5 te gekke dingen die je wil doen in de Kaapse wijnlanden 

0
stellenbosch
Wanneer je me op Instagram volgt heb je het waarschijnlijk al gezien: ik heb een reis door Zuid-Afrika gemaakt en ben hopeloos verliefd geworden op het land. Het is er zó ongelofelijk mooi, de mensen zijn zo lief en er is zo veel te ontdekken. Ze zeggen dat iedereen die hier geweest is terug wil komen, en daar ben ik geen uitzondering op. Want dat ik nog een keer terug ga, dat is zeker.

 

Tijdens het eerste gedeelte van de reis, die ik maakte op uitnodiging van Wosa (wines of South-Africa), ontdekte ik de Kaapse wijnlanden. De druivensoorten die je hier het meeste vindt zijn de pinotage en chenin blanc, waar respectievelijk rode en witte wijn van gemaakt wordt. Wijn is leuk, wijn is lekker en wijn is te gek om te ontdekken in dit schitterende wijngebied. Maar er is zo veel meer om hier óók te ontdekken.
stellenbosch

De zon achter de heuvels op zien komen

Tijdens de tocht door Stellenbosch verbleef ik 3 nachten bij Asara wine & resort, een bijzondere en mooie plek waar ik een special stuk aan heb gewijd. Of je nu hier verblijft, of ergens anders in de regio: de zonsopgang móet je echt meegemaakt hebben. Ik ben echt een avondmens, maar had speciaal om 6.20 uur mijn wekken gezet om me met camera en al buiten te installeren voor de zonsopgang. Het was het zó waard! Het is zo ongelofelijk bijzonder om de zon langzaam (of eigenlijk sneller dan je verwacht) achter de bergen vandaan te zien komen, en alles om je heen van kleur te zien veranderen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eten bij Spek & Bone

Alleen al voor de naam zou je hierheen moeten gaan. De eigenaar heedt 2 huisdieren (eigenlijk 3 met Maxie de kat erbij): een varken genaamd Spek en een boxer die Bone heet. Het restaurant is klein, en wanneer het koud is wordt de gezellige binnenplaats overdekt met een tent om binnen meer zitplaats te creëeren. De woorden die het eten het best beschrijven zijn avontuurlijk, gedurfd en creatief. Gegrilde peer met olijfolie mousse, chicken ’n waffels met maple, smoked pork belly, in olijfolie gepocheerde katonkel (makreel-achtige vis) met avocadopurree en radijs en ga zo maar door.

 

Het is stoer, het is goed op smaak en het is (op twee gerechtjes met gefrituurde ingrediënten na) heel erg lekker. Ook niet onbelangrijk: de gin tonics zijn te gek en het aanbod aan goede, lokale wijnen is zeer uitgebreid.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een mountainbike ride maken bij Uitsig

Wat is super cool vind aan de Kaapse wijnlanden is dat je in de wijngaarden van alles kunt doen. Een guided tour waarbij je informatie krijgt kan leuk zijn, maar ik hou altijd van wat meer actie. Dan zit je bij Uitsig helemaal goed; ze hebben een mountainbike park aangelegd waar je lekker doorheen kunt scheuren. Of je nu een beginner bent (zoals ik) of gevorderd, aan iedereen is gedacht. Van een hobbelig paadje tot een gigantisch hoge bocht en een paar spectaculaire plekken voor een jump: dat je je hier goed kunt vermaken staat buiten kijf.
Zoals overal in deze regio vindt het plaats in een schitterend decor met heuvels, bergen en wijngaarden, en kan je na je bumpy ride genieten van een lekker wijntje uit eigen gaard.

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto credits: Johan Coetzee Photography

Lunchen bij Steenberg 1682

Ook Steenberg (in Constantia) is een veelzijdige plek: je kunt er overnachten, chique dineren bij Catherines, golven, relaxen in de spa of zelfs trouwen in de prachtige tuin. Ik werd meegenomen voor een bijzonder smakelijke lunch bij Bistro Sixteen82, vernoemd naar het jaar dat de farm (zo worden de wijngaarden en alles wat erbij hoort genoemd) opgericht werd.

 

De bistro heeft een te gek terras, maar wanneer je binnen zit met lekker weer gaan de deuren open en heb je alsnog het gevoel dat je buiten zit. Je gaat hier niet heen voor een sandwich, maar geniet van een warme lunch met bijvoorbeeld angel fish of, zoals ik koos, gnocchi met pompoen, tomaten en een fris romig sausje. Het salted almond chocolate dessert is er een waar ik absoluut voor terug zou komen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Op de Segway door de wijngaarden van Spier touren

Save the best for last! Bij de welbekende wijnfarm Spier kan je met een Segway de wijngaarden doorkruisen. Nu heb ik eerder een Segway tour gedaan (in Catalunya, super leuk), maar deze bij Spier overtrof alles. Van tevoren wordt ruim de tijd genomen om je goed te laten wennen aan de Segway, en precies te leren wat je moet doen als je naar voren wilt, wil remmen of wat je moet doen als je er zo snel mogelijk af wil. Dan volg je de gids, die steeds een nieuwe plek vindt om te stoppen en te vertellen over wat er gaande is op de farm.

 

Het uitzicht is schitterend: een glooiend landschap met overal waar je kijkt druivenranken, bergen op de achtergrond en groene bomen en planten. Hoewel het in de Kaapse wijnlanden erg droog kan zijn wanneer het te lang niet heeft geregend, zit hier zoveel water in de grond dat alles prachtig groen is. Hoogtepunt van de tocht waren toch wel de kippen, die gigantisch veel ruimte hebben maar met z’n allen onder een soort afdakjes gaan zitten. Wanneer je van de Segway afstapt komen ze als een stel enthousiaste puppies op je af gerend en kan je ze zelfs oppakken. Slappe lach gegarandeerd, kijk maar naar de foto’s 😉

Deze diashow vereist JavaScript.

Foto credits: Johan Coetzee Photography
Alle andere foto’s heb ik zelf gemaakt met mijn Nikon D3400 met 18-200mm lens

Meer tips over Zuid-Afrika volgen snel!

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: