TIP | Keramische pan

3

Nieuwe dingen uitproberen, ik ben er gek op. Een dumpling maker, nieuwe smaken kokoswater of een lunchbakje, ik vind het allemaal leuk 😉 Toen ik de vraag kreeg een keramische pan uit te testen dacht ik eerst aan mijn overvolle keukenkastje, maar ging toch snel overstag toen ik las wat koken in een keramische pan precies inhoudt.

pan

Een gewone pan met anti-aanbaklaag van Teflon bevat de stof PFOA , welke bij oververhitting niet goed is voor je gezondheid en vanaf 2015 zelfs verboden wordt. Het wil ook wel eens voorkomen dat de anti-aanbaklaag loslaat (als je er bijvoorbeeld per ongeluk met een vork o.i.d. in krast) en dan komen er vieze zwarte stukjes in je eten. Maar waarom is een keramische pan dan wel goed?

 • Ze kunnen beter hitte verdragen en zijn daarom duurzamer dan normale pannen, omdat ze niet kunnen verbranden
 • Ze zijn geschikt voor alle warmtebronnen (handig voor mij aangezien ik op inductie kook en niet elke pan daar op werkt)
 • De bodem heeft geen hotspots wat betekent dat de hitte over de gehele pan verdeeld wordt
 • De pan heeft zo’n gladde keramische laag dat hij niet aanbakt en ook nog eens heel makkelijk schoon te maken is

Untitled

Op het moment dat de woorden ‘makkelijk’ en ‘schoonmaken’ samen vallen heb je mijn aandacht. Schoonmaken is niet bepaald mijn grootste hobby en in dit geval ben ik altijd gek op ‘hoe sneller en makkelijker, hoe beter.’

Er wordt ook beweerd dat er in de keramische pan niets aanbakt en dat je zelfs geen boter of olie nodig hebt. Dat moest natuurlijk uitvoerig getest worden! Ik maakte Simones zoete aardappel tortilla klaar in de pan. Normaal giet ik eerst een scheut olie in de pan, maar ik wilde de laag graag goed testen. Zoete aardappels kunnen heerlijk aanbakken dus het was meteen een goede test. De bewering bleek juist: er bleef geen kruimel in de pan hangen. Wel heb ik er nog wat olie bijgedaan, gewoon omdat ik dat lekker vind =)

20140620_193651

Test twee: een ei bakken. De pan bakte zo erg niet-aan dat het ei besloot vanzelf naar de zijkant te kruipen. Ook deze test geslaagd dus. En toen, het schoonmaken! Ik moet toegeven dat mijn vriend dit op zich nam en moest behoorlijk gniffelen toen ik uit de keuken hoorde: “zo, dit maakt echt makkelijk schoon!” In principe is afspoelen voldoende, omdat niks zich aan de pan hecht blijft er ook geen vuil aan hangen. Maar een drupje Dreft kan nooit kwaad =)

113877365

Zelf heb ik de keramische koekenpan, maar er is ook een versie speciaal voor pannenkoeken, een hapjespan of als je helemaal los wilt gaan een hele set. (Voor mij zeeeer belangrijk) detail: de pannen zijn er in allemaal mega leuke kleurtjes! Een rode/oranje siert onze keuken, maar ik vind de roze stiekem ook wel heel erg leuk…

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met Kitchen&more

Over de auteur

Kelly

Kelly is de 'chefkok' van Goodfoodlove en de bruisende kracht achter deze blog. Ze is gek op eten & drinken en vindt dat je van elke maaltijd een feestje moet maken. Hoewel ze erg van koken houdt, behoren buiten de deur eten, shoppen en reizen ook tot haar grootste hobby's en je mag haar wakker maken voor een goed glas wijn.

3 comments

 1. daniel claeys 23 oktober, 2014 at 18:33 Beantwoorden

  ik weet niet of u die hebt gekocht via de tv of in de winkel? want al zie ik wel dat ze ongeveer dezelfde zijn maar ik kan niet weten of deze zijn. ik heb de mijne gekocht via de tv ik kreeg 3 panen een grote een minder grote en een klein met glazen deksel. schoon is ze niet meer ze begint al zwart te worden bakken zonder olie neen ze brand niet aan toch niet direct maar je moet er bij mij toch wat op doen. ik bak er ook ei in maar ze blijven gewoon plakken en zonder iets branden ze wel aan op die pan.

  • Kelly 23 oktober, 2014 at 18:41 Beantwoorden

   Hi Daniel, dat is vervelend zeg. Deze pan is niet van de tv, maar via de webshop die in het stuk vermeld staat. Ik herken jouw probleem ook niet in mijn pan: die werkt gewoon goed en bakt niet aan. Misschien kan je het volgende keer via een goede webshop kopen? Dan heb je ook garantie en kan je ze mailen als er iets is. Succes ermee!

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: