Goddelijke cheesecake met salted karamel (dulce de leche)

1
cheesecake


Inmiddels staan er heel wat lekkere recepten op Goodfoodlove: van fris & gezond tot guilty pleasures zoals de Oreotaart. Nu ontbrak een van mijn grootste favorieten nog: de cheesecake! Dat kan natuurlijk niet 😉

De cheesecake kent bijzonder veel gedaantes: van de gebakken New York cheesecake, tot een variant met een grote berg rood fruit bovenop en alles wat er tussenin zit. Ik ben dus echt een sucker voor gezouten karamel, maar vind een ‘gewone’ karamel maken best lastig. En daarbij: gemak dient de mens 😉 Om deze cheesecake nóg lekkerder te maken, top ik hem af met een laag dulce de leche – dat is karamel gemaakt van gecondenseerde melk. Wat je daarvoor moet doen: het blikje in een pan kokend water zetten en geduld hebben. En wat zoutflakes toevoegen natuurlijk, anders is ‘ie niet salted 😉 Wist je trouwens dat het zout de zoete smaak van de karamel ‘optilt’, en dat deze smaak dus intenser wordt? Heerlijk!

Voor de bodem van deze topper van een taart koos ik voor Bastognekoeken. Gewoon, omdat het een extra lekkere smaak en die heerlijke crunch geeft. De roomkaas haal ik trouwens bij de Lidl: een tip die ik van queen of the cheesecakes (want dat is ze) Miljuschka Witzenhausen kreeg. Doe er je voordeel mee =) Oh, en vergeet de zoutflakes niet over de taart te strooien. Dat ziet er niet alleen mooi uit, het geeft ook een bijzonder lekkere twist.

cheesecake

Dit heb je nodig

Springvorm 24 cm | bakpapier | kom | beslagkom | 2 bakjes | mixer | keukenmachine | steelpannetje

Ingrediënten

Voor een taart met 24 cm diameter

400 gram roomkaas

3 eieren

170 gr kristalsuiker

1 tl citroensap

1 tl vanille

250 gram bastognekoeken

80 gram gesmolten roomboter

1 flinke tl Jozo zeezout flakes

1 blikje gecondenseerde melk

 

Zo maak je het

Haal de wikkel van het blikje gecondenseerde melk af, zet het goed (bijna helemaal tot bovenaan) in een pannetje onder water en laat 3 uur lang zachtjes koken. Let goed op het waterpeil: dit moet hoog blijven om te voorkomen dat het blikje ‘droog’ komt te staan en ontploft. Nadat de drie uur verstreken is, haal je het (hete!) blikje voorzichtig uit de pan en laat je het afkoelen. Openen, goed doorroeren en dit is je karamel.

Verwarm de oven voor op 175C. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Maal de bastognekoeken fijn in de keukenmachine. Smelt de boter en meng de koekkruimels met de gesmolten boter . Doe dit in de springvorm en druk het overal goed aan.

Roer de roomkaas los in de beslagkom. Splits de eieren in 2 verschillende bakjes en zet het eiwit even aan de kant. Doe de roomkaas samen met het eigeel, suiker, citroensap en vanille in de beslagkom en mix met de mixer door elkaar, tot er een mooi glad geheel ontstaat.

Maak een andere kom helemaal vetvrij (bijvoorbeeld met een papiertje met azijn) en klop hierin de eiwitten stijf. Spatel deze daarna voorzichtig door het roomkaasbeslag, en giet alles daarna bovenop de bodem.

Zet de vorm voor 30 minuten in de voorverwarmde oven. Open de oven tussendoor niet! Dan scheurt de cake namelijk.

Wanneer de cake klaar is, laat je hem helemaal afkoelen. Zet dan in de koelkast: hij is namelijk het lekkerst wanneer je hem gekoeld eet. Voor het opdienen smeer je wat karamel bovenop, en maak je het af door de zoutflakes er overheen te strooien. Wie wil er nog een stukje?!

cheesecake

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Jozo

 

Over de auteur

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: