Zelf cajunkruiden maken

1
zelf cajunkruiden maken

In de keuken gelden zowel ‘gemak dient de mens’ als ‘zelfgemaakt is het allerlekkerst’. Deze twee uitspraken lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar wanneer je kijkt naar kruidenmixen is dat niet helemaal waar. 

Ja, ik snap zeker dat je niet altijd uren in de keuken wilt staan en dat bijvoorbeeld een bouillonblokje sneller gepakt is dan dat je zelf bouillon trekt. Of dat het handiger is pasta te gebruiken in plaats van elke keer zelf met deeg in de weer te gaan. Wanneer het neerkomt op kruidenmixen, ging ik ook eerder voor gemak in plaats van zelfgemaakt. Doodzonde! Dit is namelijk een typisch geval van ‘in een paar minuten klaar’, en je hebt er zó lang profijt van.

zelf cajunkruiden maken

Voor door recept ging ik aan de slag om zelf cajunkruiden te maken. Ja, die kan je ook kant-en-klaar kopen, maar dan is het misschien niet precies zoals jij het lekker vindt. Cajunkruiden hebben namelijk dezelfde basis, maar er zijn zoveel variaties mogelijk. Wat er altijd in zit: scherpe paprikapoeder, knoflook, ui, veel cayennepeper en zwarte peper. Dat kan je zelf dan aanvullen met bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, komijn, oregano en basilicum. Extra fijn wanneer je de mix zelf maakt, is dat jij bepaalt hoeveel – en welke soort – zout erin gaat. Kant-en-klare mixen bevatten vaak onnodig veel zout; dat is niet goed voor je, en ook nog eens minder lekker. Bij je eigen mix je de soort toe die jij graag gebruikt. Aan 2 theelepels heb je meer dan genoeg.

Cajunkruiden zijn een beetje een onderschoven kindje in de keuken: iedereen kent het wel, maar weet (vaak) niet precies waar het lekker bij is. Ik kan je vertellen; niet alleen kip en varken gaan goed samen met deze kruiden. Het smaakt ook bijzonder goed bij alle soorten vis, kreeft, krab en garnalen. En wat dacht je van een groenteschotel met tomaat, aubergine of pompoen? Cajunkruiden maken van een simpel gerecht zo een maaltijd met pit. Lekker!

zelf cajunkruiden maken

Dit heb je nodig

Afsluitbaar potje (bijvoorbeeld een weckpot)

Ingrediënten

3 tll paprika poeder

2 tl zout

1 tl knoflookpoeder

1 tl uienpoeder

1 tl cayennepeper

1 tl zwarte peper

1 tl oregano

1 tl rozemarijn

Zo maak je het

Meng alle kruiden met elkaar en bewaar in de afsluitbare pot. Bewaar het op een droge en donkere plaats, en je kunt letterlijk maanden (als het niet langer is) genieten van je eigen mix. Probeer ook eens naar eigen smaak te variëren met de kruiden en voeg bijvoorbeeld tijm of basilicum toe, ga voor uitgesproken met komijnzaad of kies voor de charmante smaak van dragon. En experimenteer natuurlijk met de gerechten waarvoor je deze kruiden gebruikt. Enjoy!

zelf cajunkruiden maken

Marley was zo lief om me te helpen bij het maken van de foto’s 😉

Cajun, baharat, garam masala…. wat is jouw favoriete kruidenmix?

Over de auteur

1 comment

Schrijf een nieuwe reactie

Dit vind je vast ook leuk: