Foodfotografie tips van Sacha de Boer

7
foodfotografie tips

Twee jaar geleden gaf Tigon me voor mijn verjaardag een Nikon V1 camera cadeau. Prachtig ding, maar door mijn complete gebrek aan kennis had ik het tot een paar weken terug nog niet voor elkaar gekregen om er een scherpe foto uit te krijgen. Ja, op vakantie op Aruba op het strand, maar daar heb je natuurlijk ook de meest perfecte omstandigheden qua licht. Binnen fotograferen werd al een stuk lastiger en wanneer het buiten begon te schemeren kon ik het helemaal wel vergeten.

kiwi

Een paar weken geleden volgde ik een workshop bij Simone, waar ik leerde hoe je kunstlicht het beste kunt gebruiken bij foodfotografie. Hier ben ik een stuk wijzer van geworden: simpele IKEA lampjes en wat gefabriceerde reflectieschermen bleken al een gigantische uitkomst te bieden. Maar toch, scherp waren mijn foto’s nog steeds niet echt.

tartare2

Het mailtje met de uitnodiging voor een foodfotografie workshop georganiseerd door Sacha de Boer en Nikon kwam dan ook als geroepen. Samen met mijn camera ging ik richting restaurant Riva (aan de Amstel) voor een middag die één van de meest leerzame ooit zou worden.

foodfotografie tips

Je kent Sacha de Boer waarschijnlijk wel van het NOS journaal, dat ze 17(!) jaar lang presenteerde. Mocht je het alleen 17 jaar geleden gezien hebben herken je haar waarschijnlijk nog steeds, want ze is in de tussentijd geen jaar ouder geworden. Inmiddels houdt Sacha zich bezig met haar grote passie: fotografie. Daarnaast is ze net zo gek op eten als de foodbloggers die deze dag aanwezig waren, wat terug te zien is in de door haar gefotografeerde boeken ‘Back to Basics’ en ‘Down to Earth.’

citroen close

Sacha vertelde ons enthousiast (en duidelijk zonder gekke fotowereld-woorden die ik niet ken) over hoe je de camera het beste kunt instellen om de mooiste foodfoto te maken. We kozen allemaal een gerechtje uit die we gingen fotograferen en daarna natuurlijk lekker opeten. Nikon specialist David heeft me zo goed uitgelegd hoe ik het beste met mijn V1 kan werken dat ik het nu gewoon voor elkaar krijg er zelf ook scherpe foto’s uit te toveren. Jeeeeej =D

vlees

Misschien vind je het zelf ook leuk om foto’s te maken van gerechtjes die je hebt gekookt, maar weet je niet precies hoe je een smakelijke foto moet maken. Ik heb deze dag zoveel goede tips meegekregen dat ik ze onmogelijk voor mezelf kan houden. Daarom de beste tips van Sacha op een rijtje:

 • Bereid de setting vast voor. Dit kan bijvoorbeeld goed wanneer het gerecht in de oven staat. Gebruik een stand-in (bijvoorbeeld een citroen) op de plek waar straks het gerecht komt.
 • Licht is het belangrijkst. Het mooiste licht is daglicht, omdat het zacht is.
 • Gebruik een wit papier als reflectiescherm: dit zet je (buiten beeld) naast het gerecht. Kijk goed wat dit met het licht doet: als het goed is maakt het schaduwen zachter.
 • Zoek een mooie ondergrond: een houten tafel of linnen doek werkt goed, maar je kan bijvoorbeeld ook mooi papier met reliëf gebruiken.
 • Kies voor mooie ‘props’: bestek, servies, mooie glazen. Sacha geeft de tip dat je hierin het beste oude spullen met nieuwe kunt combineren voor een mooi contrast.
 • Speel met kleuren: kies verschillende nuances van één kleur of ga juist voor hele contrasterende kleuren.
 • Zoek en vind je ‘hoofdpersoon’ van het gerecht en stel daarop scherp. Een hoofdpersoon kan bijvoorbeeld een besje zijn, of het takje rozemarijn dat op een aardappel ligt.
 • Stel de camera in op een diafragma van 5.6 of 6.3; daardoor loopt de scherpte mooi weg.
 • Zorg voor een mooi en net opgemaakt bord en fotografeer het gerecht zo vers mogelijk, meteen wanneer het uit de keuken komt dus. Is voor jou ook wel fijn, want dan kan je het nog eten als het warm is 😉
 • Extra tip van David: gebruik een statief en zet de timer op 2 seconden. Je kan nu een mooi beeld zoeken, op de knop drukken en de camera loslaten zodat de foto sowieso niet bewogen is.

citroen

Heb je aan de hand van deze tips een foodfoto gemaakt waar je trots op bent? Je kan er een prachtige Nikon D3300 camera mee winnen! Het enige wat je hoeft te doen is jouw foto delen op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest en taggen met de hashtags #nikon_kerstdiner en #goodfoodlove. Zorg dat je de foto’ tussen 23 en 27 december plaatst. Doe je best! Het zou natuurlijk wel echt te gek zijn als een lezer van Goodfoodlove deze supercoole prijs wint =D

tartare

Alle foto’s die je in dit artikel ziet heb ik gemaakt tijdens de workshop, met mijn eigen (inmiddels vertrouwde) camera. Ik heb ze achteraf niet bewerkt, ze kwamen gewoon zo uit mijn camera ‘rollen’ =) Als ik het kan, kan jij het ook. Succes met de wedstrijd!

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

7 comments

 1. Linda van PUUR MET LINDA. 18 december, 2014 at 09:24 Beantwoorden

  Wauw wat mooi zeg! Ik ben net begonnen en zat nog heel erg te klooien om mn gerechten mooi op de foto te krijgen. Mijn vriend heeft een passie voor fotografie dus alle materiaal hebben we wel in huis. Die tip met wat extra ligt en voor de schaduweffect een simpel papiertje plaatsen was nog niet bekend bij mij. Bedankt!!

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: