Bijzonder lekkere pittenreep met rozemarijn en chili

5
pittenreep

Wat is het toch een feestje om de recepten uit Jamie Magazine te koken! Ik ontdek elke keer weer nieuwe, verrassende en oh zo lekkere gerechten. Dit keer heb ik ervoor gekozen om een wat minder voor de hand liggend recept te maken, namelijk een hartige reep gemaakt van pitten en zaden. Het originele recept vindt je in de nieuwste editie van het magazine en komt oorspronkelijk uit het boek Licht! (van Veg!, ook zo’n tof boek) dat vanaf volgende maand verkrijgbaar is.

pittenreep

Ik heb er, eigenlijk een beetje onvrijwillig , een Goodfoodlove draai aangegeven. Mijn supermarkt had namelijk geen losse zonnebloem- en pompoenpitten en ook naar de quinoavlokken kon ik fluiten. Achteraf is de reep zo fantastisch lekker geworden dat ik het helemaal niet erg vind dat ik het recept wat heb aangepast 😉 Uiteraard gebruikte ik ook nu weer mijn Bosch MaxxiMUM keukenmachine. Ik deed de ingrediënten in de kom en gebruikte de deeghaak om het te mixen.

Untitled

Dit heb je nodig:

Oven op 170 C | vierkant bakblik | bakpapier | pannetje | kom | koekenpan

Ingrediënten:

125. gr (glutenvrije) havervlokken | 600 gr. culinaire pittenmix (mix van pompoen-, zonnebloem- en pijnboompitten | 3 el. kokosolie | 3 takjes verse rozemarijn | zeezout | 200 gr. rijstsiroop of maple syrup (ik gebruikte een combinatie van beiden) | chiliflakes

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 C en bekleed het bakblik met bakpapier. Rooster de havervlokken in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Schep ze regelmatig om tot ze er mooi geroosterd uit zien en lekker gaan ruiken. Kijk uit: ze mogen niet verkleuren. Hetzelfde doe je nu met de pittenmix: ook deze rooster je tot ze er goudbruin uit zien en lekker ruiken. Doe de havervlokken met de pitten in een kom en schep samen met een snuf zout goed door.

Ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd deze fijn. Verwarm de kokosolie in het pannetje en doe hier de rijst- en/of maplesiroop bij. Verwarm al roerend maar laat het niet koken. Ondertussen doe je de rozemarijn bij de pitten en maak je het geheel op smaak met wat chiliflakes. Wees hier heel voorzichtig mee! Eén flinke draai aan de molen (of net geen halve theelepel) geeft al een behoorlijke spicy smaak. Doe nu het kokosolie/siroopmengsel bij de pitten en roer goed door. Schep het geheel in het bakblik en druk goed aan. Het blik gaat 15 minuten de oven in: het wordt nu één geheel en de bovenkant wordt goudbruin. Wanneer het afgekoeld is kan je het in repen snijden. Super lekker als tussendoortje, borrelhap of bij een lekkere salade.

Over de auteur

5 comments

  1. Ilse 3 februari, 2015 at 11:01 Beantwoorden

    de repen zijn heerlijk!! die rozemarijn geeft het echt iets bijzonders. ik heb er zelf nog een beetje gehakte studentenhaver doorheen gedaan.
    Ik heb ze wel langer in de oven gedaan omdat het naar mijn idee echt niet bleef plakken, maar eenmaal afgekoeld is het een stuk steviger geworden. Voor herhaling vatbaar!

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk:

eendenborstfilet

Broodje met eendenborstfilet

Als ik een dag vrij heb, vind ik het heerlijk om een feestje van mijn lunch te maken. Warme belegde broodjes staan dan zeker bij ...