Op culinaire ontdekkingsreis door de Chianti in Toscane

0
la vialla

Italië is een land dat me nooit zal vervelen. Ik ben er inmiddels een heel aantal keer geweest, en elke keer weer ontdek ik nieuwe plekken, eet ik fantastisch eten en ontmoet ik leuke en lieve mensen. Ook word ik elke keer opnieuw verrast, want het land ontzettend veelzijdig. 2 weken met de auto door Noord-Italië, een paar dagen met mijn lief in het prachtige Rome en skiën in de Dolomieten: ik heb alleen maar mooie herinneringen aan het land van de laars. Sinds kort is daar een geweldige herinnering bijgekomen, namelijk die aan de Chianti in Toscane.

Om te ontdekken hoe culinair de streek is, stuurde Vacansoleil ons richting dé wijnstreek van Toscane. Een eigen caravan hoefden we niet mee te nemen, er stond namelijk een mooie (spiksplinternieuwe) stacaravan voor ons klaar. Echt heel erg fijn dat we een eigen WC en badkamer hadden, en dat het verblijf veel weg had van een gewoon huisje. Dan wordt kamperen toch ineens een stuk aangenamer 😉

De ligging van Camping Norcenni Girasole is prachtig: op slechts 1,5 uur rijden van de luchthaven van Pisa, midden in het heuvelachtige landschap van de Chianti. Met onze huurauto gingen we op ontdekkingsreis, en we verzamelden deze tips voor wat je écht moet doen en eten wanneer je in deze mooie streek op vakantie bent.

Ristoro di Lamole

Wanneer we in Italië zijn, is het onze #1 missie om de leukste restaurantjes te vinden. Dat is ons de eerste avond meteen bijzonder goed gelukt bij de ontdekking van Ristoro di Lamole. De weg naar het restaurant was al te gek, met het uitzicht over de goud/groen gekleurde Chianti vallei. Het uitzicht in het restaurant bleek minstens zo mooi: we werden buiten aan een tafel gezet zodat we tijdens het hele diner konden zien hoe prachtig Toscane is.

Ook het eten was hier absoluut om over naar huis te schrijven: burrata met gegrilde groente, een bijzonder lekkere carpaccio, vers gemaakte pasta met aubergine en ricotta en beef tagliata. Toe een panacotta met rood fruit en cantuccini begeleid door een glaasje dessertwijn, en we gingen zeer voldaan weer richting camping.

Ristoro Di Lamole

La Vialla

Misschien gaat er bij het horen van deze naam een belletje bij je rinkelen: La Vialla verkoopt hun producten via hun brochure namelijk ook in Nederland. Dit Toscaanse landgoed staat bekend om hun heerlijke producten, waaronder wijn, olijfolie, kaas en andere biologische-biodynamische producten. Wanneer je er aankomt waan je je in een Italiaanse film: lange tafels, een fantastisch uitzicht op het glooiende landschap en mensen die in de zon genieten van een wijntje en wat hapjes, allen gemaakt in de fattoria.
We liepen een rondje om te zien hoe de dames en heren bezig waren met het maken van meel, deeg, koekjes en cadeauverpakkingen. De cantuccini die ons aanreikt werd, was werkelijk de beste die we ooit hebben geproefd. Na een plateau vol met lekkers, en flesje frisse wijn en een tasje vol producten zetten we onze reis voort, ons verheugend op het feit dat we binnenkort de catalogus krijgen en nog meer lekkere producten kunnen bestellen.

Solociccia

Deze culinaire ontdekking zal ons waarschijnlijk nog lang nablijven. Solociccia is het restaurant dat hoort bij de slagerswinkel van Dario Cecchini: de slager waar Jamie Oliver vol lof over spreekt in zijn boek Jamie’s Italië. In het dorpje Panzano vindt je beide zaakjes, tegenover elkaar in een klein straatje. De grote koe voor de deur bevestigt je vermoedens: hier wordt enkel en alleen vlees geserveerd (kenners van de Italiaanse taal konden dit al afleiden aan de naam Solociccia, wat ‘alleen vlees’ betekent).

Je begint met een glas rood en een kleine proeverij in de slagerij, waarna je – samen met andere gasten – plaatsneemt aan een grote tafel. Op de placemat voor je zie je een hele koe afgebeeld met nummertjes: het hele dier wordt gebruikt, en de nummers verbinden de gerechten en het gedeelte van de koe waar het vlees vandaan komt. Wat een ervaring om hier te eten! En wat een fantastisch lekker vlees. Voor me gevoel heb ik een halve koe op en het was totally worth it. Een reservering maken is noodzakelijk, want mensen vanuit de hele wereld weten de weg naar dit bijzondere restaurant inmiddels te vinden.

Bezoek de website van Solociccia hier.

Verrazzano

Als je in een van de meest bekende wijnstreken van Italië bent, móet je natuurlijk een wijnhuis bezoeken. Na wat rondvragen bleek Verrazzano een goede keuze. Dit prachtige kasteel is tegen een heuvel aan gebouwd, wat zorgt voor een fenomenaal uitzicht (ja, je komt hier overal zulke mooie uitzichten tegen en nee, dat gaat nooit vervelen). Je kunt zelf wat rondlopen en kijken, maar een gegidste tour is de moeite waard omdat je dan niet alleen de geschiedenis van het kasteel leert, maar ook op plekken komt die normaal gesloten blijven.

