Bespaartips om gezond en toch voordelig te eten

0

Gezond en goed eten vind ik belangrijk. Nadat ik boeken zoals ‘Eet jezelf mooi, slank en gelukkig’ en ‘de Voedselzandloper’ gelezen had ben ik de waarde van gezond eten goed gaan inzien. Ik merk dat sinds ik gezond eet ik mezelf beter en fitter voel, lekker in mijn vel en (letterlijk) in mijn kleding zit. Ik ben absoluut niet bewust gaan afvallen, maar met dat randje vet dat van mijn buik verdwenen is zit alles weer lekkerder.

amber

Daarnaast vind ik het geweldig om mensen iets zelfgemaakts (zoals deze havermoutmuffin van de Groene Meisjes) voor te schotelen, wat stiekem mega gezond is en heel erg lekker. Dan hoor ik altijd: “Huh, zit daar echt geen suiker/zoetstof/andere troep in?! Hoe kan dat nou, het is hartstikke lekker!” Jaja, het kan echt, heel gezond en heeeeel lekker eten 😉

Nu krijg ik heel vaak van mensen te horen dat ze graag gezonder (natuurlijk, biologisch, etc.) zouden eten maar het of A. teveel gedoe vinden of B. te duur. Voor punt A. kijk je nu naar de oplossing 😉 Ik probeer zoveel mogelijk makkelijke en goede recepten te plaatsen die in een gezonde lifestyle passen. Bij uitschieters naar de ongezonde kant (zoals de oreotaart) vermeld ik er altijd bij dat het niet echt gezond is, maar dat je best zo nu en dan een uitzondering kunt maken.

Dan punt B. Ik kan zeker niet ontkennen dat natuurlijke en/of biologische producten duurder zijn dan ‘normale’. Het is vaak een stuk prijziger en soms betaal je niet eens voor wat je krijgt (zoals bij bepaalde Puur&Eerlijk producten van Albert Heijn), daar kan ik dan behoorlijk p*ssig om worden.

markt

Ik ben er van overtuigd dat je ook goed en gezond kunt eten voor een normale prijs. Ik heb daarom een aantal budget tips voor beginners bedacht. Let wel: dit is vanuit mijn belevingswereld, gebaseerd op de kennis die ik uit bovenstaande boeken, van internet of andere onderzoeken/artikelen vergaard heb, en wat van mijn eigen mening =)

– Koop groenten en fruit vers, bijvoorbeeld bij een Turkse supermarkt als deze in de buurt zit. Ze hebben vaak veel meer keuze dan in de supermarkt en het kost een stuk minder. Voorgesneden kopen is natuurlijk makkelijker, maar veel duurder en minder vers. Het snijden heb je snel onder de knie en als je teveel hebt kan je er de volgende dag iets anders lekkers van maken.

– Gooi minder weg! Een maaltje kan je in een goed afsluitbaar bakje een dag of 3 goed bewaren in de koelkast. Vries het (vers maar afgekoeld) per portie in als je het langer wilt bewaren. Check deze bewaartips.

koelkastindeling

– Op Smulweb kan je invullen wat je nog in je koelkast hebt liggen en daar worden dan recepten bij gezocht. Zo hoef je die halve spitskool die je nog overhad van mijn eerste tip niet weg te gooien omdat je geen idee hebt wat je ermee moet 😉

– Koop niet meteen alles biologisch. Biologische jam bijvoorbeeld bevat ook een berg suiker en is daarom echt niet veel beter (op de herkomst van het fruit na) dan gewone jam. Als je het écht gezond wilt doen eet je je boterham met verse aardbeitjes. Daarnaast zie ik zelf van dingen als biologisch paneermeel of biologische thee de toegevoegde waarde niet zo.

– Koop je vlees wél biologisch. Kijk eens goed naar de etiketten. Het zal je verbazen hoeveel andere stoffen er in gehakt zitten naast rundvlees. Ja, ik dacht ook dat er alleen rund in zat maar niets is minder waar… Vaak (helaas niet altijd) is dit bij de biologische variant anders en zijn er bijvoorbeeld alleen anti-oxidanten toegevoegd.

biologische_pasta_normal_6232

– Bekijk etiketten sowieso eens goed. Een kleine, simpele houvast regel is: hoe langer de lijst met ingrediënten, hoe slechter het vaak is. Dus een pastasaus van €3,- met 8 e-nummers kan je beter laten staan. Pak in de plaats daar van een pot passata di pommodoro (hier zitten alleen gezeefde tomaten in en het kost maar €1,38 per kilo(!)) en maak het zelf op smaak met ui, knoflook en basilicum. Veel lekkerder, gezonder en voordeliger!

– Nu je toch op de etiketten kijkt, bedenk dat je dit bij elke supermarkt kan doen, ook bij bijvoorbeeld de Lidl of Aldi. Lidl heeft al een aantal keer een prijs gewonnen voor beste groente & fruit en Aldi heeft verschillende biologische producten in het assortiment.

– Ga eens naar de markt om daar groente, fruit maar vooral vis te scoren. Vis hoeft, afhankelijk van de soort, echt niet duur te zijn. Als je aan het einde van de dag gaat kan je vaak nog wat meer korting krijgen.

– De laatste tip is er een die je echt moet ervaren. ‘Goede’ producten zijn, ondanks dat ze aan de kassa minder kosten, vaak op ten duur voordeliger dan ‘slechte’ producten. Neem een brood van de supermarkt of een van de bakker. Die van de supermarkt is goedkoper, maar voedt je niet genoeg waardoor je bijvoorbeeld 4 boterhammen nodig hebt om vol te zitten. Een speltbrood van de bakker is wat duurder maar voedt je wel waardoor je zal merken dat je genoeg hebt aan 2 boterhammen. In verhouding voordeliger dus.

Ik ben ook heel erg benieuwd naar jullie bespaartips! Laat het me weten in een reactie, dan kan ik de tips de volgende keer weer meenemen =)

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: