Efficiënt koken | 6 tips tegen verspilling

5
Gooi jij vaak eten weg? In het verleden gebeurde het me regelmatig. Restjes van het avondeten, aangebroken groenten waarvan ik niet wist wat ik ermee moest…ongewild ging er heel wat de prullenbak in. Gelukkig is er genoeg te doen om verspilling zoveel mogelijk terug te dringen.
Ik bedacht me dat ik het zonde vond om dingen die nog prima eetbaar zijn weg te gooien en ging op zoek naar oplossingen. Ik heb voor jullie wat handige tips op een rijtje gezet. Happy saving!

8152edf00ed51d44e532b06894958ad3

– Al is het maar een klein beetje, bewaar het avondeten dat je over hebt. Doe het in een afsluitbaar bakje (of gebruik vershoudfolie) in de koelkast en eet het bijvoorbeeld de volgende dag koud als lunch. bijna elke maaltijd is koud ook lekker =)
– Albert Heijn kwam een aantal maanden geleden met het eetmaatje, een handig bekertje dat precies aangeeft hoeveel rijst, pasta of spaghetti je per persoon nodig hebt. Van pasta of rijst kook je al snel teveel en met dit maatje heb je precies genoeg.
– Kook je per ongeluk toch teveel pasta of rijst? Bewaar het dan en gebruik het de volgende dag om je soep mee te binden. Soep maken, pasta of rijst erbij, staafmixer erop en je hebt geen aardappels meer nodig =)

kaart-eetmaatje

– Heb je nog groenten of vlees liggen maar heb je geen idee wat je ermee moet maken? Op Smulweb kan je invullen wat je nog in je koelkast hebt liggen en dan wordt er automatisch een recept bij gezocht
– Een THT datum is uitgevonden om de producent van het product te beschermen. Zij garanderen de kwaliteit tot die datum, daarna niet meer. Maar dat wil niet zeggen dat het daarna niet meer goed is! Ga af op je intuitie: ruik aan het product en bekijk het goed. Als het er niet anders uit ziet dan normaal is er vaak niks mis mee en kan je het gewoon nog gebruiken. Dit geldt natuurlijk voor één of enkele dagen en niet voor weken, maar dat snapte je zelf vast ook al 😉

10154704_10154013785465297_1587764469_n

– Een stuk fruit met een bruin/slecht stuk ik vaak niet helemaal bedorven. Gewoon het slechte stuk eraf snijden en de rest gebruiken. Of je gooit het in de blender en maakt er een heerlijke smoothie van

Als je het dan aan het einde van de rit toch écht iets moet weggooien, doe het dan goed. Brabantia heeft leuke hippe prullenbakken met een handig deksel. Ze zijn er in verschillende maten en worden in toffe kleuren verkocht. Ik vind het bijna jammer dat ik er al jaren één heb, anders had ik nu zeker voor de roze gekozen 😉

481963

Welke maatregelen neem jij om voedselverspilling tegen te gaan? Heb jij dé gouden tip voor efficiënt koken? Laat het weten in de reacties =)
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Anne-Marie de Jong

Over de auteur

5 comments

 1. Diane Schaub - Cuisine de Clementine 16 juni, 2014 at 16:59 Beantwoorden

  Fijn artikel! Is iets wat ik soms ook lastig vind…zeker als je een onregelmatig leven leidt en je niet altijd thuis eet gebeurt het nog wel eens dat ik eten weg moet gooien, zonde! Ik maak soms soep van groenten die bijna niet meer kunnen, of jam etc. van bijvoorbeeld aarbeien die ik anders weg zou gooien. Eetmaatje kende ik niet, ga ik eens zoeken bij mijn AH x

  • Kelly 17 juni, 2014 at 09:41 Beantwoorden

   Soep maken van groenten restjes is ook top ja! Ik hoop dat het eetmaatje nog verkrijgbaar is, ik weet dat je hem toen kreeg bij aankoop van rijst of pasta

 2. Ruud Lassche 15 juni, 2014 at 21:03 Beantwoorden

  Kijk, dat zijn tips waar we wat mee kunnen! Wat suf dat het eetmaatje mij nog nooit is opgevallen bij de AH. Die ga ik zeker halen, want daar gaat het bij ons vaak fout mee zeg. Altijd weer wat rijst met groente in een bakje in de vriezer (om er vervolgens weken later naar te kijken en te denken: “laat ik dat maar weggooien”.

  Wij gebruiken wel vaak overgebleven groente in een omelet of Spaanse aardappeltortilla, dan heb je met veel groenterestjes toch weer een vullende maaltijd op tafel.

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: