Asperges met warmgerookte zalm

0

Het aspergeseizoen is in volle gang! Liefhebbers van het witte goud kunnen hun hart ophalen, want hij de groenteboer is het volop verkrijgbaar en ook verschillende restaurants serveren gerechten met deze heerlijke Hollandse groente.  5&33 liet me laatst hun nieuwe lentemenu proeven, waar diverse gerechten met asperges op staan. Het net geopende The Cottage in Oost serveert het zoals ik het niet eerder zag, met witte en groene asperges gecombineerd in 1 gerecht. Lekker!

Dat asperges naast ham & Hollandaise saus ook bijzonder goed combineren met vis is allang geen geheim meer. En dat is waar onze eigen Bart van Alphen, dé expert op het gebied van duurzame vis, om de hoek komt kijken. Bart heeft met Fish Tales Magazine een nieuw online magazine gestart, dat zeker over meer gaat dan alleen maar (duurzame) vis. Naast recepten vind je er kookvideo’s, instructies over fileren en schoonmaken, verhalen over vissers en havens, hotspots in Nederland en daarbuiten. Iedere week serveert Bart in ieder geval drie nieuwe verhalen en drie nieuwe recepten. Uit dat magazine komt ook het recept voor deze asperges met warmgerookte zalm.

Het verschil tussen warmgerookt en koudgerookt

Vroeger werd vis gedroogd, gepekeld of gerookt om het langer houdbaar te maken. Tegenwoordig roken we niet meer om vis te consumeren, maar vooral omdat het zo’n lekkere smaak geeft. Als de vis gerookt is met afgekoelde rook, dan noemen we het koud gerookt. Dat is de gerookte zalm die je op een toastje eet. In dit gerecht gebruiken we warm gerookte zalm, de vis is door de warme rook direct ook gegaard. Voor het lekkerste stuk warmgerookte zalm ga je even langs de visboer =) Daarna is slechts een korte stop bij de supermarkt nodig, want dit recept is – met weinig ingrediënten – heerlijk in al zijn eenvoud.

Ingrediënten

Voor 4 personen

1 kg asperges

500 g krieltjes, met schil

2 eieren

500 g warmgerookte zalmfilet

250 g boter, geklaard (dit kun je zelf maken of kopen bij de supermarkt)

Handvol verse bladpeterselie, fijngehakt

Zout en peper

© DAVID LOFTUS

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 160°C. Schil de asperges met een dunschiller. Zorg ervoor dat je de schiller twee keer over het oppervlak hebt gehaald om te voorkomen dat er nog harde stukken op zitten. Snijd van de onderkant 1 centimeter af. Leg de asperges in een ruime kookpan met koud water. Voeg wat zout toe en breng het water aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur uit en leg de deksel op de pan. Laat de asperges 15 minuten garen.

Zet terwijl de asperges garen een pan met ruim koud water met wat zout op en voeg de krieltjes toe. Breng aan de kook en gaar de krieltjes in 10-15 minuten. Giet de krieltjes af en houd warm in de pan met de deksel erop. Kook terwijl de asperges garen de eieren 6 minuten in kokend water zodat het eigeel nog net ‘loopt’. Laat de eieren schrikken onder koud, zacht stromend water. Pel de eieren en halveer. Schep de asperges met een schuimspaan uit het vocht.

Verwarm de stukken gerookte zalm 5 minuten in de oven tot lauwwarm. Verwarm de boter in een steelpan en voeg de peterselie toe. Verwijder het vel van de zalm en breek de zalm in grove stukken. Snijd de krieltjes doormidden. Meng de asperges met de krieltjes en peterselieboter. Breng op smaak met zout en peper. Serveer de krieltjes en asperges met de zalm op een bord en leg er per bord een gekookt half ei op.

Dit recept is afkomstig uit Fish Tales Magazine

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

Wil je dit bewaren? Klik hier om te printen =)