9 redenen waarom yoga iets voor jou is

4

Op deze gezonderdag wil ik graag het woord geven aan gastblogger Lisanne, die de leuke webshop Superyoga heeft opgezet. Naast coole yoga stuff verkopen, heeft ze er ook nog eens veel verstand van, en vertelt ze vandaag waarom yoga zo goed voor je is.

Yoga, je kunt het niet ontlopen zijn de laatste tijd. Steeds vaker zie je yoga voorbij komen: in de sportschool, in magazines of om de hoek waar weer een nieuw studiootje uit de grond geschoten is. Yoga is hot en wordt steeds hotter. Is je eerste gedachte een zweverige les waarbij je alleen maar aan het mediteren of zingen bent? Dan heb je het helemaal mis. Yoga is tegenwoordig een volwaardige sport waarmee je behalve aan je geest ook je lichaam traint.

Voor oorsprong is yoga altijd al een combinatie geweest tussen lichaam en geest. Het woord yoga betekent letterlijk ‘juk’. Een juk verbindt twee delen tot één, in dit geval lichaam en geest. Heb jij al eens overwogen om te beginnen met yoga maar heb je de stap nog niet durven te zetten? Hieronder volgen 9 redenen waarom jij vandaag nog je eerste stap in de wereld van yoga moet zetten.
yoga

Reden 1: Je blijft in goede shape
Ben je het ritje naar de sportschool voor een les aerobics inmiddels helemaal beu maar weet je geen goed alternatief voor je wekelijkse portie beweging? Go yoga! Met yoga train je je gehele lichaam, van je voeten tot de spieren in je gezicht. Dankzij de veelzijdigheid van yoga blijf je helemaal in shape en hoef je je geen zorgen te maken over een onderdeel van je lichaam dat nooit aan bod komt.

Reden 2: Yoga is het ideale middel om je doelen na te jagen
Voordat je met yoga begint, is het fijn om een doel te hebben. Het maakt niet uit wat voor doel je stelt, als je maar een doel stelt waar je naartoe kunt werken. Is het jouw doel om eindelijk het lichaam te krijgen dat je altijd al had willen hebben? Na een uurtje yoga te hebben beoefend, heb je waarschijnlijk tientallen spieren aangesproken die je nog nooit hebt getraind (spierpijn!). Je komt erachter hoe je bepaalde delen van je lichaam kunt versterken of hoe je je rondingen in je lichaam kunt stimuleren waardoor je een sexy en aantrekkelijk lichaam kweekt.

forgifs.com

Reden 3: Je kunt veel beter omgaan met stress

Soms kan het dagelijkse leven enorm veel druk op je schouders opleveren. Als er iets tegen zit, als je té veel moet doen in een te korte tijd of als de lat heel erg hoog voor je wordt gelegd. Je hersenen draaien overuren ten koste van je lichamelijke gesteldheid. In dit soort situaties maakt je lichaam bovengemiddeld veel van het hormoon cortisol aan waardoor je langdurige stress kunt krijgen met alle gevolgen van dien. Laat yoga jouw ontsnapping zijn! Veel mensen kunnen in een yogales alles loslaten en komen helemaal tot zichzelf waardoor je na je yogales veel minder stress in je lichaam hebt en veel beter kunt omgaan met alle uitdagingen die op je staan te wachten.

Reden 4: Je kunt je beter concentreren
Zodra je hebt ervaren hoe je je stresslevel kunt verlagen, leer je direct hoe je je concentratie kunt verbeteren. Deze twee gaan hand in hand en komen heel goed van pas in het dagelijkse leven. Of je nu een waanzinnig druk of minder druk leven hebt, een goede concentratie komt altijd van pas. Tijdens het studeren, tijdens belangrijke afspraken op je werk en zelfs tijdens de meest simpele dingen zoals het koken, huishouden of je vrije tijd met vrienden. Hoe beter je concentratie is, hoe lager je stresslevel en hoe beter je je kunt focussen op wat je op dat moment aan het doen bent.

Healthy young woman practicing yoga at sunset on the beach

Reden 5: Je zelfvertrouwen gaat omhoog
In de huidige wereld willen we steeds meer: meer hebben en meer zijn. Dit gevoel zorgt bij veel personen, en vooral bij vrouwen, voor een negatief zelfbeeld waarbij we onszelf niet knap, sportief, slank, slim of grappig genoeg vinden. Een ingedeukt zelfvertrouwen kan nare gevolgen hebben voor je mentale en lichamelijke gesteldheid. Tijd om je ware potentie te benutten en volop van het leven te genieten! Yoga is jouw way out. Vergroot je zelfvertrouwen en wijs negatieve gevoelens de deur door regelmatig ontspannende yoga oefeningen te doen.

Reden 6: Je geniet van een goede nachtrust
Zonder een goede nachtrust is het begin van de dag al meteen een uitdaging. Na een nacht goed geslapen te hebben, voel je je topfit en ben je in staat flink wat uitdagingen te trotseren. Helaas slapen steeds meer mensen slecht wat voornamelijk wordt veroorzaakt door drukte. Tot vlak voor het slapen gaan je berichten op je telefoon checken, filmpjes kijken en social media afstruinen zorgt voor teveel hersenactiviteiten waar je onbewust de hele nacht last van hebt. Met deze negen yoga oefeningen stimuleer je je nachtrust en vergroot je de kans op het behalen van successen de volgende dag.

yoga-1240391

Reden 7: Je lichaam wordt leniger
Dankzij alle nieuwe oefeningen die je nog nooit eerder hebt gedaan, wordt je lichaam een stuk leniger waar je direct de vruchten van plukt. Een lenig lichaam komt goed van pas tijdens het sporten, maar draagt ook een steentje bij aan een goede gezondheid. Zie je het al voor je? Een ruimte vol met yogamatjes waar je op je eigen tempo en niveau de mountain, downward facing dog, chair, tree, bridge, locust, legs up the wall of de warrior uitvoert? Je hoeft niet bang te zijn dat je sommige houdingen niet aankunt, want yoga is gemaakt voor iedereen. Het gaat erom dat je de oefening doet, niet dat je hem perfect doet. Daarnaast kun je bij de meeste yoga studio’s vragen om een handig hulpstuk zoals een yoga blok waardoor je gemakkelijk in je houding komt.

Reden 8: Yoga heeft een pijnstillend en herstellend effect
Heb je last van pijntjes of klachten in bepaalde delen van je lichaam? Met yoga ben je in staat om je eigen dokter te zijn. Dit geldt natuurlijk niet in alle gevallen, maar je kunt bijvoorbeeld heftige buikkrampen tijdens je ongesteldheid verlichten door oefeningen als de cobra, de kat of de vis. Heb je een zittend beroep en heb je daardoor wel eens last van je rug, nek of schouders? Als je geregeld een lesje yoga volgt of zelf een practice opbouwt en deze thuis uitvoert, kun je je klachten verminderen en uiteindelijk helemaal verhelpen. Tijdens veel yoga oefeningen train je je ruggengraat die vaak aan de basis staat van ergonomische klachten. Je leert een goede houding aan te nemen waardoor je in staat bent het opbouwen van klachten tijdens je dagelijkse leven te verminderen.

IMG_1842

Reden 9: Yoga gaat hand in hand met een gezond dieet
Betrap je jezelf er regelmatig op dat je in de (koel)kast op zoek bent naar een lekkere snack? Je kunt hongeraanvallen bestrijden door het opbouwen van een gezond eetpatroon en een stabiele bloedsuikerspiegel maar door geregeld je yogamat te gebruiken voor een rustgevende sessie kun je ook je hang naar suiker overwinnen. Dankzij ademhalingstechnieken creëer je een sterke ‘mental willpower’ die je door de zware hongeraanval loodst. Bedankt yoga!

14077469332_be18fa9f31_b

Zo nu en dan volg ik een yogales bij een yogaschool. Deze foto is genomen bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam

Over de auteur

Gastblogger

Samen weet je meer dan alleen! Zo nu en dan komt er een gastblogger aan het woord op Goodfoodlove, die expert is op zijn/haar gebied. Dit kan voeding zijn of sport, maar ook reizen, fashion of beauty. Alles waar ik blij van word, en alles waar ik jullie mee kan inspireren!

4 comments

  1. Maaike 21 januari, 2016 at 09:49 Beantwoorden

    Heb ook onder yoga gezeten en kan al bovenstaande punten zeker beamen! Het is zeer ontspannend, viel er lekker bij in slaap en al mijn stress was na een sessie volledig verdwenen!

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: