tussen wat ik erg lekker vond. Grappig dat er zoveel verschil in smaken te onderscheiden is bij zowel gin als tonic. Zelfs al ben je geen G&T liefhebber kan ik degene die geserveerd wordt met bloemetjes in het glas (mooi!) ten zeerste aanraden. Ik had hem binnen een mum van tijd leeg geslurtpt, iets wat ik alleen doe als ik iets écht lekker vind.

Photo credit: Paul Winch-Furness

Na de gin en tonics was het tijd voor een ‘sharing diner’. Ik had me van tevoren niet verdiept in de keuken dus ik was blij verrast toen dat Italiaans bleek te zijn. Nog blijer werd ik van het feit dat ik zelf niet hoefde te kiezen (kan ik nooit als alles lekker is) en dat we van alles konden proeven. Werkelijk fantastische buffelmozzarella, zucchini fritti (gefrituurde courgette) en heerlijke parmaham en parmezaan. En dat was nog maar de eerste gang! Wat volgde was een feestje: verschillende ravioli’s, kabeljauw, ossenwang (mmm!) en als uitsmijter een mierzoet maar superlekker dessert.

2013_ART_Fernando_2G3A0052

Ben je op zoek naar een leuke, hippe plek waar je naast kunst kijken en gin & tonics drinken tussen internationaal publiek ook nog eens erg lekker kan eten? Dan is 5&33 zeker een bezoekje waard!

Note: de foto’s zijn niet door mij gemaakt maar mogen rechtenvrij gebruikt worden

Over de auteur

3 comments

  1. Frans Loos 26 augustus, 2014 at 09:58 Beantwoorden

    Ha Kelly, weer een leuk restaurant. Gaan we zeker voor een lunch bezoeken. En zoals je schrijft, komen wij ook vaak op de Zeedijk uit om er te dineren of te lunchen. Maar de Martelaarsgracht 5&33 in het Art’otel staat nu op ons lijstje hoor. Bedankt voor de tip! Groetjes Frans

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: