Haverpap met fruit en dadels: voor een stevig begin van de dag

2
Haverpap

Lekker bezig zijn met je gezondheid is fijn, maar er zijn tegenwoordig zo onmetelijk veel artikelen over het eten van alleen plantaardig, het skippen van koolhydraten of het alleen maar eten van proteïnen, dat je niet meer weet wat je ermee aan moet. Eat Right doet het anders. Schrijver Nick Barnard (oprichter van het coole merk Rude Health) komt met een nieuw boek over gezond eten en positieve energie. Hij leert ons terug te gaan naar de basis: net als onze voorouders genieten van veelzijdige, natuurlijke ingrediënten op pure wijze bereid: rauw, gekookt, ontkiemd, gezouten of gefermenteerd. Dat klinkt me als muziek in de oren! Jou ook?

Breakfast for champions noemen ze het ook wel, wanneer het over een gezond, voedzaam en vullend ontbijt gaat. Deze ‘pap met fruit en dadels’ – zoals het in het boek genoemd wordt – is absoluut een ontbijt voor kampioenen te noemen. Bomvol vezels door de havermout, en het gedroogde fruit levert je genoeg brandstof voor de hersenen op. Ik vind zo’n ontbijtje als deze lekker als ik een drukke dag heb, en weet dat eten er tussendoor nog wel eens bij in kan schieten. Geloof me, hier teer je heel lang op 😉

Ingrediënten

Voor 4 personen

75 g middelgrove en grove havergrutten, gemengd

75 g fijne en grove havervlokken, gemengd

450 ml melk, of een mengsel van melk en water

snufje kaneelpoeder (naar smaak)

1 el appelpoeder of (omdat het lastig te vinden is) droog zelf wat verse appels en maal ze

een handvol dadels, gesneden

een handvol gedroogde appels,gesneden, in ringetjes of stukjes, met of zonder schil

een handvol gedroogde abrikozen,gesneden

serveren met room, of een schep yoghurt

kokospalmsuiker (naar keuze)

 

 

Zo maak je het

Roer de mengsels van havergrutten en havervlokken door elkaar. Verhit de melk, of de melk met water, in je favoriete pappan. Voeg de havergrutten en de havervlokken toe en begin te roeren. Doe nu de kaneel en het appelpoeder erbij, samen met het grootste deel van het gesneden fruit; bewaar een beetje om uiteindelijk over de pap te strooien.

Laat de pap zo lang als nodig is zachtjes koken, tot hij precies goed is. Meestal is dit circa 4-6 minuten. Giet er wat extra melk of melk met water bij als de pap te dik wordt. Hij moet dik en romig zijn, maar wel gietbaar. Dien de pap op, strooi het achtergehouden gedroogde fruit erover en daarna zoveel room als je wilt.

Je kunt de pap nog wat zoeter maken door er wat kokospalmsuiker over te strooien. Eet je de room liever koud bij de hete pap, schep hem dan in een apart schaaltje. Doop je lepel in de hete pap en dan in de room. Heet en koud, room en haver… een hemelse combinatie.

Dit recept is afkomstig uit het boek Eat Right van Nick Barnard

Over de auteur

2 comments

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: