Het is MEvember: wat doe jij deze maand voor jezelf?

0
mevember

Wintertijd, de verwarming weer hoog, lage weerstand… de herfst is een schitterend seizoen, maar het zorgt er ook voor dat ons energielevel soms erg laag is. Om mezelf te behouden van die jaarlijkste griep, en om gewoon wat meer aandacht te besteden aan mijn ‘binnenkant’, heb ik MEvemeber in het leven geroepen.

Eerst bedacht ik om deze maand NOvember te noemen, omdat je ‘nee’ zegt tegen bepaalde dingen. Nu komt dat een beetje negatief over en dat is zeker niet de insteek van dit initiatief: die is zelfs heel positief. YESvember klinkt een beetje gek, dus daarom besloot ik het MEvember te noemen. Voor iedereen geldt namelijk dat het voor ‘mij’ geldt. Voor jou dus!

Vaak zijn we heel streng voor onszelf: we moeten altijd veel, meer en beter. Een goede baan, leuke sociale contacten, er goed uit zien. Heel leuk allemaal en fijn als het goed loopt, maar soms kost het best wel wat energie. Dat is wat ik de laatste weken ondervond. Het zit zo: door mijn werk ben ik bijna altijd buiten de deur en kom ik op de leukste feestjes en events. Etentje hier, borreltje daar, en de hele nacht doorhalen is ook geen uitzondering. Allemaal super tof en gezellig, maar wel een aanslag op mijn lijf. En mind.

Ik heb echt een te gek leven, maar ik merk dat het tijd is om even gas terug te nemen.

Steeds vaker merk ik dat ik de dag na zo’n avond niet helemaal fit ben, en daardoor ook een stuk minder productief. Dan loop ik tot 12 uur een beetje aan te klooien en als ik dan eenmaal aan de slag ga, ben ik continu afgeleid. Heel anders gaat het wanneer ik een rustige avond heb gehad, op tijd ben gaan slapen en de dag begonnen ben met een sport- of yogasessie. Op zo’n dag ben ik hartstikke productief, gaat alles me makkelijker af, voel ik me goed en zie ik dat ook terug in de spiegel. Altijd maar buiten de deur zijn, overal heen vliegen: Ik heb echt een te gek leven, maar ik merk dat het tijd is om even gas terug te nemen.

mevember

Foto credits: Ross Hughes

Nee zeggen, maar dan op een positieve manier

Onder de douche krijg ik vaak de beste ideeën, dus het was ook daar dat het idee voor MEvember in me opkwam. In de hele maand november ga ik ‘nee’ zeggen tegen dingen die me (te veel) energie kosten. Daar tegenover staat dat ik juist meer dingen ga doen voor mezelf; dingen die me meer energie geven.

Ik had het met een vriendin over dit idee en ze raakte geïnspireerd om mee te doen. Toen zij het weer met anderen deelde vonden zij het ook een top plan, en toen besloot ik dat MEvember van ons allemaal wordt, en dat iedereen – op z’n eigen manier – meedoet. Onderweg delen we met elkaar onze ervaringen en kunnen we elkaar helpen waar nodig. Goed idee toch?

Dit is mijn MEvember

Samen met Jantine bedacht ik hoe onze maand eruit gaat zien. Omdat het absoluut niet draait om jezelf alles te ontzeggen, moet het in balans zijn. Dus ‘nee’ zeggen tegen dingen die (in jouw ogen) niet goed zijn, en meer aandacht besteden aan dingen waarvan je energie krijgt.

Zo ziet mijn lijstje er uit:

♥ Wanneer ik doordeweeks een etentje/werk event heb drink ik max 1-2 glazen alcohol

♥ Op doordeweekse dagen, wanneer er geen events zijn, drink ik helemaal niet

♥ In het weekend ga ik bewust om met alcohol en  bestel ik niet bij een lees glas meteen de volgende

♥ De hele maand geen katers!

♥ Wanneer ik een drankje neem, kies ik bewust voor iets heel goeds/lekkers. Dus als ik lekker kook schenk ik er een mooie wijn bij, waar ik dan extra van geniet

♥ Wanneer ik thuis eet, of zelf kan bestellen, neem ik geen vlees

♥ Ik doe minimaal 2 sportlessen per week

♥ Ik doe 2x een wellness dag (hoeft niet een hele dag, als het maar wellness is)

♥ Aan het einde van de maand doe ik mezelf een massage cadeau (samen met Jantine die ook MEvember doet)

♥ Ik gebruik mijn (echte) wekker om wakker te worden, en niet mijn telefoon (wist je trouwens dat Trubendorffer de mogelijkheid biedt om van je telefoonverslaving af te komen?)

♥ Voordat ik ga slapen lees ik in een boek in plaats van dat ik mijn telefoon check

♥ Ik doe elke dag op een vast moment een meditatie oefening

mevember

Foto credit: Ben Blennerhassett

Ik merk dat mijn werk en sociale activiteiten altijd gepaard gaan met alcohol. Bij lekker eten ‘hoort’ het nu eenmaal, en met vriendinnen schenk ik eigenlijk ook altijd een wijntje in. Niet heel erg, maar het kan behoorlijk aantikken en voordat ik het week drink ik elke dag van de week wel een drankje. Of 2, of…. Het begin van mijn lijst is dan ook vooral daarop gericht.

Dan volgt sporten; sinds ik via Onefit sport heb ik er meer lol in dan ooit, want ik kan doen wat ik wil en wanneer ik dat wil. Toch kom ik vaak maar aan 1x per week omdat ik teveel andere dingen plan, of er simpelweg geen tijd voor maak. Hup, op het lijstje dus!

Wellness en massages vind ik echt zo heerlijk, maar ook hier neem ik vaak de tijd niet voor. Hetzelfde geldt voor mediteren: ik heb daar een perfect programma voor en toch sla ik het vaak over. Verder is het nu ECHT een keer tijd dat ik mijn telefoon wat vaker laat liggen, en tot slot kan een maandje geen vlees eten (buiten werk om) ook geen kwaad – voor mezelf maar zeker ook voor het milieu.

Al met al vind ik het een mooi lijstje geworden, en kijk ik er ook echt naar uit om MEvember te beginnen =)

Nog meer voorbeelden

MEvember zegt het al: het gaat om jouw. Misschien past mijn lijstje totaal niet bij je: maak daarom ook vooral je eigen. Nog wat voorbeelden van wat erop zou kunnen komen:

♥ Geld opzij zetten voor iets dat je graag wilt kopen

♥ Een date-avond met je geliefde plannen

♥ Uit eten gaan bij het restaurant waar je al lang heen wilt

♥ Fruit pakken in plaats van snoep

♥ Inzien dat roken écht niet goed voor je is, en er mee stoppen

♥ Alleen naar de bioscoop gaan

♥ Niet kant-en-klaar eten maar zelf koken

♥Vul maar in…

mevember

Foto credit: Daniel Monteiro

Dit kan je gaan helpen

Mocht je je kunnen vinden in mijn lijstje, heb ik wat handige tips/voordelen voor je.

Onefit

Ik vind Onefit zo ongeveer de beste uitvinding sinds het wiel. Als je het ook graag wilt proberen (het is beschikbaar in de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) krijg je met de code GOODFOODLOVE €25,- korting op je eerste maand lidmaatschap, en je krijgt een leuke tas cadeau. Tip (hier kwam ik laatst achter): Onefit heeft dus ook hele fijne wellness locaties! Klik hier om naar de website van Onefit te gaan.

Moment app

Deze app is confronterend, maar ook goed. Hij houdt precies bij, en laat jou zien, hoeveel tijd je per dag op je telefoon zit. De 2-weekse bootcamp vond ik ook de moeite waard. Hier download je de app.

Deliveroo

Ik kan enorm genieten van een heerlijk ontbijtje dat thuisbezorgd wordt. Lekker uitgebreid met avo/zalm-toast, croissantjes en een eitje of heerlijk healthy met een acai bowl en verse sappen. Via deze link (https://roo.it/kellyc6801) krijg je €2,50 korting op je eerste bestelling bij Deliveroo.

Wekker

De laatste keer dat ik wakker gemaakt werd door een échte wekker kon ik me niet meer herinneren. Via bol.com bestelde ik er een die je wakker maakt met radio, een vriendelijk piepje en/of de lampjes bovenop. Extra leuk dat hij de tijd ook nog op de muur kan projecteren. Dit helpt me prima om op te staan zonder telefoon. Klik hier om naar de shop te gaan.

Mediteren

Via House of Awareness volg ik een 40-daags meditatieprogramma, waarbij ik elke dag nieuwe tips en geleide meditaties ontvang. Daarbij kan ik alles bijhouden in een werkboek. Heel erg leuk, fijn, kort (het neemt slechts een paar minuten in beslag) en perfect als je een beginner bent op het gebied van mediatie. Via deze pagina (klik hier) ontvang je €12,- op het gehele programma (dat je natuurlijk na die 40 dagen elke keer weer opnieuw kunt gebruiken) en betaal je nog maar €77,- in plaats van €89,-.

Deel jouw MEvember met een vriend/vriendin

Omdat veel dingen in het leven leuker zijn om samen te doen, en omdat je elkaars steun en gezelligheid altijd kunt gebruiken, gaan we MEvemeber samen doen. Meld je aan via het Facebookevent, nodig iedereen uit die ook mee wil doen en deel – als je dat wilt – jouw lijstje, jouw ervaringen of jouw manier om elkaar te supporten.

Klik hier om aan te geven dat je meedoet aan MEvemeber

mevember

Foto credit: Tim Goedhart

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: