Lekker in je vel: Personal training update 2

0
personal training

Terwijl ik een rijstwafel met pindakaas en banaan eet, typ ik de tweede update over mijn zojuist gevolde personal training les. Allereerst wil ik jullie bedanken voor de leuke reacties op het stuk van vorige week. Zo leuk om te lezen altijd! Ik heb na mijn eerste les behoorlijk wat spierpijn gehad. Niet van die spierpijn dat je niks meer kan en koorts krijgt (ik heb dat echt zo vaak gehad, is dit herkenbaar?) maar een soort van ‘chille spierpijn’ dat je drie dagen later nog voelt dat je een goede workout hebt gehad.

Les 2 begon met een meting van mijn hartslag, zuurstofgehalte in mijn bloed en hartfrequentie. Wanneer dat zuurstofgehalte onder de 80 komt traint Ron je niet, maar stuurt hij je richting een arts tot er duidelijk is wat er aan de hand is. Fijn idee. Mijn score van 99 was perfect dus niks aan de hand. Waarom die hartslag zo belangrijk is: je moet het zien als een auto die op een ideaal aantal toeren rijdt, dus zeg maar tussen de 2500 en 3000. Zo heeft een mens ook een ideale hartslag, en dat verschilt dan weer per persoon. Het ligt aan je doel of je tijdens een oefening je hartslag omhoog wilt brengen, of juist op een bepaald niveau wilt houden. Enfin, technisch verhaal, niet heel interessant voor nu 😉 maar wel fijn dat het gemeten wordt!

personal training

Deze super chille broek scoorde ik voor nog geen tientje bij de Lidl. Die hebben af en toe sportkleding en het is echt top =D Jasje is van Brooklyn Brewery, een brouwerij voor speciaalbiertjes

We beginnen de training altijd met een 8 minuten warming up op de crosstrainer (omdat dat het enige apparaat is waar je niet op je kont zit) en daarna statisch stretchen.

Soepeler worden: waarom?

Van stretchoefeningen wordt je soepeler, dat is duidelijk. Maar waarom is het nou fijn om soepeler te worden? Niet om een wedstrijdje ‘wie kan z’n handen plat op de grond leggen’ te winnen in ieder geval 😉 Soepeler worden is fijn omdat:

♥ Je een beweging verder kunt maken, en je daardoor je spier overall beter en gerichter kan belasten. Tijdens een training wil je je spieren belasten, en niet bijvoorbeeld je gewrichten

♥ Als je ook aan vechtsport doet (bijvoorbeeld kickboksen zoals ik ook bij Ron doe), kan je bepaalde technieken beter uitvoeren. Denk aan een hoge trap

♥ Souplesse = snelheid. Hoe soepeler je bent, hoe sneller (en gecontroleerder) je bewegingen kunt uitvoeren

Daarbij vind ik het voor mijn bewegingsvrijheid gewoon fijn. Ik voel me (door mijn heupen die niet goed zitten/vast zitten) soms echt 100 als ik bijvoorbeeld uit een lage auto wil stappen. Wanneer ik meer yoga doe, of oefeningen waardoor ik soepeler word, merk ik dat dit veel makkelijker gaat en ook veel fijner voelt. Ik kan inmiddels de grond (bijna met platte handen!) aanraken met gestrekte benen, maar bij een split kom ik voor m’n gevoel maar 10 centimeter ver. Een goede oefening om daarin soepeler te worden is de volgende:

personal training

Je gaat met je billen tegen de muur liggen, en je benen omhoog in een split. Zo blijf je een paar minuten liggen, en bij elke halve minuut maak je de split iets wijder. Niet te hard doorduwen tot dat het pijn doet! Dat je voelt dat het een beetje trekt mag wel. Ik ga eens zien hoever ik over een tijdje kan =)

personal training

 

We richten ons vandaag wederom op core & billen (mijn doel is slimming & toning) en daar pakken we ook schouders en bovenarmen bij. Voor de kipfiletjes, weet je wel 😉 Ik vind het leuk dat we trainen in een klein circuit, dat ik 3 keer uitvoer, en vervolgens een ander circuit 3 keer doe. Zo heb ik de tijd om aan de oefening te wennen en hem beter uit te voeren, maar raak ik niet snel verveeld omdat ik alweer snel een andere oefening kan uitvoeren.

Oefening voor thuis

In de gym maken we gebruik van een soort plastic plaat met ‘glij dingen’ (ik weet even niet hoe ik het anders moet verwoorden): Flowin. Hiermee kan je hele gecontroleerde oefeningen uitvoeren. Het deed me denken aan de vloer dweilen: dat je even snel met je voet een doekje heen en weer beweegt. De grap is dus: met een gladde vloer en een doekje kom je thuis ook heel ver! Een goede oefening voor de benen en billen is deze:

Je standbeen buig je tot je knie boven je tenen staat (niet verder). Je andere been leg je op een doekje. Je schuift nu het doekje naar rechts (als je op links staat) en buigt daarmee door je linkerbeen. Dan schuif je hem weer terug – alles in een vloeiende beweging en dit 10 x achter elkaar. Dan wisselen van kant, en 3 setjes doen.

Stoelmassage

Na de training gaf Ron me een stoelmassage: een massage die zo’ 20 minuten duurt, en waarbij je (gewoon met je kleding aan) in een speciale stoel zit. Dit wordt vaak op kantoren gebruikt voor tussen het werk door, zodat je even kan ontspannen. Na het sporten wordt het ook vaak gedaan, maar dan heeft het een ander doel.

In je lichaam heb je veel hormonen, zowel positieve als negatieve. Tijdens een massage worden hormonen losgemaakt (de positieve) en afgevoerd (de negatieve). Herstelhormoon cortisol en slaaphormoon melatonine worden losgemaakt zodat ze vrijkomen, dat is waarom je na zo’n massage a.) sneller herstelt en b.) je slaperig kan voelen. Ik val dus heel vaak in slaap tijdens een massage, hebben jullie dat ook?

Negatieve hormonen (zoals cholesterol) worden – via zweet en ontlasting, lekker verhaal he 😉 – afgevoerd na zo’n massage. Het heeft dus een ontgiftende werking, en daarom is het ook belangrijk na een massage veel te drinken (minmaal een halve liter) zodat alle gifstoffen goed afgevoerd worden. Ik vond het vooral ook fijn omdat ik bij de oefening met het wieltje mijn nekspieren voel (die spannen behoorlijk snel aan) en dat is daarna lekker los.

Tot slot helpt een massage bij het afvoeren van lactaat ofwel melkzuur: een stof die je tijdens het sporten opbouwt en die (je raadt het al) verzuring veroorzaakt. Een snellere afvoering van lactaat betekent sneller herstel, en dat betekent voor Kel minder lang spierpijn. Yes!

Tot volgende week weer!

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk:

Aubergine pizza’s van Lyvre

Deze maand doe ik voor het eerst mee aan de Foodblog Swap. Als je meedoet aan de Foodblog Swap word je gekoppeld aan een ander ...