Dit gaan we in 2016 zien in de horeca

0

Zoals het een Horecava ambassadeur betaamt vind ik het leuk me bezig te houden met trends. Niet zozeer als in het bewust volgen van trends, maar wel als in het opmerken ervan. Ik merk dat ik steeds meer – onbewust – bezig ben met het spotten van nieuwe trends, en dan vooral in de horeca. Zo heb ik op Bali een aantal leuke dingen ontdekt die ik daar vaak zag, en die nu Nederland ook langzaam hun intrede doen.

Wist je dat 10% van de Nederlanders wekelijks buiten de deur eet? Best veel! Behoor jij ook tot deze 10%?

De Horecava is natuurlijk dé plek om de laatste trends op het gebied van eten, drinken, uit eten gaan en hotels te spotten, en dat is ook precies wat ik afgelopen week gedaan heb. Naar welke trend kijk jij het meeste uit?

Edit: inmiddels staan ook de horecatrends van 2017 online!

Pop-up restaurants

Baut-Greater-Amsterdam-Milan-Hofmans-1-e1417421390804

Bron foto: BAUT

Een oude Citroën garage, de Rembrandttoren en zelfs de op Horecava: pop-up restaurants verschijnen op de meest bijzondere plekken. Waar het twee jaar geleden misschien een hype leek, is het pop-up restaurant een ware trend geworden en daarom here to stay. Wat de locatie ook mag zijn, deze restaurants hebben altijd iets gemeen: ze zijn tijdelijk én exclusief. Een pop-up restaurant is vaak voor meerdere partijen een win-win situatie: een leegstaande locatie wordt benut (zoals bij Citroën), een tv-kok kan zijn kunsten aan een breed publiek tonen (VOOREENMAAND) of een sluitingsperiode van een restaurant voor overbrugd (zoals bij het nieuwe Roomservice @ Olof’s).

Fatsoenlijke kindermenu’s

Kindermenu_BArstensvol_Levenslust_scaled_stretch_width900 (1)

Bron foto: Hutten

Uit ervaring weet ik dat mensen die kinderen hebben het heel irritant vinden als mensen die ze nog niet hebben, vertellen ‘hoe ze het gaan doen’ als ouders. Ik ben guilty as charged, want ik heb namelijk een heel duidelijk idee over hoe ik het ga doen met uit eten gaan wanneer ik ooit een kleintje mag hebben. Niks zelf genieten van eten terwijl mijn kind aan een kleffe frikadel knabbelt, welnee! Mini me eet gewoon mee, net zoals ik vroeger. Oke, ik weet best dat kids heel kieskeurig kunnen zijn, maar naar mijn mening kan je als restaurant écht niet meer aankomen met patat en appelmoes als enige keuze voor kinderen.

De Horecava speelt hier te gek op in met de verkiezing van het lekkerste kindermenu van 2015, waar Hutten catering vorige week de eerste prijs in de wacht sleepte. Kippeling, aardappel, appelcompote zonder suiker, aardappelwafel met groenten (rode biet, courgette, wortel en tomaat), poedersuiker van paprika: top! Met dit gerecht zijn ze ook nog eens het meest gezonde menu. Ik voorzie een trend voor komend jaar en hoop dan ook voor alle ouders dat meer restaurants zich hierdoor laten inspireren. Oh, en dat je prima met je kids uiteten kunt wisten Suzan en Francesca natuurijk al lang…

Azië op je bord

IMG_4289

Man oh man, wat een heerlijke trend! Aziatische gerechten winnen het de laatste jaren aan populariteit, en in 2016 is er in elke stad wel een restaurant te vinden waar je kan genieten van Oosterse gerechten – en dan heb ik het niet over de Chinees of sushitent. Dim sum, pho, ricepaper rolls: je hoeft tegenwoordig niet meer speciaal naar een Thai of Indo om te genieten van deze gerechten. Restaurants als Terpentijn en Jackson Dubois serveren smakelijke gerechten uit Azië, en concepten zoals Dim Sum Now en Pho 91 (aanrader!) verschijnen steeds meer. Wat mij betreft mag dit smakelijke eten nog lang de Nederlandse menukaarten sieren.

Concepten die zich op 1 specifiek product richten

Barts-Boekje-Roast-Chicken-Bar-Haarlem

Bron foto: barts boekje

Nog zo’n bijzondere (leuke!) trend. Guts en Glory in Amsterdam doet aan een versie hiervan: zij hebben elke maand een dier in de spotlights staan, en bedenken hier een menu omheen. Het kan dus zomaar gebeuren dat je er alleen maar rund kunt eten. Dan heb je natuurlijk Omelegg, de zaak waar je echt alleen heengaat voor een lekkere omelet. Verder zijn er de Seafoodbar, het nieuwe Upton Meatclub en Spaghetteria, waar je speciaal heen gaat voor resp. seafood, een goed stuk vlees of een fantastisch bord pasta.

In Haarlem opende onlangs Roast, dat zich volledig richt op de kip. Leuk detail: ’s ochtends zijn er alleen gerechten met eieren, ’s middags komt daar kip bij en ’s avonds is het alleen nog maar kip. Ik ben heel benieuwd naar welke concepten er nog meer gaan komen!

Meer dan alleen slapen in hotels

51

Bron foto: travel rumors

Wat in andere wereldsteden al doodnormaal was, begint in Nederland ook steeds populairder te worden: een hotel dat als meer dient dan alleen slaapplek. Natuurlijk werden hotels al veel langer gebruikt voor meetings, maar als niet-gast in een hotelrestaurant gaan eten, of zomaar binnenstappen voor een drankje gebeurde voorheen nog niet veel in Nederland. Waar het Andaz en het INK hotel al een stap in de goede richting deden, heeft het Hoxton de trend wat mij betreft doen doorbreken: daar zit de lobby steevast vol, en zeker niet met alleen hotelgasten.

Of je nu een koffiedate hebt, wat wilt werken achter je laptop of zin hebt in een borrel: hotelbars zijn inmiddels een gewilde plek en ik verwacht dat dat zich dit jaar alleen maar uit gaat breiden.

Food to go

steeds-minder-mensen-schamen-zich-doggybag

Bron foto: Nu.nl 

Zal het dan ein-de-lijk ook in Nederland normaal worden? Wat mij betreft mag de doggybag vandaag nog zijn intrede doen in alle restaurants. Hoe vaak gebeurt het niet dat je het eten heerlijk vindt, maar net-niet op krijgt. Of dan vervolgens toch opeet, en ramvol naar buiten waggelt. Mij gebeurt het in ieder geval met enige regelmaat.

Er zijn al restaurants die zelf aanbieden het overgebleven eten mee naar huis te nemen. Naast het feit dat verspilling tegengegaan wordt, bespaar je ook nog eens tijd de volgende dag: dan hoef je immers niet meer te koken en heb je toch een lekker maaltje. Hoe denken jullie over deze trend? Zou jij graag zien dat je een doggybag mee naar huis kunt nemen?

Minder vlees, meer groenten

groente gerecht

Groenten in de hoofdrol en vlees en vis als bijgerecht, dat klinkt me als muziek in de oren. Nu steeds meer mensen doorkrijgen dat we met z’n allen écht (onnodig) teveel vlees consumeren, komt deze trend als meer dan geroepen. Als restaurant tel je tegenwoordig niet meer mee wanneer je geen smakelijke groenten serveert, en er zijn zaken die zelfs niet anders doen. Pop-up (daar is ‘ie weer 😉 ) Roomservice @ Olof’s serveert hoofdzakelijk groentegerechten (op sterrenniveau, dat dan weer wel) en de gast kan zelf de keuze maken daar vlees of vis bij te bestellen. Ik verwacht dat er dit jaar meer zaken meegaan in dit idee, en dat het ook de jaren erna groenten alleen maar belangrijker worden.

Is er nog een trend die je heb opgemerkt en mist in dit verhaal? Of een trend die jij graag zou willen zien? Laat gerust een reactie achter, vind ik leuk!

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

b by b

LOVE | B by B Chocolates

“Wil je iemand écht verrassen, dan is de BbyB giftbox het perfecte cadeau.” Aldus de site van het Belgische chocolademerk B by B Chocolates. “Wat is er nou ...