Na een tour van ongeveer een uur gingen we – in het authentiek ingerichte restaurant – aan tafel om eerst een mini cursus wijnproeven te krijgen (leuk!) en daarna te genieten van een smaakvolle Italiaanse lunch. Cold cuts, pasta, kazen, vlees…met honger naar buiten lopen is zo goed als onmogelijk. Natuurlijk ontbreken ook de wijnen niet: je krijgt er maar liefst 5 te proeven.

Bezoek de website van Verrazzano hier.

Enoteca Falorni

Greve in Chianti is het meest dichtstbijzijnde dorp gezien vanaf de camping. Tijdens elk ritje reden we er weer doorheen, en mijn oog was al een paar keer op een redelijk onopvallend bord met ‘Enoteca’ gevallen. Enoteca betekent wijnwinkel, en het bordje wekte mijn nieuwsgierigheid omdat er blijkbaar om het hoekje iets verborgen lag. Mijn gevoel bleek te kloppen: toen we Falorni binnenliepen wisten we niet wat we zagen. Een gigantische zaak in een monumentaal pand, veel marmer, veel tafels en stoelen maar vooral heel veel wijn.
In deze wijnbar proef je op een bijzondere manier: je steekt een pasje in een automaat, bepaalt voor welke fles je gaat en kiest of je een slok, een half of een heel glas wilt. Er staan 10 automaten en in elke automaat 12 flessen. No way dat je ze allemaal kan proeven dus, maar dat is een goede reden om nog een keer terug te komen 😉 Bestel dan ook vooral een plankje met lokale kaas en worst (venkelsalami!), want dat maakt het bezoek aan deze plek helemaal af.

Op de camping

Een stacaravan is perfect geschikt om zelf aan de slag te gaan met streekproducten. De supermarkt van camping Norcenni Girasole bleek over een gigantisch assortiment aan olijven, kazen en worst te beschikken. Wij konden ons geluk niet op: Tig koos een aantal mooie wijnen uit en ik wees aan welke hapjes we wilden: olijven, pulpo, sardines, verse pesto en wat brood. Ook namen we direct het ontbijt voor de volgende ochtend mee. We hielden het simpel (net zoals de Italianen), en aten het rustig op op onze veranda. Als we ’s middags terugkwamen van een ontdekkingstocht door de regio, vonden we het heerlijk een flesje wijn open te trekken en nog even van de zon te genieten.
Natuurlijk moest ook de horeca van de camping uitgeprobeerd worden. Het terras bij het centrale plein biedt een mooi uitzicht op het zwembad en de omgeving, en ze schenken er naast Italiaans bier bijzonder goede Aperol Spritz. Een tussendoortje aten we bij de take-away: daar bleken ze een prima bruschetta te kunnen maken. Voor de BBQ liefhebbers onder ons is er ook goed nieuws: de campingsupermarkt verkoopt naast goed vlees ook kleine barbecues (en alle benodigdheden), dus je kunt naar hartenlust grillen voor je (sta)caravan of tent.

Streekgerechten

Elke streek heeft z’n eigen gerechten, zo ook Toscane. Wanneer je in dit prachtige gebied bent, probeer dan zeker:

♥ Wijn! De Chianti is het meest bekende wijngebied van Toscane, waar de gelijknamige Chiantiwijn vandaan komt. Bezoek vooral de Chianti classico streek: daar komt volgens de Italianen de allerbeste Chianti vandaan. Tip: bestel in een restaurant lokale wijn. Zo proef je de streek, betaal je nooit teveel en de kans is zeer groot dat de bediening je alles over deze wijn kan vertellen.

♥ De kans is groot dat je bordjes met ‘vino & olio’ ziet wanneer je door Toscane rijdt. Naast druivenranken verbouwen veel mensen ook olijfbomen, die ervoor zorgen dat de grond vruchtbaar blijft. Een fijne bijkomstigheid is de heerlijke olie die hieruit voorkomt, en in Toscane zacht en verfijnd van smaak is.

♥ Je hebt ze al een paar keer voorbij zien komen in dit stuk: cantuccini. Deze koekjes worden gemaakt van amandelen en zijn typerend voor deze regio. Ze worden vaak als dessert gegeten (met een glaasje vin santo ernaast), maar ik kan je vertellen dat ze tussendoor ook prima smaken 😉
♥ Bijna overal waar je komt worden cold cuts geserveerd: dun gesneden plakjes vleeswaren. Vaak zijn dit verschillende ham- en salamisoorten, en in Toscane krijg je dan bijna overal venkelsalami. Door de kruiden heeft deze worst iets zoets en fris, wat hem perfect maakt voor een zonnige zomerdag.
♥ Niet persé typerend voor Toscane, maar wel heel Italiaans is semifreddo. Het is geen mousse, het is geen ijs maar het zit er tussenin. Vandaar de naam ook: half koud. Ik vind semifreddo echt the best of both worlds, en heb dan ook bijna mijn bordje afgelikt toen ik het at bij La Cantinetta di Sassolini 😉
Deze reis en dit artikel zijn tot stand gekomen in samenwerking met Vacansoleil

Over de auteur

Geen reacties

Dit vind je vast ook leuk: